Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töpörtyűs-szilvalekváros buci

Töpörtyűs-szilvalekváros buci
Töpörtyűs-szilvalekváros buci
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kincset találtam a spájzban. Egy üveg igazi, üstben főzött, adalékmentes szilvalekvárt. Ez a legjobb, ami történhetett vele, másra teljesen fölösleges pocsékolni... Hogy tutira menjek, azonnal felhívtam édesanyámat, hogy ossza már meg velem azt a kelt tészta receptet, amelyet ő alkalmaz hasonló esetben. "Ó kislányom, hát sima kőttes", mondotta. Aztán mégiscsak sikerült ennél konkrétabb infóhoz is jutnom, s lőn a töpörtyűs-lekváros buci, melyet melegen fogyasztva nagy élvezethez, ugyanakkor kiadós hasfájáshoz juthatunk.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet megmelegítjük, a lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntünk egy kevés tejet, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és liszttel befedjük. Békén hagyjuk, míg a liszt meg nem repedezik, mutatván, hogy felfutott az élesztő.
  2. Ezt követően hozzáadjuk a sót, 1 tojást és a többi tejet, elkezdjük kidolgozni. Amikor simulni látszik, hozzálocsoljuk az olvasztott vaj és olaj keverékét, ezzel sima, hólyagos tésztává dagasztjuk. Letakarva kétszeresére kelesztjük.
  3. A megkelt tésztával úgy járunk el, mint a töpörtyűs pogácsánál szokás - kinyújtjuk, borsos tepertőkrémmel megkenjük, hajtogatjuk, pihentetjük, s ugyanezt még vagy kétszer.
  4. Végül a kinyújtott tésztát trapéz (vagy téglalap vagy négyzet vagy amilyenre sikerül) formájúra vágjuk, ráhelyezünk egy jó teáskanálnyi szilvalekvárt, feltekerjük, tepsire rakjuk, újfent pihentetjük kb. 20 percig, tejjel elkevert tojással megkenjük, és megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 459
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Papillon

Mióta szakács: 2013.09.28.
52 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szilvalekváros buci, lekváros-tepertőkrémes buci, kőttes, töpörtyűs-lekváros buci

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

576
finomliszt 100 dkg
tojás 2 db
friss élesztő 5 dkg
cukor 2 teáskanál
1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
tepertő 20 dkg
tej 6 dl
vaj 5 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl
szilvalekvár 30 dkg