Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Török gözleme

Török gözleme
Török gözleme
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik kedvenc ételem! Könnyű és mégis laktató. A feta és a spenót iz kombinációja fenséges... a krémes állagú feta olvad a forró, ropogós tészta alatt... a citromlé megdobja frissességgel és egészséges is. A spenóttal a citrom lúgosító hatású. Alacsony kalóriájú, tehát fogyókúrázóknak is ajánlom :)

A képen 1 gözleme van két cikkre vágva, egy nagy tányéron. Ez a recept 4 gözlemére szól, de készíthetünk ugyanebből kisebb méretűeket is, akkor a tésztát 6 felé osztjuk. Talán a 6 ideálisabb is lenne, mert az én oválisaim több, mint 20 cm átmérőjűek lettek, mikor 1 mm-re nyújtottam őket. A kisebb méretűt könnyebb sütni.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

A tálaláshoz

ajánlat

Lehet teljes kiőrlésű liszttel is készíteni, úgy még egészségesebb és laktatóbb! Én dán fetát használok, mert kevésbé sós és krémesebb, mint a görög feta.

Húsos, gombás variáció is lehetséges, de vigyázzunk, ne töltsük vastagra a gözlemét, mert akkor nem tud jól átsülni. Jobb a lapos, ropogós! A spenótot nem kell előre főzni, vagy párolni, szépen megfő a közepes tűzön és összeolvad a fetával.

Kis étkűeknek 1 gözleme főételnek elég, de bármilyen leves mellé is kínálható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttajuk a cukorral és kevés langyos vízzel.
  2. Mikor szép habos az élesztő, összekeverjük a liszttel, 2 ek olajjal, csipet sóval, és langyos víz hozzáadásával rugalmas, fényes tésztát dagasztunk. Gépben is lehet dagasztani.
  3. A tésztát letakarva pihentetjük kb 1 óra hosszat, amíg duplájára nem kel.
  4. A megkelt tésztát négyfelé vágjuk és kis gombócokat formálunk.
  5. Ekkor közepes tűzre teszünk egy nagyobb méretű, vastag aljú serpenyőt, amit megkenünk olajjal.
  6. Egyesével dolgozunk a kis tészta-gombócokkal: az elsőt oválisra, kb 1 mm vastagságúra nyújtjuk.
  7. A tészta egyik felére szórjuk az apróra vágott spenót egy negyedét, a negyed feta sajtot, picit sózzuk, borsozzuk és a tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékre. Vizes kézzel belülről megkenjük a tészta szélét, és a széleket szorosan összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne tudjon majd kifolyni sütés közben.
  8. A félkör alakú tészta egyik oldalát a közepesen forró serpenyőben sütjük 3-5 percig.
  9. Mikor szép halványbarna az alsó fele, akkor megfordítjuk, és a tészta másik felét is ropogós aranybarnára sütjük.
  10. Forrón, cikkekre vágva, citromgerezdekkel tálaljuk: mindenki saját ízlése szerint csurrant-cseppent citromlevet a ropogós gözlemére. :) Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 21 862
elküldve: 12
receptkönyvben: 424
elkészítve: 14/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: lángos
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: török
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gözleme, gozleme, feta sajtos-spenótos lángos, töltött lángos, turkish gozleme

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Daylle
Daylle Tue, 2014-11-11 20:15

Köszönöm szépen a receptet. Ma kipróbáltam :) Bár nem volt leveles spenótom, a kiolvadó püréről öntöttem le a vizet. Feta sajt helyett pedig juhsajtot tettem bele. Kicsit erőteljesebb íze volt, de így is finom lett. Párom kérésére legközelebb kipróbálom a fetasajtos verziót is :) Szép estét! :)

