Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tortilla kukoricaliszttel

Tortilla kukoricaliszttel
Tortilla kukoricaliszttel
25 perc / előkészület: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kifejezetten olyan tortillát szerettem volna készíteni, ami kukoricalisztből készül. Ezt a receptet évekkel ezelőtt a neten találtam, de már nem lelem, így nem tudom megnevezni a forrását. De azóta is e szerint készítem, mert minden szempontból imádjuk.

Én 28 centis serpenyőben 8 db-ot készítek, így azért már jóval könnyebb összepasszintani a két végét még megtöltve is, nem úgy, mint első alkalmakkor, amikor még a "normál méretű" serpenyőmben készítettem. Azonban ízélmény tekintetében abszolút lényegtelen tortillánk mérete. :o)

A tortilla tésztája az alaprecept szerint kukoricalisztből készül, ami elég könnyen kiszárad és törik, ha viszont a kukoricaliszthez búzalisztet fele-fele arányban adunk, akkor nem fog törni és kiszáradni, így könnyen tudunk feltekerhető tortilla tekercset is készíteni. A tortilla készülhet tisztán búzalisztből is, ezáltal könnyebb vele dolgozni, és másnapra sem szárad ki.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Enyhén fokhagymás tejföl-natúr joghurt keverék öntetnek, sokféle zöldség Julienne-re vágva és kevés husi (ennyi tortillához nálunk elég 2 csirkemell).

A húst én kétféleképp készítem bele:

1. Feketeköményes csirkemell

2. A csirkemellet apró kockákra vágom, kevés olajra egy serpenyőbe teszem, sózom, borsozom és kb. 10-15 dkg hámozott aprított paradicsomot teszek rá éééés cayenne borsot. Addig sütöm, míg elillan szinte teljesen a leve, s csak a zamatos pipihús marad.

Ne haragudjatok, amiért nem szakítok időt a hozzászólások lereagálására, de a számítógép használatának idejét szinte teljes egészében a gyerkőcökre fordítottam át - sok másra szánt idő mellett :o))). Persze mindig őszintén örülök a visszajelzéseknek, hogy ízlett az étel és igazán köszönöm, hogy megírjátok a véleményeteket, élményeiteket!
Én úgy érzem, hogy amennyiben csak egyetlen embernek is tetszett a recept amit feltettem, akkor már megérte megosztani! Köszönöm! :o)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a sót, a sütőport.
  2. A langyos vizet fokozatosan hozzáadagolva lágy tésztát gyúrunk.
  3. 10 darab egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket letakarva 20 percig pihentetjük.
  4. A tésztagolyókat lisztezett deszkán nagyon vékonyra (0,5-1 mm) kinyújtjuk (sütéskor úgyis megnő a vastagsága) úgy, hogy 20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. A nyers tortilla tésztát forró vaslapon, vagy teflon serpenyőben olaj hozzáadása nélkül sütjük ki. A tortilla akkor kész, ha a tészta sütéskor felhólyagosodik, vagy a széle felkunkorodik, ekkor megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 56 888
elküldve: 15
receptkönyvben: 291
elkészítve: 14/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Flikflak

Mióta szakács: 2010.06.02.
30 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szendvics
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: mexikói
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

tortilla, kukoricalisztes tortilla

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

PC-Szaki.hu
PC-Szaki.hu Mon, 2015-06-08 11:41

Üdvözletem.
Lányom imádjam meg fogom neki csinálni. De egy kérdés, ha valaki guténérzékeny, vagy gléuténra alergiás, finomliszt kilőve, zabpehelyliszttel helyettesítghető lenne?
Köszönöm.

köleskása
köleskása Sat, 2016-02-06 16:14

Épp most találtam egy cikket, ami szerint a tortillát eredetileg egy speciális kukoricalisztből készítik, aminek masa harina a neve, ami gluténmentes. Nem tudom, lehet-e kapni és milyen áron, de lehet, hogy érdemes lenne utánanéznetek. Nameg annak is, hogy tényleg gluténmentes-e, mert azért bemondásra nem hinném el egy nem szakmai oldalnak.

Ez a cikk:

flikflak
Flikflak / flikflak Tue, 2015-06-09 08:57

Jó reggelt :)
A zabpehelyliszttel semmilyen tapasztalatom nincs, így nem tudom megmondani milyen lenne vele. A csicseriborsólisztet ismerem, ami úgy tudom szintén gluténmentes, de én azt is csak finomliszttel keverve használtam. Sajnálom, hogy nem tudok segíteni, de szerintem egy próbát mindenképpen megér!
Mosolygós napokat kívánok :)
ff

perec14
perec14 / perec14 Tue, 2014-10-28 21:48

Azt hiszem, hogy mostmár én is csak a recepted alapján fogom a tésztát készíteni, meglepően finom lett :-)

346
kukoricaliszt 15 dkg
finomliszt 15 dkg
napraforgó olaj 4 ek
víz 2 dl
sütőpor 0.5 csomag
1 tk