Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tonhalas empanadas

Tonhalas empanadas
Tonhalas empanadas
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Latin-Amerikában, a karibi térségben és Spanyolországban népszerű étel az empanadas: félkör alakúra összehajtott töltött tészta, melyet általában sütőben sütnek (vannak országok és régiók, ahol olajban sütik ki).
Ahány ország, annyiféleképpen készítik: míg Peruban például a marhahúsos-tojásos töltelék ellenére porcukorral meghintve és citromlével meglocsolva tálalják, addig Spanyolországban leggyakrabban tonhalas és csirkés krémmel töltik meg.
 
A tésztát az "egy falat... Spanyolország" c. könyv empanadastészta receptje alapján készítettem.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tonhalkrémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az átszitált lisztet és a sót egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a puha vajat és szétmorzsoljuk a lisztben.
  2. Egy tojást a borral elkeverünk, és a morzsás állagú liszthez dolgozzuk. Amikor tésztává állt, lisztezett felületre tesszük, és cipóvá formáljuk, fóliába csomagoljuk. Hűtőben pihentetjük 30 percen át.
  3. Közben elkészítjük a tonhalkrémet: a felaprított vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük. A tonhalat a konzervekből tálba tesszük, majd hozzáadjuk a hagymát, a tejszínt, a tejfölt, és az apróra vágott olajbogyót. Alaposan összekeverjük.
  4. A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk és 9-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A korongokra egy evőkanálnyi tonhalkrémet halmozunk, majd szélüket kissé bevizezzük és félbehajtva a tésztát, szélüket összenyomjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, fél tojást felhasználva megkenegetjük az empanadasainkat. 190 ºC-ra előmelegített sütőben (légkeveréses üzemmódban) 30 perc alatt aranybarnára sülnek.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 46 267
elküldve: 13
receptkönyvben: 1 012
elkészítve: 29/49
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: sós süti
kalória: átlagos
konyha: spanyol
fogás: meleg előétel
mikor: vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
alkalom: szilveszter

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tonhalas párnácska, tonhalas párna

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

timigabi
timigabi Mon, 2014-11-10 16:16

Tuti recept!!!! A család imádja. Egy dolgot változtattam: az olajbogyót konzerv articsókával helyettesítettem, mert a család nem szereti. A tésztája is isteni!!!!!

lukiba
lukiba Sun, 2013-08-11 13:08

Mi az hogy másfél tojás? melyik fele sárga vagy fehér? Ilyet még sosem hallottam.

taranikó
taranikó Tue, 2013-05-21 15:27

Nagyon finom lett. Bár én nem pontosan így készítettem a tonhalas tölteléket, és a felét gombásan csináltam, de szerintem itt a tészta a lényeg, a töltelék meg attól függ ki mit szeret, vagy hogy mi van otthol. Biztosan fogom még sütni, főleg mivel a töltelék variálhatósága miatt sosem lesz ugyanaz. Köszi a receptet.

dinus02
dinus02 Thu, 2012-08-23 18:12

Szia!

én is megsütöttem,már többször is és szerintem így jó, ahogy van. mindenből ennyit teszek bele, a tojás méretétől függően néha kell több liszt bele, de ennyi. mivel a tészta finom ropogósra sül, ezért többször készítettem el már csak a tésztáját nagyon vékonyra kinyújtva, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatva, szezámmaggal a tetején, ropinak. annak is nagy sikere volt! :))

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sat, 2012-06-23 14:10

Én kipróbálom főzve, kíváncsi vagyok úgy milyen.
A csirkés krémre tudsz valami receptet adni esetleg?

istria
istria Fri, 2012-06-08 12:59

Nagyon finom lett, még így is, hogy mindenből kifogytunk éppen. Olajbigyó nélkül, tejföl helyett krémes joghurttal. Legközelebb kipróbálom a teljes változatát is.

Rozitta
Rozitta Sun, 2012-04-01 21:43

Remek recept! Köszönöm! Gyakran fogom használni!

A tésztája könnyen kezelhető, nyújtható.... nem ragad, nem nyúlik, egyszerűen tökéletes!
(Én más tölteléket tettem bele most, de ezer lehetőség van...)

