Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Török vöröslencseleves

Török vöröslencseleves
Török vöröslencseleves
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gazdag és változatos török konyha, amely több millió ember által közkedvelt világszerte, főként az Ottomán Birodalom hagyatéka. A török konyha nemcsak a szomszédos országok konyhaművészetére volt hatással, hanem egész Európáéra.

A török konyha egész Törökországban változatos, eltérő, de a leves mindenhol fontos szerepet játszik, tradicionális jelentősége van. A hagyományos török reggeli népszerűségének elterjedése előtt a leves volt az általánosan elterjedt reggeli étel a legtöbb háztartásban.

A levesek a török gasztronómiához hasonlóan szintén nagyon változatosak. Lehetnek könnyűek vagy tartalmasak, kiadósak és táplálóak, de a török étkezés általában ezzel kezdődik. A nevüket rendszerint a fő hozzávalójuk után kapják.

A legelterjedtebb és legkedveltebb a kırmızı mercimek çorbası (vöröslencseleves), de szintén nagyon népszerű a yayla çorbası (joghurtleves)tarhana çorbası (a török tarhana búzalisztet, joghurtot, fermentált és szárított zöldséget tartalmaz), és például M. egyik kedvenc levese a domates çorbası (paradicsomleves).

Sokszor ettem kırmızı mercimek çorbası Törökországban és Magyarországon is, de mint minden leves, ez a leves is akkor a legfinomabb, ha otthon készítjük el. Ha jól emlékszem, a konyhai ténykedéseim története során ez volt az első török étel, amit otthon is elkészítettem.

Ha török ételt készítek, csak és kizárólag törökök autentikus receptjeit használom, ezúttal Hayriye-t a turkishfoodandrecipes.com oldalról.

hozzávalók / 2 adag

A leveshez

Az öntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Hámozzuk meg, és vágjuk fel apró darabokra a zöldségeket.
  2. Egy közepes méretű lábasban a hagymát olívaolajon közepes lángon megpároljuk. Ha a hagyma üvegesre párolódott, hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, répát, krumplit, és kb. 2-3 percig együtt pároljuk a hagymával.
  3. Hozzáadjuk a megmosott, leöblített vöröslencsét, forró vízzel felöntjük (amibe előzetesen hozzákevertünk egy marhahús leveskockát), hozzáadjuk még a mentát, sót, és jól megkavarjuk. Addig főzzük, amíg a répa, krumpli puhára fő, közepes-alacsony hőfokon kb. 10-15 perc alatt.
  4. Ekkor egy botmixerrel összepürésítjük a levest, és adunk hozzá még vizet, ha túl sűrűnek látjuk. 
  5. Az öntethez egy kis lábasban vagy serpenyőben alacsony hőfokon a vajat megolvasztjuk. Amikor kezd forrni és fröcskölni, belekeverjük a pirospaprikát és a sót.
  6. Melegen tálaljuk a levest, előtte csorgatunk a tetejére a vajas-paprikás öntetből, megszórjuk egy kis szárított mentával, és a tányér mellé néhány szelet citromot is felszolgálunk, amelyből a törökökhöz hasonlóan mi is csepegtetünk a levesbe.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 99
össznézettség: 110 052
elküldve: 21
receptkönyvben: 603
elkészítve: 81/87
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Kırmızı mercimek çorbası, török lencseleves, citromos-mentás krémleves vöröslencséből

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kaboca61
kaboca61 Mon, 2018-12-31 14:00

Tiszteletteljes kérdésem az lenne : Egy eredetinek mondott török vöröslencse leves receptúrában mit keres a marhahúsleves kocka ???

Keti27
Keti27 / Keti27 Fri, 2017-04-28 13:23

Sűrített paradicsom, menta és leveskocka, valamint öntet nélkül is tökéletes! ;)

PappKata
PappKata Sun, 2016-04-03 14:04

Az 1 ek. só és bors nem elírás? :)
Megcsináltam, nagyon finom lett, az egész családnak ízlett :) Köszönöm a receptet!

pazmandiagi
pazmandiagi Sun, 2016-03-06 23:58

Kedves Baklavaria! Annyira jó hogy feltetted ezt a receptet! Ez az igazi, hamisítatlan, eredeti török vöröslencse leves-már ha lehet ilyet mondani! Nekem még finomabb mint amit Törökországban ettem. :-D Vicces de nekem is - na jó a baklavát leszámítva - ez volt az első török étel amit otthon megfőztem. Már sokadjára csinálom és van hogy akkora adagot főzök hogy majdnem egy hétig rájárok. Múltkor vittem be a melóhelyre, kérték is el a receptet azonnal. Én annyit változtattam rajta, hogy a mentát a pépesítés után rakom bele, hogy megmaradjanak a nagyobb darabok, citrom helyett meg lime-ot rakok bele, nem tudom, nekem valahogy sokkal frissebb tőle a leves. Megunhatatlan :-)
Ja, igen: a menta nagyon nagyon kell bele! Attól kapja meg a különleges karakterét a leves, anélkül nem igazi...

bbius
bbius Tue, 2016-03-01 11:40

Isteni finom lett, atombiztos helyet foglalt magának a repertoáromban!
Annyit változtattam rajta kényszerből, hogy két krumplit és két répát tettem bele, hogy növeljem egy kicsit a mennyiséget (vöröslencséből sajnos nem volt több), illetve muszáj volt kihagynom a mentát, plusz az ajánlott öntet helyett pici tejfölt tettünk rá tálaláskor.

klaukara
klaukara / klaukara Fri, 2016-01-01 15:52

Törökországban élek immár 14 éve, nálunk a menta mellett az őrölt római kömény (kimyon) elengedhetetlen fűszer.

Kriszti7
Kriszti7 / Kriszti7 Mon, 2015-03-09 18:52

Múltkor vettem vöröslencsét és épp gondolkodtam, hogy mi készüljön belőle először. Azt hiszem, ez a leves nyert!

IldikoAhmed
IldikoAhmed Thu, 2013-07-18 14:59

Nagyon szepen koszonom ezt a receptet.Az en parom torok,es sokat ettunk ilyet de csak etteremben,ezekutan itthon is.A parom imaba foglalja a nevunket.Azegyik kedvence.

608
vöröslencse 20 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
burgonya 1 db
sárgarépa 1 db
sűrített paradicsom 2 dkg
olívaolaj 2 ek
1 ek
menta 1 ek
bors 1 ek
víz 1.25 l
leveskocka 1 db
vaj 2 ek
fűszerpaprika 1 ek
1 csipet