Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Török Poğaça

Török Poğaça
Török Poğaça
57 perc / előkészület: 30 perc sütés: 27 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még anno egy török receptoldalon fedeztem föl ezt a receptet.

Én most kifli alakúra formáztam, de a török háziasszonyok csiga alakzatra is formázzák.

A töltelék az általában feta sajt, petrezselyemmel összekeverve, a póréhagyma az már a saját fantáziám által került hozzá. De szokták még hagymás tört burgonyához is hasonló töltelékkel tölteni.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Töltelék

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt feloldjuk a meleg tejben egy kevés cukorral.
  2. Majd a langyos vizet, natúr joghurtot és a többi cukrot hozzáadjuk, jól összekeverjük.
  3. A lisztet a sütőporral fokozatosan hozzáadjuk, jól összedagasztjuk. Amikor körülbelül a fele a lisztet beledagasztottuk már, akkor az olajat és sót is hozzáadjuk. Ha szükséges (nagyon lágy a tészta), adhatunk meg egy kevés lisztet hozzá.
  4. Egy enyhén ragacsos tésztánk lesz. Kb. mint a fánktészta, olyan legyen. Nedves konyharuhával letakarjuk, és kelesztjük kb. 40 -50 percig, amíg térfogata megnövekszik jelentősen.
  5. Közben elkészítjük a tölteléket.

Töltelék

  1. A feta sajtot lereszeljük, és az apróra vágott petrezselyemmel és póréhagymával összekeverjük.

Összeállítás

  1. Pihenési idő után azonos méretű golyókat készítünk, amely körülbelül akkora legyen, mint egy kis mandarin. Kb. 12-14 db golyó szokott nekem kijönni. (Tipp: Mivel a tészta kissé ragacsos, így olajozzuk be a kezünket, könnyebben formázzunk.)
  2. Letakarjuk a tésztát, és ismét 15 percig pihentetjük.
  3. Lisztezett felületen, a pihenési idő után a cipókat tetszőleges nagyságú, ovális formára nyújtjuk, és kb. a feléig bevagdossuk vigyázva, hogy egyben maradjon a széle. A vágatlan oldalára tesszük a tölteléket, föltekerjük, és kifli alakúra formázzuk. Én kb. 17 cm hosszú és 12 cm széles formákat alkottam.
  4. Végül helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ameddig fölmelegszik a sütő, addig pihentetjük a kifliket (kb. 15-20 perc).
  5. A tejet, tojássárgáját összekeverjük, és ecset segítségével megkenjük a tészták tetejét, szezámmag és fekete köménnyel díszítjük. 170 fokon kb. 25-27 percig sütjük.
  6. Jó étvágyat
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 778
elküldve: 0
receptkönyvben: 32
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

Éva házias konyhája

Mióta szakács: 2014.02.15.
139 recept

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: pita, zsemle, briós, buci, bagel, croissant, burek, édes leveles, hamburger-buci, perec

egyéb elnevezések

feta sajttal töltött kifli

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

oldfriend12
oldfriend12 Wed, 2018-01-31 17:26

Köszi a receptet! Én robotgéppel dolgoztam össze a tésztát. Tényleg nagyon lágy lett, így dagasztottam még egy keveset hozzá. Amikor meg kelt, bőven lisztezett deszkán átgyúrtam kb 75 dkg lisztet használtam fel hozzá. Készítettem csiga alakút is belőle, saját fantáziám után. Csak szezámmagot használtam a tetejére. Kiadós, ízletes töltött péksüti!

815
friss élesztő 40 g
víz 200 ml
joghurt 200 g
tej 80 ml
napraforgó olaj 100 ml
finomliszt 700 g
sütőpor 1 csomag
1 ek
cukor 1 ek
feta sajt 250 g
póréhagyma 1 db
petrezselyem 0 ízlés szerint
tojássárgája 3 db
tej 3 ek
szezámmag 50 g
feketekömény 0 ízlés szerint