Évek óta sütök kenyeret, próbálok mindig egészségesebbet. Először csak teljes kiőrlésű tönkölylisztből alkottam meg, de nem igazán lett finom. Később rájöttem, hogy kb. 1/3 tönköly az igazi, a többi sima liszt. Úgy gondolom, még így is egészségesebb, mint amit a kereskedelemben tudunk megvenni. Tisztelet a kivételnek, de azok meg túl messze vannak.
Hozzászólások (4)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Sziasztok!
Én már négyszer megsütöttem a kenyeret, nagyon jó lett és ez tényleg kenyér - ízben, állagban egyaránt.
Szuper, köszönöm!
gyongykata!
Én is kézzel dagasztom, villany sütőben sütöm, nem kenyérsütőben.
Pontos kelesztési időre nincs szükség szerintem, mert nem az a lényeg, hogy mennyi ideig keleszted, hanem az, hogy mekkorára kel a tészta! NAGYON fontos, hogy MINDEN összetevő langyos legyen és én a lisztet át is szitálom, mielőtt összekeverem a hozzávalókat. Nem is kell az 5 dl víz mind, én az élesztőt 1 dl vízben futtatom fel, a maradékot adagolva öntöm bele a tálba, amiben keverem a tésztát.
Tanácsként annyit tudok mondani, hogy olyan állagú tésztát kell kpknod, ami a tál oldalára nem, csak a kezedre ragad rá, de annak is könnyen le kell jönnie egy kanállal például. Nekem a kelesztési idő először - jó langyos helyen - kb. 20-25 perc, tényleg a kétszeresére kelesztem, de ha 15 perc alatt megnő ekkorára, akkor nem kelesztem tovább. A második kelesztés kb. 10-15 perc és miután megformáztam és tepsibe tettem, még kb. ugyanennyi ideig kelesztem, de ez nem mindig sikerül, mert sülés közben megreped a kenyér oldala, ebből gondolom, hogy nem kelt eleget közvetlen sütés előtt. Mielőtt sütőbe tolom, előtte pengével vágom be és permetezem le.
Én ennyit tudtam segíteni.
Üdv
Köszönöm a hasznos kiegészítést!
Üdv.:pezo/Gyöngyi
Szívesen elkészíteném, én kézzel fogok neki a kenyérsütésnek, jó lenne pontosítani a kelesztési időket, úgy kb...
Kedves gyongykata!
Az első kelesztési idő kb. 45 perc, a második kb. 15-20 perc. Én is neki álltam már kézzel, mivel a gépem "kinyiffant". Irányadó lehet, hogy majdnem kétszeresére keljen előszőr. A második kelesztés ne legyen túl hosszú, kb másfélszeresre keljen csak. Cirka annyi idő, amig bemelegszik a sütő. Ha már sütöttél kenyeret, látni fogod, mikor jó.
Sok sikert!