Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tonhalropogós pikáns tésztasalátával

Tonhalropogós pikáns tésztasalátával
Tonhalropogós pikáns tésztasalátával
43 perc / előkészület: 20 perc főzés: 8 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyetemista koromban házibuli nem maradhatott el Eszterke barátnőm tejfölös-fehérboros-hagymás tonhalpástétoma nélkül. Lehet, hogy ő már nem emlékszik rá, mindenesetre én azóta is gyakran készítem, házi bagettel és mindenkinek nagyon ízlik. Ez a pástétom most más értelmet nyert, a savanykás ízvilágot a túró kölcsönzi a tejföl helyett. Önmagában, a mártogatóval igazi partifalat, a tésztasalátával kiegészítve első vagy akár könnyebb főfogás.

hozzávalók / 4 adag

A tonhalropogóshoz

A salátához

A mártogatóhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A salátához egy kisebb tálkában elkeverjük a felaprított lilahagymát, a félxfél cm-re vágott sajtokat, az apróra vágott szárított paradicsomot. Hozzáadjuk a felaprított friss zöldfűszereket is, és meglocsoljuk az olívaolajjal. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Kicsit állni hagyjuk, míg elkészítjük a tonhalropogóst. (Tipp:minél többet áll, annál jobb, mert a friss zöldfűszerek és a szárított paradicsom annál jobban átjárják az olívaolajat. Egy egész éjszaka a hűtőben igen jót tesz neki.) 
  2. A tonhalropogóshoz a lecsöpögtetett tonhalat alaposan kikeverjük a túróval, a tojással és a tejbe áztatott, alaposan kinyomkodott fél zsemlével, valamint a nagyon apróra vágott vöröshagymával, majd annyi (kb. 4-5 ek) zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy közepesen lágy, de nem ragacsos masszát kapjunk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
  3. Kisebb diónyi gombócokat formálunk a masszából, kissé ellapítjuk korong alakúra, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és bő zsiradékban aranybarnára sütjük. 20 darab tallért ad ki a receptben írt mennyiség. A mártogatóhoz a majonézt elkeverjük a tejföllel és a fehérborral, és kevés frissen facsart citromlével ízesítjük. Gyengéden sózzuk. 
  4. A tésztát fogkeményre főzzük, leszűrjük, és összeforgatjuk az olívaolajban érlelt fűszeres sajtokkal. Aki szereti, kis rukkola salátával is gazdagíthatja a salátát. Tálalásig hűtőben érleljük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 821
elküldve: 7
receptkönyvben: 681
elkészítve: 22/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: halételek
konyhatechnológia: hidegkonyha
alkalom: karácsonyi receptek, szilveszter
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: hideg előétel
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

ropogós tonhalfalatok tejfölös mártogatóssal, túrós tonhalfasírtok kecskesajtos tésztasalátával

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bakrilu
bakrilu Thu, 2019-05-30 20:13

Ez őrült finom így együtt! Szósz nélkül csináltam most, de nagyon jó lett. Tényleg.

kágika78
kágika78 Wed, 2016-09-21 19:34

Izgatta a fantáziámat ez a recept, főleg a halpogácsa... Megmondom őszintén, a tésztasalátától tartottam (van egy emlékem egy rosszul sikerültről...), szóval azt nem készítettem el, de a tonhalropogós nem hagyott nyugodni. Megcsináltam. Mindjárt dupla adagot! ....és nem csalódtam!!! Ez valami isteni!
A legközelebbi alkalommal megpróbálom a tésztasalival... :-) Ezek után nem lehet rossz páros!!!!
Köszönöm a receptet!

alfan
alfan Sat, 2016-03-12 15:22

Köszönjük a receptet! Nagyon ízlett mindenkinek! :)
(a mártásba tettem egy kis szerecsendiót ;)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2015-01-02 18:18

A karácsonyi húsáradat után jól esett vége valami könnyed, halas fogás. Nagyon szerettük.

Greekbeba
Greekbeba Tue, 2012-07-31 22:44

Szia,

pár éve kerülöm az olajban sült dolgokat, ezért, amit csak lehet, sütőben sütök, nagyon minimális olajjal. A tonhalropogós is süthető esetleg sütőben? Tudom, akkor már nem lesz ropogós,de erről szívesen lemondok az olaj nélküliségért cserébe :)

Doroti13
Doroti / Doroti13 Tue, 2012-06-12 08:08

Tegnap elkészítettem vacsorára! Isteni lett! :) Köszönöm szépen a receptet, nagyon egyszerű, gyors és Finom! :)
Én kókuszolajban sütöttem ki, így egyáltalán nem szívta meg magát olajjal a tonhalpogácsa és nem is lett olajszagú a lakás! :)

1650
tonhalkonzerv 140 g
tojás 1 db
vöröshagyma 1 közepes fej
tehéntúró 90 g
zsemlemorzsa 4 ek
zsemle 0.5 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 3 dl
penne 320 g
lila hagyma 1 közepes fej
kakukkfű 1 ek
bazsalikom 1 ek
rozmaring 1 ek
szárított paradicsom 6 db
olívaolaj 8 ek
kecskesajt 15 dkg
gomolya sajt 15 dkg
tejföl 150 g
majonéz 4 ek
fehérbor 40 ml
citromlé 1 teáskanál
0 ízlés szerint