Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tönkölyös kenyér

Tönkölyös kenyér
Tönkölyös kenyér
75 perc / előkészület: 25 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évek óta sütök kenyeret, próbálok mindig egészségesebbet. Először csak teljes kiőrlésű tönkölylisztből alkottam meg, de nem igazán lett finom. Később rájöttem, hogy kb. 1/3 tönköly az igazi, a többi sima liszt. Úgy gondolom, még így is egészségesebb, mint amit a kereskedelemben tudunk megvenni. Tisztelet a kivételnek, de azok meg túl messze vannak.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Ha kevés kenyérrel szeretnénk jóllakni, akkor igazán gazdaságos ez a fajta kenyér. Bármilyen ételhez kitűnő,  zsíros kenyérnek is sokkal finomabb, mint a vásárolt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A két féle langyos lisztet keverjük össze a sóval.
  2. Kb 1 dl vízbe tegyük a cukrot, két evőkanál lisztet és a friss élesztőt. Kicsit keverjük össze.
  3. Ha felfutott az élesztő, öntsük a lisztbe az olajjal együtt. Adjuk hozzá a többi vizet, de lehetséges, hogy pótolni kell. Sajnos, ezt nem lehet eléggé pontosan meghatározni, mert sok függ a liszttől.
  4. A dagasztással nem sokat szoktam bíbelődni, csak annyit, hogy sima legyen. Ruganyos, nem túl kemény tésztát kell kapnunk.
  5. Kelesszük letakarva duplájára, majd könnyedén dögönyözzük át, és ismét kelesztjük kb. másfélszeresére.
  6. Formázzuk meg tetszőleges alakúra, én a hosszúkás formát kedvelem, mert szépen lehet szeletelni. Tegyük sütőlapra, amire szilikonlapot vagy sütőpapírt készítettünk. Tetszés szerint bevagdaljuk, majd így is hagyjuk kelni.
  7. Mielőtt a 210 fokos sütőbe tesszük, vízzel kenjük vagy spricceljük át az egész felületét. 35-40 perc után vegyük ki a sütőből, és gyorsan ismét kenjük át vízzel. Miután visszatettük a sütőbe, vegyük vissza a hőfokot 190 fokra. Kb 10-15 perc elteltével kész a kenyér. Rácsra tesszük hűlni.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 80 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 238
elküldve: 1
receptkönyvben: 33
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

pezo

Mióta szakács: 2009.12.13.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tönkölybúzás kenyér, kenyér 2 fajta lisztből, házi kenyér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mirdal2517
mirdal2517 Sun, 2014-12-07 21:06

Sziasztok!

Én már négyszer megsütöttem a kenyeret, nagyon jó lett és ez tényleg kenyér - ízben, állagban egyaránt.

Szuper, köszönöm!

gyongykata!

Én is kézzel dagasztom, villany sütőben sütöm, nem kenyérsütőben.

Pontos kelesztési időre nincs szükség szerintem, mert nem az a lényeg, hogy mennyi ideig keleszted, hanem az, hogy mekkorára kel a tészta! NAGYON fontos, hogy MINDEN összetevő langyos legyen és én a lisztet át is szitálom, mielőtt összekeverem a hozzávalókat. Nem is kell az 5 dl víz mind, én az élesztőt 1 dl vízben futtatom fel, a maradékot adagolva öntöm bele a tálba, amiben keverem a tésztát.

Tanácsként annyit tudok mondani, hogy olyan állagú tésztát kell kpknod, ami a tál oldalára nem, csak a kezedre ragad rá, de annak is könnyen le kell jönnie egy kanállal például. Nekem a kelesztési idő először - jó langyos helyen - kb. 20-25 perc, tényleg a kétszeresére kelesztem, de ha 15 perc alatt megnő ekkorára, akkor nem kelesztem tovább. A második kelesztés kb. 10-15 perc és miután megformáztam és tepsibe tettem, még kb. ugyanennyi ideig kelesztem, de ez nem mindig sikerül, mert sülés közben megreped a kenyér oldala, ebből gondolom, hogy nem kelt eleget közvetlen sütés előtt. Mielőtt sütőbe tolom, előtte pengével vágom be és permetezem le.

Én ennyit tudtam segíteni.

Üdv

Pezo
pezo / Pezo Thu, 2015-01-29 00:29

Köszönöm a hasznos kiegészítést!
Üdv.:pezo/Gyöngyi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2014-06-23 14:11

Szívesen elkészíteném, én kézzel fogok neki a kenyérsütésnek, jó lenne pontosítani a kelesztési időket, úgy kb...

Pezo
pezo / Pezo Mon, 2014-06-23 17:17

Kedves gyongykata!
Az első kelesztési idő kb. 45 perc, a második kb. 15-20 perc. Én is neki álltam már kézzel, mivel a gépem "kinyiffant". Irányadó lehet, hogy majdnem kétszeresére keljen előszőr. A második kelesztés ne legyen túl hosszú, kb másfélszeresre keljen csak. Cirka annyi idő, amig bemelegszik a sütő. Ha már sütöttél kenyeret, látni fogod, mikor jó.
Sok sikert!

329
kenyérliszt BL80 50 dkg
tönkölybúza liszt 20 dkg
barna cukor 1 teáskanál
friss élesztő 5 dkg
2 teáskanál
napraforgó olaj 1 ek
víz 5 dl