Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Törökméz

Törökméz
Törökméz
10 perc / előkészület: 5 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt az édességet nálunk a vásárban lehet kapni, és szereti az egész család. Édesanyám megtalálta a receptjét az interneten, én pedig gondoltam egyet és elkészítettem. Habár nem lett olyan, mint az igazi, így is nagyon finom szopogatni-, ropogtatnivaló!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Amikor a masszába beledobjuk a szódabikarbónát, hirtelen elkezd habzani, és feljönni, de nem kell megijedni. Gyorsan el kell keverni a szódabikarbónát, hogy ne maradjon csomó, majd hirtelen öntsük ki a jól kiolajozott tányérra.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy edényben elkeverjük a cukrot a mézzel, majd nagy lángon felolvasztjuk őket.
  2. Ha felolvadtak, takarékra vesszük, és aranysárgára pirítjuk.
  3. Ezután beledobjuk a szódabikarbónát, és gyorsan elkeverjük.
  4. Gyorsan kiöntjük egy jól kiolajozott tányérra. Egy órát pihentetjük, és lehet fogyasztani.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 72 621
elküldve: 10
receptkönyvben: 528
elkészítve: 14/25
Facebookon megjelent: -

szakács

H. Emília

Mióta szakács: 2010.09.17.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

törökméz házilag

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Moncsi97
Móni97 / Moncsi97 Fri, 2014-01-03 15:27

Nagyon jól néz ki. Megcsináltuk anyukámmal, kíváncsian várjuk, de eddig jól néz ki most pihen :) :)

Pix
Pix Wed, 2013-12-25 11:15

Sziasztok!
Épp most készítettem el a receptet. Nagyon izgultam, mert ahogy utánakerestem a neten, ezen a mégoly egyszerű receptben is sok buktató találtam. A legizgalmasabb, hogy mennyire ég oda, illetve mennyire lesz utána ragacsos vagy törhető, és hogy mennyire ragad az olajozott felületre. Nos, nem égett meg, ez már biztos. Most várom, hogy hűljön, de az edény szélére ragadt részt megkóstolva nagyon finom, nem fogtömés-kiszedős, hanem inkább roppanós állagú lett. Én végül olajozott zsírpapírra öntöttem, remélem, erről könnyen lejön majd.
Egyetlen tapasztalat, hogy nekem nagyon sok maradt a fazékban (talán én nem voltam elég gyors), elég gyorsan megszilárdult, szerintem kb. a harmadát kell majd valahogy kiimádkoznom a lábosból-fakanálról.
Emília, nagyon köszi a receptet, szerintem jó kis ajándék lesz belőle!

coffmano
coffmano Thu, 2013-05-30 19:53

Sziasztok!
Még kezdés előtt állok és a hozzászólásokat olvasgatva azon gondolkodám hogy a szódabikarbónát nem elég ha magasfalú formába öntés után keverem bele?
Így nem kell kapargatni az edény faláról és az egész már a formában landol, persze ez csak elmélet!

jamesne
jamesne Sat, 2012-12-29 17:24

Hogyan lehet a legegyszerűbben kiszedni a tálból. Vastagon beolajoztuk a jénait és mégse jön ki belőle! :S

f.detti
f.detti Wed, 2012-08-08 15:37

Szia! Kipróbáltam és nagyon finom lett. Pont olyan, amilyen kislánykoromban ettem a vásárban :)

dimenzio
dimenzio Fri, 2012-06-22 20:26

Sziasztok,egy technikai kérdésem lenne.
Már másodszor próbáljuk elkészíteni,de a szódabikarbóna beleöntése után az egész belseje elszenesedik míg szárad.Ehetetlen,szén ízű lesz az egész.Pedig nem pirítjuk túl barnára.Olyan ez mintha a szódabikarbóna hirtelen tovább égetné nagyon magas hőfokon az egészet és elszenesítené.
Nem tudom,hogy mit hibázunk.Valaki kinek jól sikerül kérem adjon tanácsot,hogy lehetne ehető törökmézünk.Köszönöm.Két kisgyerek várja a produkciót :)
Köszönöm előre is

emilia90
H. Emília / emilia90 Sat, 2012-06-23 13:35

Kedves Dimenzio!
sajnálom, de nem tudom mi lehet a probléma...gázon készited? talán túl forró lehet... esetleg nem jó a méz minősége. de tényleg csak tippelek, nem tapasztaltam még ilyet.

