Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töpörtyűs pogácsa 1954-ből

Töpörtyűs pogácsa 1954-ből
Töpörtyűs pogácsa 1954-ből
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Néhány napja kezembe akadt egy Anyósomtól megöröklött 1954-ben a Kereskedelmi Kiadó által megjelentetett      "Szakácskönyv" című könyv. Második kiadás! Mózer István, Rákóczi János, Schulhof Géza, Szinder László, Turós Emil, Venesz József írták.

Az igazat megvallva a külcsíny fogott meg először. Az ódon kopottsága, a keménykötésű fedlapja kissé megtörve, a szép, már barna lapjai,  imitt-amott rácseppent ez-az, és legfőképp a gyerek-dekorációk, amiket férjem és nővére alkottak annak idején. :-) Őket javarészt a grafikák foglalkoztatták benne, így pl a marha részeinek bemutatásakor is kicsit elengedték a fantáziájukat, és belerajzolgattak. Szemben áll a marhával egy cilinderes pálcikaember, valamiféle pulpitus van köztük. Aztán jön a borjú, ami jó  vastagon be van grafitozva. Na, itt már felül lett bírálva a grafikus, mert miért is nincs a szegény borjúnak szarva? Lett szarva, jó nagy! Itt is áll a pálcikaember, de cilinder nélkül, pulpitussal. Az állat bontási részeinél a fej megnevezés vastagon aláhúzva!:-))  A sertéshez érve szegény állat feje ceruzával jó vastagon megerősített vonallal megjelölve, hogy eddig tart. 

És így tovább a sok kriksz-kraksz, barna ceruzás kis firkák, sok lapot átitatott kis tintapaca.... egyebek. Nagyon élvezetes volt végignézegetni, ezeket is, és utána a recepteket.

De hogy a könyvre is rátérjek, egy nagyon sokrétű, a hidegtálaktól kezdve a kímélőételeken át, a hal, béka, rák, vad receptek, sütik, krémek, torták, eltevés, szinte minden megtalálható benne. Vajon abban az ínségesnek mondható időben, ugyan kiknek készült egy ilyen szakácskönyv...? 

Azért a stílusára utal, hogy szinte mindent lefordítottak benne, van fehér zománc mártás (Chaud-froid), a mayonnaise olajvaj lett, stb. 

Egy idézet a bevezetőből:  "A jó konyha egyik titka a változatosság. Életszínvonalunk emelkedésével függ össze az egyre magasabb igények kielégítése. A dolgozó nemcsak egyszerűen éhségét akarja csillapítani, hanem a gondosan elkészített, ízletes ételekben, választékos és változatos étkezésekben örömet is talál. Ezért kaptak helyet e könyv lapjain a legegyszerűbb ételektől kezdve a legválogatottabb falatokig, a különleges nemzeti ételreceptekig a legjobb ételleírások." 

Itt valószínűleg, az egy külön fejezetnyi orosz receptekre utal, mint különleges nemzeti ételek. Másmilyen nemzet nincs benne!

De mindent félretéve egy nagyon jó szakácskönyv, amiben sok-sok finomságot találhatok. Örülök, hogy megvan! 

Pontosan úgy írtam le a receptet, ahogy a könyvben szerepel. Ez a töpörtyűs pogácsa az első, amit ebből készítettem, rögtön dupla adagból. 42 db lett. 

Én tejben futtattam fel az élesztőt, azért is írtam oda. Nem nyújtottam, hanem a tenyeremmel "nyomkodtam" szét a tésztát (mivel nagyon gyenge, puha volt), hogy hajtogatni tudjam háromszor.

