Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tönköly formakenyér

Tönköly formakenyér
Tönköly formakenyér
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

13 éve én sütöm a kenyerünket. Hol így, hol úgy, de mindig változtatok rajta. Ez különlegesen finom és kiváló állagú kenyér lett.

hozzávalók / 12 adag

Öreg tészta

Tang zhong

Kenyértészta

Szólj hozzá!

elkészítés

Öreg tészta

  1. A vizet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, és megkelesztjük.
  2. Minden hozzávalót kenyérsütőgép vagy dagasztógépbe teszünk (de kézzel is megdagaszthatjuk, nem olyan nagy munka), és kelesztőtálban vagy a keverőtálban letakarva, langyos helyen fél napot hagyjuk állni, majd újra átdagasztjuk.
  3. Adagokra osztjuk. Folpackba csomagolva 1-2 hétig eláll a hűtőben.
  4. Ehhez a két kenyérhez 27 dkg-ot használtam el az öreg tésztából.

Tang zhong

  1. A vizet hidegen elkeverjük a liszttel, majd felforraljuk, 1 perc alatt besűrítjük krémes állagúra.
  2. Lehűtve használjuk a kenyérsütéshez.
  3. Fedeles edényben néhány napig hűtőben eltartható, tehát érdemes nagyobb adagot elkészíteni.

Kenyértészta

  1. 27 dkg öreg tésztát, a kihűtött 12 dkg tang zhongot és az összes hozzávalót kenyérsütőgép üstjébe mérjük, és dagasztó programra kapcsolunk.
  2. A megkelt kenyértésztát lisztezett deszkán két részre osztjuk, kézzel négyszög alakúra húzogatjuk, majd feltekerjük. Szilikon kenyérformába fektetjük (akinek nincs, sütőpapírral bélelt formát használjon).
  3. A kenyerek tetejét 1 kanál íróval megkenjük, és a 40 fokos sütőben fél óra alatt duplájára kelesztjük.
  4. A sütő aljába egy edénybe vizet teszünk, a hőmérsékletet 200 fokra emeljük hőlégkeverésen, és 25-30 perc alatt készre sütjük a kenyereket.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x15x2 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 1 504
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
fogás: köret
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tönkölykenyér, formakenyér, formakenyér tönkölybúzából

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

350
tönkölybúza liszt 50 dkg
víz 3 dl
cukor 1 késhegynyi
friss élesztő 0.8 dkg
napraforgó olaj 2 ek
1 csipet
víz 1 dl
finomliszt 2 dkg
tönkölybúza liszt 60 dkg
író 2 dl
víz 1 dl
cukor 1 csipet
1 ek
friss élesztő 2.5 dkg
napraforgó olaj 2 ek