Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Török húsos cigaretta börek

Török húsos cigaretta börek
Török húsos cigaretta börek
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Börek

börek eredete sok más tradícionális török étel mellett az Ottomán Birodalom idejére nyúlik vissza. Amerre csak az ottománok vándoroltak és letelepedtek, ételeiket az azóta eltelt évszázadok során továbbra is készítik a helyiek, sőt új ételekhez is adtak inspirációt. A tészta-alapú ételek a török konyhában máig nagyon meghatározóak, rendkívül változatosak és sokféle készítési technikájuk létezik.

Könnyen nyomon követhetjük a törökök útját a történelemben, ha megnézzük, hol esznek ma is böreket, vagy ahhoz hasonló ételeket. A börek szó a "börbör" szóból ered, ami takarót, beburkolást, beborítást jelent és ma is igen elterjedt egészen a Kaukázusoktól a Balkánig. Habár a nyugati konyháknak rengeteg fantasztikus süteménye és péksüteménye van, ritkán találunk a börekhez hasonló terméket.

Ottomán források szerint különösen a 15-16. században kezdődött el a börek diverzifikációja, ebből az időszakból sok új recept származik.
 
Hagyományosan nagy tepsikben készítik, amelyet aztán sütés után vágnak apró szeletekre. A nagy tepsikben készített és felszolgált börek az ottomán ünnepek fontos szórakoztató elemének számított. Ezzel szemben ma már kisebb adagokban készítik. A börek egyik sajátossága, hogy a teteje mindig meg van szórva szezámmaggal. A börek, amelyet sokan burek-ként ismernek, sütőben vagy olajban sült tészta, vékony, réteges tésztából készül, közismert nevényufka tésztából. Manapság leggyakrabban sajttal töltik, főként fetával, beyaz peynir-rel (speciális török krémfehérsajt - sós fehér sajt, amelyet pasztőrizálatlan juhtejből készítenek - vagy kaşar-ral - közepesen kemény halványsárga sajt, szintén pasztőrizálatlan vegyes juhtej és kecsketejből előállítva). A sajt mellett nagyon népszerűek a darált hússal és a zöldségekkel töltött börekek is.

Az ottomán források szerint egykoron édes verziója is nagyon népszerű volt, ma már azonban inkább a sós börek az elterjedt.

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez felvágjuk apróra a hagymákat, a petrezselymet. A vöröshagymát üvegesre pároljuk olívaolajon, majd hozzáadjuk a fokhagymást, a darált húst, és megfűszerezzük a fahéjjal, oregánóval, sóval, borssal.  Ha készen van a töltelékünk, félretesszük, és hagyjuk kicsit hűlni.
  2. Egy kis edényben keverjük össze a joghurtot, tojást, olívaolajat. Ezt a keveréket fogjuk használni, majd a réteslapok megkenéséhez, benedvesítéséhez.
  3. A börek megtöltéséhez vegyünk magunk elé egy lapot úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen felénk fordítva. A tészta bal oldalát finoman megkenjük a tojásos keverékkel, majd a tészta jobb részét ráhajtjuk. Az így félbehajtott réteslap tetejét is megkenjük a tojással, majd 2-3 evőkanál tölteléket helyezzünk kb. 2 cm-re a tészta szélétől úgy, hogy a töltelék két oldalán is maradjon 1-2 cm. Hajtsd rá a töltelékre a tészta rövidebbik oldalát, majd oldalról is, és kezd el óvatosan felcsavarni.
  4. A felcsavart böreket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymás mellé. Sütés előtt még megkenjük mindegyik egy kis tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
  5. A legjobb langyosan, de másnap reggelire is megteszi....ha marad. :)


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 400
elküldve: 2
receptkönyvben: 218
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: tapas
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
fogás: hideg előétel
konyha: török
kalória: magas
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Kıymalı Sigara Böregi, török darált marhahúsos börek

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Incike81
Incike81 / Incike81 Sun, 2018-12-23 15:09

Elkészítettem kis változtatással (nem ehetek vöröshúst), és joghurt helyett tejfölöm volt, de naaaaagyon finom lett, kislányom tejallergiás, övét csak olajjal kentem le, és Ő is szerette, szóval duplán köszönet! :) Kérte a család, hogy készítsek még.
Kicsit bénáztam, nem értettem a feltekerését a leírás alapján, aztán képeket, videókat nézve összeraktam fejben is. :)

1135
réteslap 1 csomag
tojás 1 db
joghurt 2 ek
olívaolaj 1.25 dl
szezámmag 3 ek
darált marhahús 40 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 2 gerezd
fahéj 1 kk
oregánó 3 tk
petrezselyem 0.5 csokor
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 1 ek