Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tom Kha Gai - a thai kókusztejes csirkeleves

Tom  Kha Gai - a thai kókusztejes csirkeleves
Tom  Kha Gai - a thai kókusztejes csirkeleves
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Majdnem minden nemzetnek megvan a saját levese, amire esküszik. Az, amitől még a holtak is feltámadnak, az, amit influenza idején diktálnak az emberbe, az amiből ha benyelsz egy kanállal, még a lábujjad vége is bizseregni kezd egy fagyos napon egy vékony talpú cipőben.

A leves. Nekünk húslevesünk van. Nekik Tom Kha-juk. Sokféle. Legalább annyira jól ismert távol-keleti körökben, mint azok a thai ételek otthon, amikről azt hisszük, hogy eredetiek és elsősorban plázákban kotyvasztják.

Most leszögezem: nem, nem egyszerű beszerezni az alapanyagokat, de nem is azért került fel, hogy felváltsa a vasárnapi húslevest. Egyszerűen azért, mert szeretjük és helye van itt nálam.

A tom leveseknek alapvetően két variációja ismeretes: a kókusztejjel és a vízzel főtt.

Abban azonosak, hogy 3 fő fűszernövény beforralásával készülnek. Mert mit is jelent a Tom Kha?

A tom azt jelenti forralni, a kha azt jelenti galangal, a gai pedig jelen esetben a csirke.

A galangal egy gyömbérhez kinézetében és ízében hasonló fűszer (a hozzávalókról képek itt), de ennek íze kevésbé intenzív a gyömbérénél és kissé citrusos jellegű. Gyömbérrel ne helyettesítsük ennél a levesnél. A levesbe karikákra vágva főzik, ám főzés után sem ehető. Illetve lehet próbálkozni vele, de nem érdemes. Emellett mérgező is ipari mennyiségben fogyasztva. Frissen vásárolva, lefagyasztva tárolható.

A citromfű nem az itthon ismert citromfű. Az ázsiai citromfű, citronella vagy fenyérfű néven is ismert. Úgy néz ki, mint az újhagyma. Főzés után ezt sem lehet megenni. Mielőtt az ételbe tesszük, érdemes kicsit megklopfolni és 10 centis darabokban vagy egyben az ételbe főzni. Ez is fagyasztható.

A kaffir lime levél a harmadik szereplő. Ez egy Távol-Keleten honos lime (zöld citrom) levele, ételekbe főzve elképesztő citrusos beütéssel. Szárítva is kapható, ha frissen jutunk hozzá fagyasztva tárolható. Meg most nagyon divatos mindenhol használni...

Negyedik összetevő a kókusztej. Érdemes dobozosat venni, nem konzervet, ha kapunk. Ha mégis konzerv sikerül belőle, akkor ne 1:1 tegyünk hozzá vizet, hanem 1:1,5 arányban.

No, ebből lesz a leves. Néhány variációja például a tom kha thale (tenger gyümölcseivel), tom kha het (gomba) vagy a tom kha taohu tofuval. Vagy a tom yum, ami rákkal készül és kókusztej nélkül.

A tom kha elkészítésének természetesen sok módja ismeretes, és mindig próbálkoznak a régi recept kicsit másabb köntösben való megjelenítésével.
Itt kell megjegyeznem, hogy végleg kiszerettem Chili&Vaníliából, aki szerint a Tom Kha-t nem szabad forralni, amikor a kókusztej benne van, mert az kicsapódik...Hát, nem tudom, én bárhogyan igyekeztem, még sosem sikerült kicsapatnom azt a kókusztejet. Egyszerűen azért, mert csak akkor csinál ilyet a kókuszej, ha fedővel lefedve rotyogtatják....Ez a leves ezer éve kókusztejes forralással készül, na.

Az alábbi recept Chariya edényéből származik.

Chariya Chon Buriban élt Thaiföldön. Utcai kifőzdéje volt, most egy kis büfét üzemeltet Frankfurtban. A véletlen hozott össze vele, egy Szex és New York jelenet ismétlődött meg egy étterem női mosdójában: havonta menetrendszerint érkező vendég kopogtatott be nála és nem volt megfelelő készültség a táskájában. Épp a kezemet mostam, amikor megkocogtatta a hátam és kínosan próbálta körülírni, mit szeretne. Volt nálam.

A nagy hálálkodás abban végződött, hogy hivatalosak voltunk hozzá egy akármit-választhattok-ehettek menüre.

Életem legjobb thai ételeit sorakoztatta fel. Tudni kell, hogy Thaiföldön az utcai étkezdék rejtik a legnagyobb kincseket, azokban érdemes gasztroügyben felfedezni. És bár az embernek még a verejtéke is koriander szagú lesz az első két nap után, Chariya most kérésemre még a korianderrel is csínján bánt.

És miért ne használnám fel újsütetű ismeretségemet, hogy kiderítsem, hogyan is készül helyesen a Tom Kha Gai? Felhasználtam.

Az utcákon főzött receptet olvashatjátok itt - de tudni kell, hogy az elkészítés szinte minden sarkon rejthet valami mást, valami újat az edényben..

Nem mondom, hogy könnyű a fő fűszereket beszerezni, de ázsia boltokban biztosan hozzá lehet jutni.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

pH besorolás: erősen lúgosít!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kókusztejet és a vizet egy fazékba öntjük. Feltesszük melegedni. Beletesszük a galangalt, kaffir lime leveleket beletépkedjük, a citromfüvet megütögetjük és nagyobb darabokra vágva hozzáadjuk.
  2. 15 percig erős lángon főzzük, de azért ne fusson ki. Fedőt főzés közben ne tegyünk rá!
  3. Ezután kerül bele az összevágott chili, a gomba és a csirkehús.
  4. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul. (15 perc)
  5. Ízesítjük a halszósszal, limelével és cukorral ízlés szerint. A sóját a halszósz adja meg, így egy ponton túl, ha még sósabbra szeretnénk, ne adjunk hozzá többet, mert túlságosan erős lesz az íze. Tegyünk bele sima sót.
  6. Főtt basmati vagy jázmin rizzsel fogyasszuk. Tálaláskor figyelmeztessük a vendéget, hogy a kaffir lime, a galangal és citromfű nem ehető. Vagy ezeket tálalás előtt szedjük ki. Én szeretem bennehagyni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 32 403
elküldve: 8
receptkönyvben: 223
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: távol-keleti
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hópihe80
Hópihe / hópihe80 Mon, 2014-04-14 08:00

Szia!Bocs,ha tudatlan vagyok, de a halszószon mit értesz (minden receptben ezt olvasom,de nem tudom mire gondolnak).Készen kaphatóra?Mindegy milyen halból?

zsuzsa.janosfalvi
zsuzsa.janosfalvi Thu, 2013-01-03 23:16

Isteni lett! Többször is megfőztem, s még sokszor fogom. Olyan jól tud melegíteni ebben a zimankóban, s a diétámba is belefér :-), ellentétben a legtöbb levessel, ami szintén jólesne ilyenkor.

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Thu, 2011-02-03 13:59

Most nézem, hogy a kulinárisék ragasztották rá a "magyar szöveget" de a németben látom hogy ott van a kurkuma. Az németül is az és magyarul is. Meg még két nyelven is rá van írva, azokban is ott van, hogy kurkuma. A kulináris nem fordította le rendesen az összetevőket.

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-02-03 14:06

Mondom: kutyaütők. Néha csodálkozom, mire vannak úgy oda...Sznoboknak való játszótér, mindenféle hangzatos dologgal, citromos paradicsomlekvár aranyárban, meg hasonlók. Nem mondom, néha vannak érdekességek, de ha jó ázsiai cucc kell, ne ott keresd.
Na, mindegy.
Akkor meg nincs benne sok kurkuma, ha nem ennyire sárga. Az enyém itthon olyan, hogy a csupasz kezed is megfogja. :-D
De nem is az a lényeg.
Finom lett. Ennek örüljünk!

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Thu, 2011-02-03 13:56

Jaj, hogy őszinte legyek azt gondoltam, nem fog tetszeni amit írok, de mint mondtam, őszintén akartam leírni hogy mi történt. Aranyos vagy, hogy így reagáltál.
A curry paszta itt van előttem, leírom az összetevőit:shallott hagyma, szójaolaj, só, fokhagyma, citromfű, curry,cukor,chili,koriander, rákszósz, kömény. Mesterséges színezéket és ízesítőket nem tartalmaz.
A neve:asian home gourmet thai sárga curry paszta. Ezt is a culinarisban vettem. (Az már eleve érdekes, hogy "csak" köményt írnak az összetevőkben nem? Milyen fajta lehet?
Egyébként most a második fogás "nagyon illeni " fog a leveshez :káposztás paszuly :D
Még valami. Ha a kókuszvizet valamibe belesütöm akkor is lúgosít? Tegnap a kenyérbe víz helyett azt tettem. Senki nem vette észre. Majd fölrakom a n.s-ra.
puszi neked

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-02-03 14:03

Na, szépen sorban: nem vagyok az a fajta, aki azért cirmog, hogy másképp készült a recept - ó, remélem, nem ilyen benyomást keltek....Ha igen, most leülök egy sarokba és átértékelem az életem... :-p
Sőt, örülök neki, ha ötletet ad és fel is találod magad közben. Az pedig külön öröm, ha jól sikerül!
A curry paszta nem rossz, de ahhoz képest, hogy sárga, kurkuma persze nincs benne...Attól hívják sárgának...Hm...Persze gondolom nem volt olcsó.
Egy jótanács: felejtsd el a Culinárist. Először is pofátlanul drágák, másrészt ezeket a cuccokat - vagy még jobbat - meg lehet venni az Ázsiában. Az a tuti hely. Ha bármi ilyen kell, oda menj vásárolni legközelebb. Egyszer, amikor otthon jártam, én is elmentem oda, tényleg minden van náluk, szinte pont azok a dolgok, amiket én itt megveszek.
A kókusztejes kenyér eszméletlen ötlet, azzzzzzzonnal tedd fel a ns-ra. :-)))
Puszi!

