Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Toros rakott kel

Toros rakott kel
Toros rakott kel
95 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A  piacon nem tudtam ellenállni egy gyönyörű pár májashurkának és sütőkolbásznak, de a fele elég lett ebédre. A mélyhűtőben  már egy satnya fogpiszkálónak sincs hely,  Párom viszont napok óta rakott kelt akar enni. Így született meg a hurka-kolbász-darált hús trió ötlete, mint töltelék. Ettől a tölteléktől neveztem el "toros"-nak ezt a rakott kelt, a klasszikus toros káposzta mintájára, amit disznóvágáskor a friss kolbászhússal szoktak készíteni.

A húsmassza fűszerezésével bátran alkalmazkodhatunk saját ízvilágunkhoz. Legközelebb több fokhagymával fogom elkészíteni, aztán kipróbálom őrölt köménnyel (a kömény a kolbászhoz is és a kelkáposztához is passzol), nyáron talán paradicsommal is gazdagítom.

A tejfölt gyakran higítom joghurttal, részben mert pikánsan enyhén savanykásabb lesz az étel tőle, részben pedig kalóriaspórolás.

Akinek nem kell kicentiznie a szénhidrátot, bátran tehet a húsmasszába előfőzött rizst, akár a húsmennyiség kisebb-nagyobb részének kiváltására, és ha a kalóriát se kell számolni, akkor elfér a tetején némi reszelt sajt, füstölt szalonnakocka is.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Bevált, laktató. Cukorbetegeknek: a szénhidráttartalma - miután nem tettem hozzá rizst - viszonylag alacsony: fenti mennyiség 90 gramm CH-ot tartalmaz (a májashurkában már ott lakik a rizs, ne felejtsük el!). Nekünk 6 adag lett belőle, ami adagonként 15 gramm CH-ot jelent.

A receptet kedves kolléganőmnek, Évának ajánlom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kelkáposztából félreteszünk néhány szép külső levelet, a többit 2 ujjnyira felcsíkozzuk.
  2. A félretett leveleket és a csíkokat pár percig forralva előfőzzük (mikróban is lehet).
  3. Ezalatt kibontjuk a bélből a hurkát és a kolbászt, összedolgozzuk a darált hússal, sózzuk, borsozzuk, majorannával  fűszerezzük.
  4. Összekeverjük a tejfölt, joghurtot, kiskanálnyi sót, és 2 deci vizet keverünk hozzá.
  5. Vékonyan megolajozunk (vagy még finomabb, ha van dugiban hurka- vagy kolbászzsír) egy nagy jénai sütőtálat,  rétegesen lerakjuk a kelkáposztacsíkokat és a húsmasszát, a rétegeket pár kiskanál tejfölös keverékkel meglocsoljuk.
  6. A tetején szépen elrendezzük a félretett kelleveleket, alufóliával lefedjük, és 50 percig sütőben sütjük.
  7. Ekkor levesszük a fóliát, elosztjuk a tetején a többi tejfölt, és 20 percig tovább sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 769
elküldve: 1
receptkönyvben: 32
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
fogyókúra: AB0 diéta – 0 vércsoport
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

hurkás rakott kel, rakott kelkáposzta kolbásszal, rakott kel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

625
kelkáposzta 1 kg
májas hurka 25 dkg
sütnivaló kolbász 25 dkg
darált sertéshús 50 dkg
tejföl 450 g
joghurt 140 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
fokhagyma 2 gerezd
kakukkfű 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek