Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tortilla chips blanchetyler konyhájából

Tortilla chips blanchetyler konyhájából
Tortilla chips blanchetyler konyhájából
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a tortilla chipset, de a bolti verzió egyre drágább, és mivel imádok újdonságokkal kísérletezni, megpróbálkoztam vele. Sajnos a neten talált receptek mind kudarcot vallottak, így a csalódástól felpaprikázva nekiálltam, hogy összerakjam a saját verziómat. Talán én lepődtem meg legjobban azon, hogy sikerült is, és mivel mindenki imádta itthon, gondoltam, máshol is sikert arathat. Olyan természetesen soha nem lesz, mint a bolti tortilla, minden attól függ, hogy milyen vékonyra tudjuk nyújtani - ha vastagabbra sikerül, akkor lehet kekszhez hasonló, nagyon ropogós, viszont ha hajszálvékonyra nyújtjuk, tényleg chips lesz belőle. Ebből az adagból nagyjából 3 nagy tepsinyi chips lesz, de így is megvoltam vele egy óra alatt. A "közepes" nehézséget csak azért kapta meg, mert ez nem egy "összedobós" recept, hiszen a lapok elősütést is igényelnek. Fontos, hogy hűlés után tovább száradnak a chipsek, így ezt is kalkuláljuk bele a sütési időbe, de az első tepsi után úgyis rájövünk majd, hogy meddig érdemes sütni. A margarinon kívül semmilyen olajat, zsiradékot nem tartalmaz a chips, így bőven belefér az esti "bűnözésbe". :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük össze a kétféle lisztet, a sót, majd csipkedjük bele a margarint.
  2. Morzsoljuk össze a lisztes keveréket a margarinnal, amíg vizes homokszerű "morzsát" kapunk.
  3. Eleinte pár evőkanál víz hozzáadásával kezdjük el gyúrni, majd fokozatosan adjunk hozzá annyi vizet, hogy marcipánszerű, könnyen formálható, téphető, de nem túl száraz tésztát kapjunk. Ha egy kis darabot összecsípünk a hüvelyk- és mutatóujjunk közt, és hajszálvékonyra lapul anélkül, hogy morzsálódna, vagy törne, akkor jó. Ha nagyon ragad, egy kis liszttel, ha törik, akkor értelemszerűen még egy kis vízzel tudjuk korrigálni.
  4. Szedjük kb. 10 részre a tésztát, és formáljunk golyókat belőle.
  5. A golyókat lisztezett felületen nyújtsuk minél vékonyabb kör alakú lapokra (kb. 1 mm és annál vékonyabb az ideális).
  6. Felforrósított, száraz serpenyőben süssük meg a lapok mindkét oldalát, ügyelve arra, hogy ne égjen meg (ha kezd hólyagosodni, akkor már jó).
  7. Egy pizzavágóval vagy egy késsel vágjuk félbe a lapokat, majd a feleket további 3 db háromszögbe. Ezeket sorakoztassuk egy tepsire, és az előmelegített sütő közepén, 160-180 fokon (gázsütő 3-4. fokozat) szárítsuk kb. 15-20 percig. Támasszunk egy fakanalat a sütő ajtajába, hogy tényleg száradjanak, és ne süljenek a chipsek. Ha az összes háromszög megkeményedett, kész. 


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 110
elküldve: 0
receptkönyvben: 168
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

blanchetyler

Mióta szakács: 2012.11.07.
12 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
konyha: mexikói
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

házi chips kukoricalisztből, tortilla chips házilag

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

PC-Szaki.hu
PC-Szaki.hu Mon, 2015-06-08 10:54

Üdvözletem.
Lányom imádjam meg fogom neki csinálni. De egy kérdés, ha valaki guténérzékeny, vagy gléuténra alergiás, finomliszt kilőve, zabpehelyliszttel helyettesítghető lenne?
Köszönöm.

livcsi 75
livcsi 75 / livcsi 75 Mon, 2012-11-12 13:52

Talán ha tésztagéppel nyújtanánk vékonyabbra is sikerülhet.Igaz akkor a serpenyős sütési fázis kicsit macerásabb.:-)))))))

huaniko
Huaniko / huaniko Mon, 2012-11-12 11:11

Szia! A férjem imádja a tortilla csipszet, de mivel tényleg elég drága, így nagyon ritkán veszünk... Nagyon tetszik a recepted, és szeretném kipróbálni. Kérdésem az lenne, hogy meddig áll el? Napok múlva is ugyanolyan ropogós? És miben ajánlatos tárolni? Köszi szépen a választ! Üdv. Anikó.

KisEdi
Edi / KisEdi Mon, 2012-11-12 12:31

Szerintem hónapokig is eltarthatod, akár nyitott zacskóban is, ha megszívósodik tedd be pár percre a mikróba, friss lesz és ropogós. Ez egyébként érvényes mindenféle rágcsálnivalóra, kukira, ropira, popcornra... Van itt fent egy hasonló recept, kb ugyanez, én kipróbáltam, de nem volt az igazi. Mármint nagyon finom volt, de legközelebb kipróbálom csak kukoricalisztből.

blanchetyler
blanchetyler / blanchetyler Mon, 2012-11-12 19:28

A csak kukoricalisztből készült tésztát sajnos nem lehet nagyon vékonyra nyújtani, vagy ha esetleg két réteg folpack közt sikerül, akkor a serpenyőben fog szétszakadni/széttörni. Kár, mert imádom a kukoricaliszt ízét, és szeretem, ha az a hangsúlyos benne, de ki kellett egyeznem a finomlisztes verzióval.. :)

KisEdi
Edi / KisEdi Tue, 2012-11-13 08:38

Igen, erre gondoltam én is, tudom hogy a kukoricalisztből készült tészta szakad :( Megnézem már legközelebb egy bolti tortilla chips csomagolásán, hogy mennyi kukoricaliszt van benne, biztos rá van írva hogy hány százalék.

236
kukoricaliszt 100 g
finomliszt 100 g
margarin 3 ek
víz 2 dl
1 teáskanál