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Thu, 2011-02-03 13:37

Kedves Eszter! Megfőztem, én már ettem is belőle egy tányérral. Ha őszinte akarok lenni, el kel mondjam, hogy "megerőszakoltam" ez a levest. Először is a lime-ot elhasználtam valami másra és citrom levét nyomtam bele. Aztán nem kaffir -lime levelet vettem, csak lime levelet. Halszósz helyett osztriga szószt tettem bele, és a legkeményebb: chili helyett erős pistát. Rögtönöznöm kellet. De olyan finom lett, hogy csak na. Sokkal jobban ízlik mint a tegnapi lúgosító leves. Rizst nem ettem hozzá. Ez nekem szokatlan, hogy leveshez rizst egyek egyenlőre. Hát csak őszinte akartam lenni.
Üdv .I.

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-02-03 13:40

Szia Icu!
Új levest alkottál, szó se róla! :-D
De látod, így születnek néha a kedvenc megoldások. Nagyon örülök, hogy ízlett!
A lúgosítóra itt válaszolnék: elképzelhető, hogy a te curry pasztádban nincs kurkuma, attól függ, milyet vettél. Ha sárgának hívják, akkor a gyártóval nagy a baj. Ha csak simát, akkor elmegy. Szódával.
A kurkuma kötelező. :-D
Csak így tovább! :-)))
Sok puszi!

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-01-31 12:19

Esetleg nézz körül az interneten, hátha van olyan dolog, amit meg tudsz rendelni. A postaköltség sem lesz több, mint az utiköltséged és egyszerre akár többmindent is rendelhetsz. Csak egy ötlet!

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Sun, 2011-01-30 20:16

Eszter! Nagyon más lenne, ha galangalt nem nem tennék bele? Ezt tényleg nem kapok sehol. Voltam már mindenhol. Még a kulinárisban is, de ott sem volt. A fenyérfüvet pedig csak szárított állapotban kaptam. Már nagyon meg akarom főzni :D

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2011-01-30 21:13

Így igaz Icu!
Budapest, Vásárcsarnok, mínusz egyes szint, Ázsia bolt. Minden van.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-01-30 20:20

Kedves Mislenbaba! Galangal vagy az Ázsia Bt, vagy az Ázsiacenterben a viátnámi árusnál van. Mi ott vettük. Érdemes többet venni, és lefagyasztani. A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-10-21 20:46

Ahoj, köszi a receptet, ez áll a legközelebb ahhoz, ami a számnak kedves! Én két e.k. halszósznál megállok ekkora adagnál, illetve inkább sózok, valamint több lime levet teszek bele a végén. A csirkét egyáltalán nem marinálom, még sót sem kap. Gombából a csiperke megy bele. A végén szoktam beletenni (friss chili és koriander mellett) szép hosszú, ovális karika (vastag) újhagymát vagy vékony pórét, rétegekre szelve, de az már egyáltalán nem főzöm.
Galangál por, lime levél porral nekem egyáltalán nem azt adja, amit szeretek, csak friss vagy fagyasztott jöhet szóba!
A világ legfinomabb levese, és szvsz currypasztával már nem az igazi!

modosa
modosa / modosa Mon, 2010-08-23 20:56

Jaj, imádom :) A hozzávalókat több helyen is be lehet szerezni itthon, én általában itt http://azsiabt.kernel.hu/component/option,com_virtuemart/Itemid,31/vmcch... vagy itt http://www.thaishop.hu/ veszek meg minden ázsiai kajához szükséges alapanyagot. Utóbbiban mindig kaphatók friss fűszernövények. Hiányolom a receptből a koriandert. Nem szeretitek, vagy ez egy ilyen verzió? pusziA

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-08-23 21:20

Szió!
Ebben levesben eredetileg egyáltalán nincs koriander.
A végén díszítik csak vele, de itt ízesítő funkciója nincs. De a végén lehet bele tenni, ha valaki szereti.
Én kiszaladok tőle a világból... :-D
És jaj de köszi, hogy leírtad a beszerzést!
Puszi!

644
kókusztej 1 l
víz 1 l
galangal 2 ek
fenyérfű 2 db
lime levél 8 db
chili 4 db
laskagomba 15 dkg
csirke 30 dkg
halszósz 4 ek
limelé 2 ek
pálmacukor 2.5 dkg