Nagyon finom, csodálatosan omlós, puha lett, és másnap is  ugyanolyan maradt, nem száradt ki egy cseppet sem.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 30 dkg lisztből, 8 dkg apróra vágott töpörtyűből, 10 dkg tiszta disznózsírból, 2 tojássárgájából, 1 1/2 dkg tejfelben (tejben) feloldott élesztőből és egy csapott tk sóból tésztát gyúrunk. A tejfel annyi legyen, hogy a rétestésztánál puhább legyen a tészta. 
  2. Jól kidolgozzuk, erősen csapkodva a deszkához. :-)
  3. Háromszor egymás után kinyújtjuk, ezután kb. kétujjnyi vastagra hagyva tetejét késsel bevagdosva, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  4. Tepsire rakva 1-1 1/2 órát pihentetjük, azután tojással megkenjük, és jó meleg sütőben megsütjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 29
össznézettség: 59 071
elküldve: 8
receptkönyvben: 237
elkészítve: 10/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre

egyéb elnevezések

tepertős pogácsa, tepertős pogi, pogácsa töpörtyűvel

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Atkári Éva
Atkári Éva Wed, 2014-03-26 17:25

:D Én is megtaláltam ! Vilma néni süteményes könyvében ! Le is tesztelem milyen :) :)

ZsuzsaL
ZsuzsaL Fri, 2013-04-26 09:30

Kedves Viciko!
Pogacsareceptet keresve Nalad "kotottem ki". Elolvastam a storyt es hamar rajottem, hogy ez a szakacskonyv nekem is megvan, edeseanyamtol orokoltem. Emlekszem, hogy nagyobb gyerek koromban ebbol foztem-sutottem az elso probalkozasaimat es nyilvan a jo recepteknek koszonhetoen mind sikeresek is voltak. Koszonom, hogy emlekeztettel ra.
Termeszetesen a pogacsa mar keszul is. :-)
Udv, Zsuzsa

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-03-05 10:33

Kedves vicikó!

Sok pogácsával találkoztam már, próbáltam elkészíteni, több kevesebb sikerrel. :)

Az, hogy van egy ilyen finomság, és történelmi múlttal is rendelkezik, 1954-ből, egész egyszerűen, köszönöm, ki fogom próbálni, mozgatja a fantáziámat, azon kívül fincsi és mutatós is. :)
Éva-A.

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-03-04 22:09

Kedves Kata!

Örülök, hogy szép emlékeket ébresztett benned ez a kis írásom! Kedves vagy, hogy megírtad!

Ez a pogi tényleg nagyon finom. Férjem azt mondta, pedig van egy másik receptem is, itt az oldalamon is, hogy ez sokkal finomabb, ilyet még nem is csináltam. ;-) Már megérte, hogy elkészítettem!
Kíváncsi vagyok, ha elkészíted, ízleni fog-e Neked is?

Minden jót kívánok Neked!

Üdv:-) Vici

vpkata
vpkata Mon, 2013-03-04 20:04

Kedves Vicikó!
Jó volt elolvasni amit a szakácskönyvről írtál, tisztára nosztalgikus hangulatom lett! Nekem is van nagyon régi szakácskönyvem, még a nagymamámé volt, és már én sem vagyok fiatal. Pont olyan, amit leírtál: megsárgult lapok, itt-ott egy-egy (gondolom) zsírfolt, még a gyerekrajzok is benne vannak, amit nem tudom, hogy ki alkothatott a családból. És az a jó kis vaníliacukor illat, amit a könyv áraszt, a benne lévő cukrok tasakja miatt, aminek a hátoldalán is receptek vannak.:)
Milyen jó is visszaemlékezni, mikor kicsiként kaptam én is a tésztából, és a gyúródeszka sarkán készítettem a "saját" süteményem.:)
Köszönöm, hogy ezeket az elfeledett emlékeket visszahoztad.:)
A pogácsád nagyon gusztusos, biztos, hogy elkészítem!

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-03-04 22:10

Kedves Kata!

Örülök, hogy szép emlékeket ébresztett benned ez a kis írásom! Kedves vagy, hogy megírtad!
Ez a pogi tényleg nagyon finom. Férjem azt mondta, pedig van egy másik receptem is, itt az oldalamon is, hogy ez sokkal finomabb, ilyet még nem is csináltam. ;-) Már megérte, hogy elkészítettem!
Kíváncsi vagyok, ha elkészíted, ízleni fog-e Neked is?

Minden jót kívánok Neked!
Üdv:-) Vici

599
finomliszt 30 dkg
tepertő 8 dkg
disznózsír 10 dkg
tojássárgája 2 db
élesztő 1.5 dkg
tej 0.5 dl
1 tk
tejföl 4 ek
tojás 1 db