Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Török bárányhúsos pörkölt padlizsánkörettel

Török bárányhúsos pörkölt padlizsánkörettel
Török bárányhúsos pörkölt padlizsánkörettel
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hünkar beğendi - Az uralkodó kedvence - mondja a török. És hát az uralkodónak ugye van ízlése...

Hovatovább, én is nagyon szeretem ezzel a különleges körettel tálalt pörkölt-félét, mert a padlizsánt nekem találták ki! :)

hozzávalók / 4 adag

Pörkölt

Padlizsánköret

ajánlat

A receptet egy török főzőiskolából hoztam. 

A padlizsánt ott a nyílt gázlángon sütöttük, de itthon a kerámialapos tűzhelyemmel bajban voltam. Próbáltam sütőben egészben megsütni a padlizsánt, azzal nem is volt baj, csak azt a finom pörkös íz hiányzott, ami az egésznek az alapízét adja. Aztán rájöttem a megoldásra: egy vastag teflon serpenyőben, teljesen szárazon beleraktam a padlizsánokat, és folyamatosan forgatva sütöttem őket, amíg meg nem puhultak, és a héjuk  szinte megégett, de azt így még könnyebb is volt lehúzni. Az íze pedig... hmmmm... fenséges lett!

A hús persze jó, ha fiatal, bárány és nem birka. De ha nem béget, akkor nyugodtan készülhet pulykacombból például, vagy - ha nem tartjuk a török konyha megszentségtelenítésének - akkor akár sertéscombból is.

Szólj hozzá!

elkészítés

Pörkölt

  1. A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk, és a vajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az ugyancsak kockára vágott húst, fehéredésig sütjük, majd sóval-borssal ízesítjük, és ha levét elfőtte, kevés vízzel pótoljuk.
  2. A paradicsomot meghámozzuk (forrásban lévő vízzel leöntjük, miután késsel keresztet rajzoltunk rá, és pár perc múlva könnyen eltávolítható a héj).
  3. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, a paradicsomot és a paradicsompürét, majd kevés vízzel folyton pótolva legalább egy órán át pároljuk. (Soha olyan finomra nem sikerült, mint amikor egy alkalommal a víz helyett kevés paradicsomlével pótoltam az elpárolgott szaftot.)

Padlizsánköret

  1. A padlizsánokat fogpiszkálóval több helyen szurkáljuk meg, majd edény nélkül a gázlángon, néha megforgatva süssük puhára, és tegyük félre, hogy kihűljön. Ha kihűlt, vágjuk le a szárát, és hámozzuk meg.
  2. A vajat olvasszuk meg egy lábosban, adjuk hozzá a lisztet, kevergessük, amíg halványra nem barnul.
  3. A padlizsánt kissé daraboljuk össze, és így tegyük bele, folyamatos kavargatással még tovább zúzva.
  4. Szórjuk rá a reszelt sajtot, fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
  5. Majd adjuk hozzá a langyos tejet, és jól keverjük össze, még egyet rottyanhat, aztán húzzuk le a tűzről, hogy a padlizsán magába szívja a tejet.
  • költség: 2400 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 096
elküldve: 1
receptkönyvben: 129
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
253 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: török
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

bárányhúsos pörkölt, báránypörkölt padlizsánnal, báránypörkölt padlizsános körettel

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

931
bárányhús 80 dkg
vöröshagyma 1 nagy db
fokhagyma 3 gerezd
vaj 2 ek
paradicsom 2 közepes db
paprika 2 közepes db
sűrített paradicsom 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 5 dl
padlizsán 2 nagy db
vaj 4 dkg
finomliszt 2 evőkanál
sajt 10 dkg
tej 3 dl
szerecsendió 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint