Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Török Ramadan pide - Ramazan pidesi

Török Ramadan pide - Ramazan pidesi
Török Ramadan pide - Ramazan pidesi
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tavalyi törökországi nyaralásunk alatt estem szerelembe a török kenyérbe (ekmek). Nem emlékszem már hányféle kenyeret kóstoltunk, de akárhol is ettünk, nem számít, hogy egy kisebb étteremnél álltunk meg az út mellett, vagy épp Istanbul egyik divatos éttermében vacsoráztunk, kenyeret (főként vajjal) mindenütt szolgáltak fel, amíg vártunk a megrendelt ételek felszolgálására.

 
A kenyér a török konyha és háztartások alapkelléke. Általában egy nap két, három, főként reggel és este alkalommal sütik a pékek, így a nap bármely szakában lehet friss, ropogós kenyeret venni.
 
Biztos vagyok benne, hogy nem láttál és kóstoltál a török kenyérhez hasonlót, ha még nem jártál Törökországban. Mindenki által szeretett, szegény és gazdag, egyszerű és kifinomult ember, kivétel nélkül. Minden környéken, szinte minden sarkon található egy pékség, amely készíti a híres aranybarnára sütött, ropogós kenyereket, az utcát betöltve ellenállhatatlan illatával. Istanbulban tavaly egy barátunknál laktunk, akinek a lakása alatt közvetlenül egy pékség volt, így az ott tartózkodásunk alatt minden reggel a friss kenyér illatára ébredtünk. Nem tudok elképzelni ennél csodásabb dolgot.

hozzávalók / 3 adag

A tésztához

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük össze a száraz élesztőt, a cukrot és 1/4 csésze meleg tejet egy kistálban. Keverjük el jól, hogy az élesztő felolvadjon. Fedjük le a tálat, tegyüt félre, és hagyjuk pihenni kb. 15 percig.
  2. 15 perc után a lisztet és a sót tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a pezsgő élesztőt és 1,5 csésze langyos tejet a liszthez. Dolgozzuk jól össze, majd enyhén lisztezett asztalon gyúrjuk kb. 10 percig, addig amíg sima nem lesz a tészta. (Én a dagasztás elején robotgéppel dolgoztam és csak utána váltottam kézi gyúrásra.)
  3. Amikor a tészta készen van, kenjünk ki 1 ek olívaolajjal egy tiszta tálat, helyezzük bele a tésztát, majd kézzel kenjünk be a tésztát is egy kis olívaolajjal. Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és 1-1,5 óráig pihentessük, amíg kétszeresére nem kel a tészta. 
  4. Kelesztés után enyhén lisztes felületre ismét kivesszük a tésztát, és a kezünkkel kinyomjuk belőle a levegőt. Egy késsel vágjuk ketté a tésztát, gyúrjuk labda formára mindkettőt, ismét fedjük le egy konyharuhával, és még 15 percig pihentessük. 
  5. Tegyünk sütőpapírt egy tepsire, majd helyezzük rá a tésztát. A tenyerünkkel lapítsuk ki őket, majd a mutatóujjunkkal nyomkodjuk teli a tésztát. Finoman verjük fel a máz hozzávalóit egy kis tálkában, kenjünk be vele a tészták tetejét, szórjuk meg fekete vagy hagyományos szezámmaggal és fedjük le megint egy konyharuhával. 35-40 percre tegyük meleg helyre.
  6. Melegítsük elő a sütőt 230°C-ra és tegyünk egy hőálló tálba vizet. A tálat helyezzük a sütő aljára, a tepsit pedig a sütő középső rácsára. Kb. 8-10 percig süssük a pidéket, amíg szép aranybarnára sülnek. Vegyük ki a pidéket egy tiszta konyharuhára, hogy egy kicsit hűljenek. Melegen tálaljuk.  
  7. Afiyet olsun!
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 414
elküldve: 1
receptkönyvben: 145
elkészítve: 2/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
konyha: török
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: köret

egyéb elnevezések

lepénykenyér, török lepénykenyér, ramadán időszakában sütött lepénykenyér

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Thu, 2012-10-25 14:18

Igen, en a forditoban a valaszt kerestem meg
es azt mondta: Size de!

878
finomliszt 4 bögre
cukor 1 ek
tej 4.4 dl
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
1 ek
olívaolaj 1 ek
tojássárgája 1 db
tej 1 ek