Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tonkababos narancsos csokoládé mousse

Tonkababos narancsos csokoládé mousse
Tonkababos narancsos csokoládé mousse
35 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel a kandírozott narancshéj szeletek szirupban eltéve ott figyeltek a hűtőmben napok óta, kérlelve, hogy készítsek belőlük valami finomat, és tonkababot is vettem, nem volt kétséges, hogy valamit alkotok belőlük. Sajnos nem tudtunk várni egy napot, míg az ideális állagot eléri, így bizony a külcsín elmaradt, de a belbecs nagyon is ott volt. 

hozzávalók / 3 adag

Tészta alap

Mousse

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta alap

  1. A kekszet és a hideg vajat késes robotgépben összedolgozzuk.
  2. Három kerek sütőformát egy sütőpapírral bélelt tepsibe állítunk, s egyenlően elosztjuk benne a tésztát. Simára lenyomkodjuk.
  3. 180 fokos sütőben hőlégkeverésen 5 percig sütjük, majd félretesszük hűlni.

Mousse

  1. A csokoládét egy keverőtálban vízgőz felett megolvasztjuk, vigyázva, hogy ne melegítsük túl.
  2. Amint elkezd olvadni, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, teljesen elkeverjük benne.
  3. A tojássárgákat a cukorral, az összetört tonkababbal és a likőrrel világosodásig keverjük, majd elkeverjük a hűlő csokoládéval.
  4. A négy tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  5. A tojásfehérjék egyharmadát alaposan elkeverjük a csokoládés-tojásos masszával, majd a következő harmad fehérjét már óvatosan elegyítjük a csokis masszával, hogy ne törjön össze a hab, de mégis egynemű legyen. Ugyanígy járunk el a fehérje utolsó harmadával.
  6. A kihűlt kekszalapra töltjük a formát színültig a mousse-szal. Az elkészült édességet egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Tetejére

  1. Fél dl vízben 5 dkg cukrot felteszünk forrni, és hozzáadjuk a narancsról vékonyan lehántott héját, melyet julienere vágtunk. Addig forraljuk, míg teljesen besűrűsödik.
  2. Az elkészült édesség tetejére néhány szál hideg kandírozott narancshéjat teszünk némi sziruppal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 8x8 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 199
elküldve: 2
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: édes krém
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csoki mousse, tonkababos csokikrém, narancsos-tonkababos csokihab

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

697
kekszmorzsa 5 dkg
vaj 1.5 dkg
tonkabab 1 db
étcsokoládé 12 dkg
vaj 8 dkg
porcukor 1 dkg
tojássárgája 3 db
tojásfehérje 4 db
cointreau 2 ek
1 csipet
víz 0.5 dl
cukor 5 dkg
narancshéj 1 ek