Torma
Torma / Torma Wed, 2014-11-12 00:17

Köszönöm a visszajelzést :) örülök,hogy izlett a gözleme!! Üdv, Torma :)

cynthial
cynthial Fri, 2013-02-15 20:52

Kedves Torma! Az egy bögre liszt kb. hány deka? Elkezdtem egy normál, mezei bögrével kimérni, de sajnos túl lágy, folyós lett a tészta. Tudom, hogy a bögrés mérés standard angolszász mérés, de nekem nincs itthon ilyen szett sajnos. A neten ezt talàltam, így viszont túl soknak tűnik a bögrényi adag... http://hu.wikibooks.org/wiki/Szakácskönyv/Tudnivalók/Jelek
köszi előre is a válaszod! A receptjeidet nagyon szeretem, es várom az újakat. :-)

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-15 22:31

Kedves cynthial! Jot nevettem a "mezei" bögrén! :)))
2,5 dl a " hivatalos konyhai bögre"...úgyhogy folyadék mérővel is ki tudod mérni, de a 3 bögre az majdnem pontosan fél kiló liszt. A lisztek is különböznek, ezért van a kb 330 viz. Vegyél fél kiló lisztet, kezdd 3 deci vízzel és lassan adjál hozzá többet, amíg közepesen lágy tésztát nem kapsz (sűrűbb, mint a nokedli tészta!) Ez tulajdonkeppen egy kenyerteszta; nekem ez a fehér kenyerem recptje. Ha tul száraz, akkor adsz vizet hozzá, ha híg, akkor lisztet. Nem kell halál pontosan grammra mérni ennél a receptnél. Remelem kiprobalod, mert egy szuper recept! Ha nem megy, nem kell tul vékonyra se nyújtani, csak akkor tovabb tart a sütés...Sok sikert es kellemes hétvégét! Üdv, Torma :)

cynthial
cynthial Wed, 2013-02-20 00:06

Köszönöm szépen a részletes leírást mind a liszt adagolásra, mind magának a tésztának az összeállítására. Igy már menni fog szerintem. A héten tuti megcsinálom! :-)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2012-10-25 22:36

Hasonlót ettem indiai étteremben, csak ott fűszeres krumpli volt a kenyértésztába sütve. Nagyon jók a receptjeid. Ki fogom próbálni. Köszönöm:Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Fri, 2012-11-02 00:56

Köszi a hozzászólásokat :) kedves vagy! Igazán csak most fedeztem fel a hozzászólások részt az oldalamon...jobban kell figyelnem, mert fontos a jo kommunikáció! Ez a nosalty egy kis közösség, tartani kell az összetartást, buzditast :) jo itt a hangulat, szeretek itt lenni.
Itt a hétvége, kiváncsi vagyok, mit fogsz ugykodni? Hogy tudsz ennyi újat kitalálni?
Nagyon jo kis hétvégét, üdv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Mon, 2012-10-22 10:29

Nagyon szívesen, örülök, hogy izlett! Talán több kutatással rajonnenk, hogy mik voltak azok a jo kis eredeti, vidéki receptek! Üdv, Torma :)

eperina
eperina Sun, 2012-10-21 21:16

megvacsoraztunk :) koszonom a receptet, elmentettem es ujra meg fogom csinalni!
Pamukkale fele a hegyekben ettunk ilyet egy ut menti vendegloben, ahol az asszonyok ulve sodorgattak egy kulon tiszta szobaban a tesztat es elo tuzon sutottek. abban nem spenot volt, hanem valamilyen fuvek meg petrezselyem, utanozhatatlan jo izu! :)
megegyszer koszonom :)

Torma
Torma / Torma Fri, 2012-11-02 01:00

Bocs eperina, válaszoltam másnap, de nem a Te linkedre kattintottam...örülök, hogy sikere volt ennek a receptnek, en imádom a gozlemet! Utána keresgéltem a neten, de nem találtam más tölteléket, legalábbis a fűszereket illetően.
Kellemes hétvégét, Torma :)

610
finomliszt 3 bögre
víz 330 ml
instant élesztő 7 g
1 csipet
cukor 0.5 teáskanál
olívaolaj 2 ek
spenót 10 dkg
feta sajt 20 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 1 ek
citrom 0.5 db