Krisznyuszi
Krisznyuszi Wed, 2011-12-28 21:22

Ehhez hasonlót én is készítettem, és a hozzászólásokat olvasva szeretném megosztani a tapasztalataimat.
Én vízzel csináltam a tésztát, és így is nagyon finom volt. Tényleg nem jó, ha nagyon folyós a töltelék, így én csupán 2-3 evőkanál tejszínt öntöttem hozzá, valamint megspékeltem 2 paradicsommal (leforráztam, meghámoztam a paradicsomokat) és egy kaliforniai paprikával. Nálunk nagyon nagy sikere volt, pillanatok alatt elfogyott :D

OrdinaryMagic
OrdinaryMagic / OrdinaryMagic Wed, 2011-05-11 17:05

Elkészült a remekmű... Nekem nem ízlett, a Páromnak viszont igen. Biztosan jobb lett volna Rio Mare tonhallal, de hát elcsesztem, ez van. :S Egyébként a tészta sem az esetem, még jó, hogy a Párom majd mind megeszi. :) Azért köszönjük a receptet mindketten! Talán legközelebb kis módosításokkal és rendes tonhallal újra megpróbálom! :)
Üdv

Zsanett

OrdinaryMagic
OrdinaryMagic / OrdinaryMagic Wed, 2011-05-11 12:14

Sziasztok!

Ma szerettem volna elkészíteni ezt az ételt, de úgy jártam, hogy miközben a horrorisztikusan drága tonhalkonzervek között válogattam, betettem a kosaramba két tonhalsalátát... Ráadásul abból is kétfélét... :D Hát ennyire nem lehetek figyelmetlen - gondoltam, amikor itthon megláttam... Ennél a rendes, de nem márkás tonhal kb. 30 forinttal volt drágább... :S Tehát nagyon megszívtam, mert végül aztán kinyitottam, és láttam, hogy ez egy nagyon folyós valami... Hát most megpróbálok valamit kezdeni vele, hogy megmaradjon a tésztában... Ha végeztem, és megkóstoltam, akkor megírom a végeredményt... :D

katioma
katioma Mon, 2011-03-07 18:07

Nagyon finom, és hozzá egy pohár sör, vagy száraz pezsgő! Kitűnő vendégváró!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-01-19 14:26

Most tettem be sülni ezeket a szépségeket... a krém már biztosan győztes:) Kiváncsi leszek a végeredményre. Mindenesetre köszönet a pontos, jól követhető receptért, mert minden simán ment!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-01-19 14:26

Most tettem be sülni ezeket a szépségeket... a krém már biztosan győztes:) Kiváncsi leszek a végeredményre. Mindenesetre köszönet a pontos, jól követhető receptért, mert minden simán ment!

kaddi
kaddi Mon, 2010-10-04 12:41

koszi a receptet, nagyon jo volt.
meg annyit fuznek hozza, olyan tapasztalatlanabbaknak, mint en, hogy a tonhalas kremet ne keszitsek tul lagyra, mert eleg nehez vele dolgozni. probaljak meg minnel kevesebb olajjal, es a konzervbol is minnel kevesebb olaj keruljon bele.
de megeri nagyon finom, nagyon jo az izhatas, olivas tejszines tonhal :) de a kremet magaban is fel lehet hasznalni, friss kenyerrel, piritossal.
kiprobaltam sutoben es olajban is. mindket valtozat nagyon jo, talan olajban sutesnel a teszta puhabb es egy kicsit felholyagosodik (azt hiszem az alkoholtol, bor nem volt otthon ezert vizet es egy keves palinkat hasznaltam)

petra
Petra / petra Fri, 2010-03-12 23:52

Vizet tegyél bele helyette! Bár a borral készített tészta finomabb:-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-12 22:12

Az alkoholt ki lehet belőle hagyni vajon?Mivel tudnám helyettesíteni?Köszönöm a választ.

annpeter
annpeter Fri, 2010-03-19 09:37

Pirka! 200g liszthez mindenképp csak 30 gramm vaj szükséges! Anna

342
finomliszt 200 g
vaj 35 g
tojás 1.5 db
fehérbor 30 ml
0 ízlés szerint
tonhalkonzerv 320 g
vöröshagyma 1 kis fej
fekete olajbogyó 15 db
tejföl 2 ek
főzőtejszín 70 ml
olívaolaj 1 ek