Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Török töltött padlizsán Baklavira konyhájából

Török töltött padlizsán Baklavira konyhájából
Török töltött padlizsán Baklavira konyhájából
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

karnıyarık török szó eredetileg "felvágott hasat" jelent. Egész Törökországban közkedvelt ételnek számít, ahogyan maga a padlizsán is. Legalább 100 féle különböző török recept létezik a padlizsán felhasználására. A hozzávalók és a készítési mód alapján nagy valószínűséggel Törökország délkeleti-keleti részéről származik ez a recept. A töltelék vöröshagymával, fokhagymával, borssal, paradicsommal, friss petrezselyemmel és darált hússal (eredetileg bárányhússal) készül. 
karnıyarık egyik ismert változata az imam bayaldı, annyi különbséggel, hogy az utóbbiban nem található hús és azt hideg előételként, meze-ként tálalják, míg a karnıyarık -ot alapvetően melegen.

hozzávalók / 2 adag

A padlizsánhoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mossuk meg a padlizsánokat, vágjuk le a zöld végeit, majd vágjuk félbe őket hosszukban, és sózzuk be kb. 10 percre (így a padlizsán elveszti keserű ízét).
  2. Leöblítjük vízzel a padlizsánokat, egy hőálló tálba egymás mellé helyezzük, és kb. 200°C-ra előmelegített sütőben alufóliával lefedve süssük kb. 20-30 percig, amíg majdnem teljesen megpuhulnak. Villával szurkáljuk meg, és ellenőrizzük, mikor van kész.
  3. Eközben a vöröshagymát megpucoljuk, finomra felaprítjuk, és kis olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, a zúzott fokhagymát, a felaprított paprikát.
  4. Ha a hús megpárolódott, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, paradicsomsűrítményt, fűszerezzük ízlés szerint. Időnként megkeverve kb. fél óra alatt készre főzzük. Ha levettük a tűzről, a finomra felvágott petrezselymet hozzákavarjuk a darált húsos töltelékhez. 
  5. Ha a padlizsánok készen vannak, kivesszük a sütőből (a sütőt még nem kapcsoljuk ki), egy kanállal óvatosan kikaparjuk a belsejüket (vigyázzunk, nehogy átszakítsuk a padlizsán héját), és egy kicsit hűlni hagyjuk.
  6. Végül beletöltjük a kész darált húst, vékony cikkekre vágott paprikával, paradicsommal díszítjük, és visszatesszük a sütőbe kb. 10-15 percre, hogy kicsit összesüljön.
  7. Melegen tálaljuk. Bulgurral vagy fokhagymás joghurtos öntettel is tálalhatjuk, de önmagában is megállja a helyét. Nekem ez az egyik kedvenc török padlizsános ételem.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 004
elküldve: 8
receptkönyvben: 309
elkészítve: 18/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: töltött zöldség
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
fogyókúra: AB0 diéta – B vércsoport
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Karnıyarık, darált hússal töltött padlizsán, padlizsán töltve török módra

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rozsajutka
rozsajutka Thu, 2013-08-01 15:13

Kedves Baklavaria!
El lehet ezt a receptet készíteni cukkinivel is?
Ha igen, ilyenkor azt is elő kell sütni?

Köszönöm
Rózsa Jutka

cserti jutka
cserti jutka Tue, 2012-11-06 20:12

Kedves Baklavaria
Imadok mindent ami padlizsanos , akar holnap elkeszitenem a nagyon jonak igerkezo receptedet csak nem ertem,hogy mit csinalunk a kikapart padlizsan masszaval. Osszekeverjuk a hussal es ugy toltjuk be vagy felretesszuk es valami mast keszitunk belole? A kepen ugy nez ki mintha nem lenne olyan sok kikaparva.
Az Erzsebet tortadat is megcsinalom. Koszonom , hogy feletted a receptet.

Udvozlettel
Cserti Jutka

baklavaria
Baklavaria / baklavaria Wed, 2012-11-07 01:20

Kedves Jutka!

A padlizsán belsejét nyugodtan összekavarhatod a hússal, és azzal együtt visszatöltheted töltelékként, de ki is hagyhatod belőle, ahogy Neked tetszik. Én is egyszer így, egyszer úgy készítem. Lehet, hogy a kép csalóka és nem látszik, de én elég jól ki szoktam kaparni a belsejét, mert szeretem, ha jó sok húsos töltelék van a padlizsánban.

Remélem ízleni fog ez is és az Erzsébet királyné tortája is :)

448
padlizsán 3 kis db
darált marhahús 30 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
paradicsom 40 dkg
sűrített paradicsom 2 ek
paprika 1 db
petrezselyem 1 csokor
olívaolaj 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
paradicsom 1 db
zöldpaprika 0.5 db