Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tonkababos csokis szigetecskék

Tonkababos csokis szigetecskék
Tonkababos csokis szigetecskék
105 perc / előkészület: 40 perc főzés: 50 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tonkabab a brazil tölgy termése, mellyel volt szerencsém találkozni ezen a nyáron. A vanília, a fahéj, a mandula és az ánizs együttes illatkompozíciója jelenik meg benne. Aki egyszer megkóstolja, az nem tud szabadulni ettől az élménytől. A csokoládéval fantasztikus párost alkotnak, és a meggy savanyú íze kítűnő párosítás. A család kedvence lett, azóta minden ünnep alkalmával az asztal kulináris élvezete.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A csokikrémhez

A meggykrémhez

A díszítéshez

ajánlat

Kimondottan édesszájúaknak és ínyenceknek ajánlom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a tojássárgáját fehéredésig kavarjuk a cukorral és a vízzel, majd könnyedén hozzákavarjuk a tejporral és sütőporral elkevert lisztet és a reszelt citrom héjat. A tojásfehérjét felverjük keményre, és beleforgatjuk. A végén a meglangyosított olajat és tejet is hozzákeverjük.
  2. Sütőpapírral kibélelt gáztepsibe öntjük, és megsütjük (150 °C -on 15 perc). Ha kihűlt, felkarikázzuk fémgyűrűk vagy műanyag kapszlik segítségével.

Elkészítjük a tonkababos csokikrémet:

  1. A kétféle csokit ledaráljuk, félretesszük.
  2. A tejszínt összemelegítjük a vajjal és a reszelt tonkababbal, majd az edényt lehúzzuk a tűztől, és ha már nem tűzforró, csak meleg, a vajas-tonkababos tejszínt szűrőn át ráöntjük a zselatinra. Az egészet közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy a zselatin teljesen feloldódjon.
  3. A tejszínes-zselatinos keveréket aztán ráöntjük a kétféle darált csokira. Az egészet alaposan összekeverjük, míg a csoki el nem olvad.
  4. Míg a csokis keverék hűl, a tojásfehérjéket lágy habbá verjük, majd apránként beleszórjuk a porcukrot, és együtt tovább verjük, míg kemény nem lesz.
  5. A langyos csokiba robotgéppel belekeverjük a fehérjehab ¼ részét, a többit óvatosan-ügyesen lágy mozdulatokkal, fakanállal forgatjuk bele.
  6. A krémet ráöntjük a kapszliba helyezett piskóta karikákra kb. 2 cm vastagon, és kihűtjük.

Elkészítjük a meggykrémet:

  1. Először egy lábasban felfőzzük az előzőleg összeturmixolt meggybefőtett a cukorral.
  2. Egy másik edényben simára keverjük a pudingport a meggylével és a meggylikőrrel. Amikor a keverék forrásnak indul, hozzáöntjük a meggylében és meggylikőrben elkevert pudingport, és besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
  3. Két teáskanál zselatint feloldunk 1 dl gyöngyöző meggylében, ha egy kicsit meghűlt, hozzákeverjük a meggypudinghoz.
  4. Ha a puding hűlt egy kicsit, rákanalazzuk a csokikrém tetejére, kihűtjük.

Már csak a díszítés van hátra:

  1. Megolvasztjuk gőz fölött az étcsokoládét, a rózsalevelekre rákenjük, hűtőbe tesszük.
  2. Lehűlés után óvatosan lehúzzuk a levélről a csokit, majd tejszínhab társaságában ráhelyezzük a süteményre.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 124
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Madam La Grand

Mióta szakács: 2012.11.22.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
receptverseny: Haas Natural receptverseny
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Tonkababos csokis-meggyes álom, mini tortácska meggykrémmel, krémes tortácska tonkababbal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Föfi Kata
Föfi Kata Fri, 2012-11-23 19:06

De jó, hogy írod a tonkababot! Nagyon szeretem az illatát! Régen illóolajként vettem, de sehol sem kapom a magot, pedig jön a karácsony és van egy nagyon izgalmas stollen receptem Eckart Witzigmann-tól, amibe tonkabab is kell(ene). Van rá ötleted, hol kaphatnék, mert tavaly sehol sem jártam sikerrel... Üdv: Kata

ogurec
ogurec Sat, 2012-11-24 18:31

A Culinarisban kapható, 50 g-os kiszerelésben, nekem is onnan van. Én is tonkabab rajongó vagyok.

Madame La Grand
Madam La Grand / Madame La Grand Mon, 2012-11-26 09:59

Sziasztok! Én is onnan szereztem be, és teljesen beleszerettem! Van úgy, hogy csak térülök-fordulok a konyhámban, és beleszippantok az édes illatába! Imádom! :)

1132
tojás 4 db
víz 4 ek
cukor 8 ek
finomliszt 8 evőkanál
tejpor 3 ek
citromhéj 1 teáskanál
sütőpor 0.5 csomag
tej 3 ek
habtejszín 3 dl
vaj 4 dkg
tonkabab 0.5 db
zselatin 4 teáskanál
étcsokoládé 30 dkg
tejcsokoládé 10 dkg
tojásfehérje 8 db
cukor 10 dkg
meggybefőtt 70 dkg
meggylé 2 dl
vaníliás pudingpor 2 tasak
cukor 3 ek
likőr 0.5 dl
zselatin 2 teáskanál
étcsokoládé 5 dkg
tejszínhab 6 ek
rózsa 3 db