remélem tud valaki itt segiteni.
üdv, Emilia

pilpille
pilpille Tue, 2012-02-07 08:26

Sziasztok!
Szeretném én is elkészíteni ezt a finom édességet, már csak nosztalgiából is. Kislányként sokszor kóstoltuk Szüleimmel a Városligetben. Én nem tányérra, hanem sütőpapírra fogom kiönteni, így arra terebélyesedik majd, amerre akar. A végén, száradás után úgyis össze kell törni.
Üdv: Évi

Lehrmann Mária
Lehrmann Mária Thu, 2011-10-27 21:50

Még sosem írtam hozzászólást, de a recepted KITŰNŐ!! Mindenki aki kóstolta oda van érte. már többször is megcsináltam és sosem lett elég .)!
Kösz szépen!! Hála érte

emilia90
H. Emília / emilia90 Sun, 2011-10-30 12:02

Kedves Mária!
ne nekem háláld meg, mert nem az én receptem, én csak megosztottam veletek!:DD
de ettől függetlenül, örülök, hogy ízlett. :)
főleg ilyenkor amikor jönnek a hűvösebb napok, és beszorulunk a meleg szobába, jó kis majszolni való.
üdv, Emilia

Katka22
Katka22 Tue, 2011-08-02 15:28

Köszönjük a receptet, nagyon finom. :) Egyetlen problémánk az volt, hogy nem tudtuk, mekkora edénybe öntsük át, mire átöntöttem, elég volt a tál, de utána mégis kifutott belőle, így törökmézet surroltunk a mosogatóból. :D De ami a tálba maradt az finom. :)

Scorpius01
Scorpius01 Tue, 2011-06-28 18:37

Sziasztok!
Csak annyit szeretnék kérdezni, nem tudja-e valaki véletlenül, hogyan kell a kassai törökmézet elkészíteni? Nagyon szeretem és neten sajnos sehol sem találom :(
Előre is köszönöm a segítséget!

emilia90
H. Emília / emilia90 Wed, 2011-06-29 10:32

szia!
nem tudom, hogy kell, igazából még nem is hallottam róla.
lehet, hogy tud itt valaki más segiteni.
sajnálom, hogy nem tudtam segiteni!
üdv, Emilia

zsuzsi76
zsuzsi76 Fri, 2011-03-25 19:08

Szaisztok!
Az első pár törökmézem egész jó lett , mikor beleötöttem a sz.bikarbónát, gyönyörűen habzott. Amiket ma csináltem, nem tudom mi történt de mikor beletettem a szódabikarbónát alig habzott egy kicsit, ez miért van ? A méz befolyásolhatja, mert most másikat használok?

emilia90
H. Emília / emilia90 Mon, 2011-03-28 17:57

kedves ZSuzsi!bocsi, hogy eddig nem irtam, de történt egy kis baleset a billentyűzettel, és beragadtak a gombok!:-) amugy szerintem biztos az új méz lehet az oka, ha eddig minden jól ment! én eddig itthoni házi mézet használtam(apukámnak vannak méhéi), az jó volt!
üdv, Emilia

zsuzsi76
zsuzsi76 Sat, 2011-03-19 20:07

 Még annyit kérdeznék, hogy szerintetek mitől lesz keménye illetve puhább.Nekem pl az első "puhább" volt el lehetett rágni a második viszont keményebb lett azt csak szopogatni lehet.

