Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tom Yum édes-savanyú leves

Tom Yum édes-savanyú leves
Tom Yum édes-savanyú leves
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bevallom, okozott fejtőrést az eredeti recept részleteinek a felidézése. Töredelmesen bevallom, mióta rátaláltam ennek a levesnek a kocka változatára, ami kivételesen tényleg nagyon finom, és senki nem tudta megmondani, hogy 5 perc alatt vagy 35 perc alatt készült, így engedtem a lustaságom csábításának.

Pár tippem van, amit nem tudom, hogy megoszthatok-e nyilvánosan, mivel még NEW vagyok ezen a felületen, tehát ha valakit érdekel, hol szerzem be az alkatrészeket, akár a leveskockát vagy a rákfarkincát, vagy a fűszereket, az keressen meg.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A shiitake és fafül gombát beáztatjuk meleg vízben a főzés előtt legalább 1 órával, ha megpuhult, a fafül gombából kivágjuk a kemény fás tönkrészeket, és vékony, fél centis csíkokra szeleteljük, a shiitake gombát elég negyedelni vagy felezni.
  2. A rákokat megtisztítjuk a páncéljuktól.
  3. A páncélokat egy edényben kevés olajon szép pirosra pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel vagy leves alaplével, hogy ellepje, hozzá tesszük a chili paprikát természetesen ízlés szerint és a felaprított citromfüvet, főzzünk alaplevet belőlük.
  4. Másik lábasban elkezdjük főzni a leves alaplé maradékában a gombákat, forrás után 5-10 perccel kezdhetjük ízesíteni, 2-3 ek szójaszósszal és 1 ek halszósszal.
  5. Beleszűrjük a rákpáncélos alaplét, és belecsavarunk egy lime levét, most kóstolhatjuk először, lényegében egy édesen savanykás, de viszonylag intenzíven csípős ízt kell kapnunk, így elképzelhető, hogy kell bele 1-2 tk cukor is vagy a szójaszósz és halszósz is.
  6. A rákhúst elég a tálalás előtt 5-10 perccel beletenni és egyszer felforralni, akkor jó a rák, amikor szép rózsaszín lesz, ha túlfőzzük, akkor egy gumisan rágós dolgot kapunk.
  7. A felaprított korianderzöldet tényleg csak tálalás előtt dobjuk bele, egyszer elkeverjük és kész!
  8. Egy csészébe kiszedjük a gombákat, tetejébe a rákfarkak, és meglocsoljuk a forró levessel, tetejét kevés aprított újhagymával szórjuk meg.
  9. Bolondíthatjuk levesünket udon tésztával vagy szója babcsírával is.
  • elkészítettem: 1000 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 17 059
elküldve: 5
receptkönyvben: 147
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

fagyufa

Mióta szakács: 2011.10.31.
13 recept

receptjellemzők

kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: távol-keleti
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

ázsiai leves, thai leves

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Xevronixussor
Xevronixussor Thu, 2012-11-29 19:46

Szeretném kérdezni, hogy a tom yum kung leveskockát hol lehet beszerezni? Ugyanott, a Józsefvárosi piacon? Poharas instant leves is van ilyen ízesítésben?

fagyufa
fagyufa / fagyufa Fri, 2013-02-08 11:38

Elnézést a megkésett válaszért, Bp-en a Fővám téren van egy nagy ázsiai üzlet a Nagycsarnok melett.

Judit7
Juditta / Judit7 Tue, 2012-02-28 09:23

A keleti konyhát én is szeretem, de soha nem bátorkodtam még el is készíteni valamit. Pl olyan oknál fogva, hogy nem tudom mi a halszósz. Te csinálod? Vagy veszed? Az alaplét köszi! :) üdv: Judit

fagyufa
fagyufa / fagyufa Sat, 2012-03-03 01:59

Kedves Judit7.
A halszószt lehet venni ázsiai üzletekben, de csinálhatod is. Egyszer, amikor az üveg kifogyott, a rákok páncélját használtam fel erre a célra. A lehámozott páncélokat kevés olajon átpirítottam, hogy színt kapjon és utána annyi vizet öntöttem rá ami pont ellepte, ezt főztem egy darabig és hozzá szűrtem a levesemhez.
Sok sikert!

fagyufa
fagyufa / fagyufa Tue, 2011-11-08 21:33

Nagyon köszönöm a visszajelzéseket!
Hát a megosztást választom :) Én az ázsiai cuccokat fővárosunk Józsefvárosi piacáról szerzem be. Megtalálni a piac hosszának közepén no és leghátul lehet, helyrajzi és GPS koordinátával sajna nem rendelkezem :( Lényegében, amikor azt érzed, hogy túlmentél mindenen és eltévedtél, akkor kezded megtalálni. Igazából 5-6 üzlet van már csak ott, kifőzdék vegyítve élelmiszer árusokkal. Ha van rá igény, tervezhetünk piactúlélőtúrát az érdeklődőknek.:)

tessza
Tessza / tessza Tue, 2011-11-08 11:42

Gratulálok, nagyon ügyes és leleményes vagy. Én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy az alapanyagokat hol lehet beszerezni! További kellemes napot kívánok és jó főzőcskézést! Teri

188
folyami rák 50 dkg
shiitake gomba 20 db
fafülgomba 25 dkg
citromfű 0 ízlés szerint
limelé 2 lime-ból nyert
chili 2 db
szójaszósz 2 ek
halszósz 1 ek
újhagyma 1 közepes db
koriander 0 ízlés szerint
cukor 1 teáskanál
hal alaplé 1.5 l