Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tönkölylisztből bagett

Tönkölylisztből bagett
Tönkölylisztből bagett
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon megkedveltem a tönkölylisztet. Kiváló élettani szerepe mellett úgy tapasztaltam, nagyon könnyű vele szép kenyeret sütni (ezen a képen ez nem kifejezett), mert lespricceltem a megkelt tésztát hideg vízzel, utána becsaptam a sütőbe- de hát mindenkit érhet baleset. Viszont nagyon finom, lágy kenyerek sülnek belőle, úgyhogy félre a szépséggel.

hozzávalók / 9 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejet, a mézet összekeverjük, az élesztőt felfuttatjuk rajta.
  2. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, a liszteket és a sót. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, melyet 1 órán át kelesztünk.
  3. A megkelt tésztát átgyúrjuk, három részre osztjuk, hengert formálunk belőle, és vagy bagettsütőbe, vagy úgy rakjuk a sütőbe, hogy sütőpapírt teszünk a kenyerek közé, hogy megtartsák formájukat és ne nőjenek össze.
  4. Tetejét lefújjuk langyos vízzel, 190 C-ra előmelegített sütőben hőlégkeverésen negyed óra alatt pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 37x23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 731
elküldve: 5
receptkönyvben: 98
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: tojásmentes
fogás: köret

egyéb elnevezések

bagett, tönkölylisztes bagett, bagett tönkölylisztből

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

radica947
radica947 Mon, 2012-11-05 16:34

Kedves Évi "néni" /hozzád képest én vagyok a néni/ Az lenne a kérdésem, hogy az "öregtésztát" meddig kell állni hagyni a hűtőben? Én elég összevissza időpontokban sütök, így eddig átléptem az öregtésztás recepteket, de piszkálja a fantáziámat. Mennyivel másabb ha ezzel készítem, mint ha csak élesztővel? Válaszod előre is köszönöm, szeretettel Icamama

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-11-05 20:37

Kedves Ica mama!
Én úgy szoktam készíteni, hogy egyszerre 50 dkg kenyérliszt, 1 tk méz, 3 dl víz, 1 dkg élesztő, 2 ek olaj, 1 csipet sóból összekeverem a tésztát, megkelesztem, kint hagyom poshadni fél napot, átgyúrom újra, majd általában 3 részre osztva folpackba csomagolva hűtőbe teszem. 8-10 napig simán használható, még a nyári melegben is. Jó kenyérsütést kívánok. Üdvözlettel: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-09-25 18:04

Szerintem 9 főre írtam, mert elégségesnek gondoltam 1/3 bagettet egy személynek. Mi nem eszünk többet. Egyébként a gép számol és nem én. Ha gondolod, hogy többre van szüksége egy embernek egy evésre, esetleg szorozd fel. Köszönöm az észrevételt.Üdv: Évi néni

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2012-09-24 22:24

Kedves ZsuzsikaDrága,
engedd meg, h Évi helyett válaszoljak Neked, mint aki szintén szokott recepteket feltenni. Tudod az úgy van, hogy optimális esetben mindenki háztartásában van otthon liszt, neadj isten élesztő, só, olaj stb. Ennek függvényében pláne dekákban kifejezni az értékét borzasztó nehéz. Viszont ha csak ennyi a problémád ezt a nagyon guszta bagettet látva, akkor nincs semmi baj. Egyszer próbaképp, amikor otthoni alapanyagokból főzől, próbáld meg forintosítani a dekákat, meglátod nehéz lesz, és akkor talán ilyeneket nem írsz:) szerintem....:)

ZsuzsikaDrága
ZsuzsikaDrága / ZsuzsikaDrága Tue, 2012-09-25 01:08

Ha lenne otthon szőlőmagolajom, ami nincs, abból egy 100 ml-es ára 1200 Ft körül van, annak durván a fele belemegy, és akkor egyszerű fejszámolással kiderül, hogy ha azt még 9 felé osztom (ahány bagett kijön belőle), csak maga a szőlőolaj 9 adagnál 66 Ft/ db ne haragudj ha tévedek...

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-09-25 18:09

Nem haragszom, de tévedsz. Vagy csak nem egy helyen vásárlunk. Ha gondolod, adok meg jobb üzlet címeket, ahol én más áron vásárlok, mint ahol ezt te nézed. Lehet, hogy nem tetszik, amit írok, de én ezért nem venném a fáradtságot, hogy minden alapanyagnál külön értesítést írjak. Nem szoktam ilyen hangon válaszolni senkinek, de bevallom, a második levél egy kicsit felborzolta a szőrt a hátamon. Semmi baj. Ha kérdésed van, tedd fel bátran. Üdvözlettel: Évi néni

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2012-09-25 14:15

Szió,
én nem néztem utána mennyibe kerül a szőlőmagolaj. Nem vonom kétségbe a matekodat. Bár annyit teszek hozzá, ha veszek valami ritkán használt alapanyagot, meg nem tudnám neked mondani, hogy mibe is került anno. Én csak annyit szerettem volna jelezni, hogy nagyon nehéz megadni az elkészítési árat. Pont ezért, mert ilyen megjegyzést már én is kaptam, inkább lehagyom:) Úgy vagyok vele, ránézésre kb. mindenki meg tudja állapítani. Ha nem, az üzletbe vagy a neten utána lehet nézni. És akkor ott a lehetőség megcsinálom e vagy sem. Szép napot Neked, Gabi

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-09-25 18:18

Kedves Gabi!

Nagyon köszönöm a pártomra álltál. Így igaz, ahogyan írod, az ember nem vesz minden héten szőlőmagolajat. Én vettem tavasszal 250 ml-t és beosztom. Ráadásul nem olyan nagy az evőkanalam, hogy 25 ml beleférjen. Innen is látszik, én nem eszem nagy kanállal. Szóval én is csak nagyjából számolok. Amit elfelejtettem, annak utánanézek a neten és abból kalkulálok. Sőt! Szívem szerint csak érzésből főznék, de pont amiatt, hogy ide szánom a recepteket, mindent lemérek grammra. Igaz, a mérlegem nem mutat forintot. Na nem ragozom tovább. Köszönöm az együttérzésedet még egyszer. Hálás szívvel: Évi néni

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-09-26 14:50

Kedves Évi,

hááááát nem tudtam szó nélkül elmenni a beírás mellett. Megcsodáltam a bagettjeidet és felakadtam a Ft-os megjegyzésen. Én is úgy főzők, és gondolom a gyakorlottak nagy többsége, h érzésre, látom h kell még bele ez az teszek bele és kész. Én speckó itt szenvedek - de gondolom más is -a dekákkal és h úgy tudjam leírni az ételt, hogy az más számára is érthető legyen és ami a lényeg sikerüljön is. Élőben ugye sokkal könnyebb megmagyarázni, elmutogatni. És akkor olvasom nem 33 hanem mittudomén 66 Ft. Na ne mááááááá....Kicsinyes és szerintem már bocs. de hülyeség. Szokásomtól eltérően tényleg nem hagyhattam szó nélkül....Nagyon régóta olvasgatom a NoSaltyt, megbátorodtam, bevállaltam a szakácskodást hogy ez most jó vagy rossz ötlet még nem tudom, de az tény én soha meg nem néztem mit írtak mibe fog ez nekem kerülni. Elolvastam a receptet, megnéztem a képet ha újdonság volt a hozzászólásokat és ennyi... És nem érdemel több szót valóban:) Jöhetnek a kenyérkéid, és a többi finomságaid:)) Minden szépet és jót Neked, Gabi

Andie
Andie / Andie Sun, 2012-09-23 12:09

Kedves Évi néni! :)

A szőlőmagolajat lehet helyettesíteni napraforgó olajjal? vagy esetleg hol lehet kapni a szőlőmagolajat?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-09-23 15:53

Kedves Andie!
Természetesen igen. Annyi a különbség, hogy a szőlőmagolaj lágyabb, finomabb olaj (és attól leszünk szépek). Egyébként bátran használj olyan olajat, amit szeretsz, én csak ötletet szeretnék adni. Üdv: Évi néni

245
kenyérliszt BL80 30 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 15 dkg
tej 1 dl
méz 1 ek
friss élesztő 1.5 dkg
joghurt 2 dl
szőlőmagolaj 40 ml
1 tk