zsuzsi76
zsuzsi76 Sat, 2011-03-19 20:09

S.O.S sürgős :-)
Én is megcsináltam a törökmézet. Nem tudom, hogy milyen magasnak kell lennie az enyém elég lapos lett, de mivel isteni lett az íze senkit nem érdekelt. :-)
Az lenne azonban a kérdésem , hogy mikor belerakom a szódabikarbonát, gyorsan elkeverem utána várom, hogy habozzon egy darabig, vagy ahogy megindul a habzás már öntöm is?
És mikor habzik akkor szabad még keverni?
Mert én miután elkevertem a sz.b.bónát habzott (ekkor nem kevertem már), picit vártam és aztán önteni kezdtem. De nekem fakanállal kellett kikaparni, mert az alja(illetve nagyobb része) bent marad volna az edénybe.Pedig mielőtt beletettem a szódabikarbónát, nem ragadt az edénybe a cucc, tehát a sz.b.bóna után ragadt bele valahogy és ezért nem lehetett simán kiönteni hanem rá kellett segíteni.
Légyszi írd meg a jó technikát, mert intézményünk kis vásárára szeretném csinálni, és jó lenne ha esztétikailag is jól mutatna. Köszi.Zsuzsi

emilia90
H. Emília / emilia90 Sun, 2011-03-20 11:31

kedves ZSuzsi76! hát amikor beleöntöd a szódabikarbónát, ls megindul a habzás, rögtön kell önteni, nem szabad kevergetni, mert összeesik. és nekem is elé sok bennemaradt az edényben, mert nagyon gyorsan szárad. ugyhogy tényleg gyorsnak kell lenni, de elkerülhetetlen, hogy valamennyi ne maradjon benne. amugy az enyém is elég lapos lett!de ha szeretnéd vastagabbra, akkor mondjuk próbáld meg mélyebb tányérba.
remélem tudtam segiteni, valamint, hogy időben, és hogy nem ma van a vásár!:-)
üdv, Emilia

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-02-26 10:11

Nem értem miért is kell kiolajozott tányérra önteni? Teljesen tökéletes a sütőpapír!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-02-26 10:02

Nem mézzel kell csinálni a török mézet, hanem cukorsziruppal, aminek a neve:
Lyle's Golden Syrup, ezt használjátok méz helyez!
Nigella Lawson török mézét, elkészítettem és isteni! :-)

emilia90
H. Emília / emilia90 Sat, 2010-10-09 16:44

Kedves Julis!sajnálom, hogy nem sikerült!de legalább a család jót szórakozott!:-)de amint irtam is, amikor beledobjuk a szódabikarbónát, gyorsan el kell keverni, és utánna, gyors mozdulattal kell kiönteni(és közben nem szabad fakanáll segiteni, mert összeesik, és amugy is nagyon gyorsan szárad) egy nagyon olajozott felületre. Az edény pedig nekem is eléggé olyan maradt, de forró vizbe le kell áztatni, és egy-kettő kiolvad belőle!
üdv, Emilia

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-10-09 16:07

Kipróbáltam...az egész konyhában futott...éjfélig takarítottam...jó magas falú edényben kellett volna elkészíteni...kemény cukorka lett abból a két falatból amit innen onnan le tudtam törögetni...rajtam vihogott a családom...én is...de legalább kipróbáltam.
Mondtam, hogy holnap kipróbálom magasabb falú edényben...gyorsan lebeszéltek róla...

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2010-09-27 11:17

Hát ezt biztos kipróbálom! Annyira egyszerű és biztos finom is. Üdv. Edit.

emilia90
H. Emília / emilia90 Mon, 2010-09-27 11:52

Hát az biztos, hogy ez egyszerű is, és nem is kell hozzá sok minden! Aki szereti a nagyon édes és tömény dolgokat, azoknak bátran ajánlom!
üdv, Emilia

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2010-09-26 22:09

De jó!
Imádom a törökmézet! Köszi, hogy megosztottad velünk, és üdv a Nosaltyn :)
Szép estét:
Nóra

emilia90
H. Emília / emilia90 Mon, 2010-09-27 11:50

szia Nóra! Köszönöm az üdvözletet! amugy én is imádom a tötökmézet, főleg nyáron, amikor egy kicsit meg van olvadva, ragad, és olyan jól lehet cuppogtatni vele, hogy majd kiszedi az ember fogát...:-) de amint irtam is, ez azért nem az igazi. Különben úgy vettem észre, hogy minnél tovább van pihentetve, annál jobb az íze. Ja, és légmentesen lezárható dobozban több hónapig is eltartható!tán..:-)addig azért nem birtunk várni!
üdv, Emilia

221
cukor 180 g
méz 2 ek
szódabikarbóna 1.5 tk
napraforgó olaj 1 teáskanál