Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Török güvecs

Török güvecs
Török güvecs
120 perc / előkészület: 20 perc főzés: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A güvecs eredetileg török étel, a szerbeknél készített gyuvecs is a törökök hatására jutott el arra a vidékre. Nálunk, Törökországban millió változata létezik: lehet csak zöldségekkel készíteni, tenger gyümölcseivel és egyszerre többféle hússal is. Mi azért is szeretjük, mert nagyon egyszerű és változatos. Az edényt is és a benne készült ételt is güvecsnek hívják.

Lehet az alapanyagokat egyszemélyes güvecsekbe tölteni, majd ha kész, egy tányérra borítva tálalni.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Egy másik variációja, amikor nagy lángon először a tűzhelyen a güvecsben megpirítjuk a húst, majd vele együtt a hagymát, kicsit a zöldségeket, teszünk bele 1 ek. sűrített paradicsomot majd a többi zöldséget és így főzzük egy órán keresztül a tűzhelyen a saját levében, fedővel természetesen.

Majd ezután teszünk rá fóliát. a güvecs tetejét és forró sütőben további 45 percet főzzük, ezután levesszük a tetejét és további 15 percig főzzük, hogy kicsit piruljanak a hozzávalók.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket és a húst közel azonos méretű, nagyobb kockákra vágjuk (össze fognak sülni).
  2. A güvecset (fedeles agyagedény) jó alaposan kivajazzuk.
  3. A sűrített paradicsomot elkeverjük a pohár vízben, vagy alaplében.
  4. Először a húst a güvecs aljára helyezzük.
  5. A hús után a zöldségek következnek, rétegesen. Minden egyes réteget sózunk, borsozunk, és megszórjuk kakukkfűvel.
  6. A sűrített paradicsomos vizet a borral együtt a zöldségekre öntjük, majd a vajat is kisebb kockákra vágra a zöldségek tetején elrendezzük.
  7. A güvecsre rátesszük a tetejét, esetleg fóliával (is) befedjük és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd a hőfokot 180-ra állítva további 80 percen keresztül sütjük anélkül, hogy a tetőt felemelnénk.
  8. Az elkészült güvecset petrezselyemzölddel díszítjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 180
elküldve: 1
receptkönyvben: 102
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

klaukara

Mióta szakács: 2011.05.06.
27 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: török
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

török egytálétel, güvecsben főtt egytálétel, csirkés-zöldséges güvecs

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

klaukara
klaukara / klaukara Thu, 2013-01-31 13:53

Örülök, ha tetszik. Tervezem a garnélarákos-sajtos variációt is, nálunk most frissen lehet venni a halpiacon. Igaz, ahhoz lapos güvecs kell, amit még be kell szereznem.

522
csirkecomb 40 dkg
paradicsom 1 db
paprika 1 db
burgonya 1 db
fokhagyma 5 gerezd
vöröshagyma 1 nagy fej
padlizsán 1 db
cukkini 1 db
gomba 5 közepes db
vaj 2 dkg
sűrített paradicsom 1 ek
petrezselyem 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
víz 2.5 dl
fehérbor 1.25 dl