Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tradicionális német szilvás lepény

Tradicionális német szilvás lepény
Tradicionális német szilvás lepény
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyakran nézelődöm az allrecipes oldalon, mert a világ minden részéről küldenek recepteket oda, csakúgy mint a NoSalty-ra. Annyi a különbség, hogy ott 500000-nél tartanak, szerintem, ha jól belehúzunk itt is lesz annyi. Hajrá!

Szóval ez a recept onnan származik.

hozzávalók / 12 adag

a tésztához

a tetejére

ajánlat

Természetesen mint minden kelt tészta, ez is frissen a legfinomabb. Ezt vegyük figyelembe az elkészítésnél, ha nem nagy étkű a család, akkor felezzük a receptet.

Szólj hozzá!

elkészítés


  1. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, a közepébe egy fészket készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt. Szórjunk rá 1 evőkanál cukrot, öntsük rá a meleg tejet, és egy pici liszttel keverjük el. Ez az élesztős keverék folyékony legyen. Letakarva, langyos helyen hagyjuk felfutni 20 percig.

  2. Adjuk hozza a többi cukrot, a felolvasztott vajat, tojást meg a sót. Alaposan dagasszuk be, kb. 10 perc. Ha szép sima a tészta, akkor jó. Letakarva, langyos helyen, duplájára kelesztjük (0,5-1 óra).

  3. Amíg a tészta kel, előkészítjük a szilvát. A szára felől bevágjuk hosszában, de nem vágjuk teljesen ketté, kiemeljük a magját, és ismét bevágjuk. Kicsi koronákat kapunk.

  4. A tésztát egyszer-kétszer átgyúrjuk, kinyújtjuk a tepsi méretére úgy, hogy körben a szélét is elfedje. Kikenjük a tepsit zsírral, és belehelyezzük a tésztát. Ráültetjük a szilvákat jó közel egymáshoz, kicsit nyomjuk bele, viszont hagyjunk valamennyi helyet (kb. 2 cm a két gyümölcs között), hogy azért lehessen majd szeletelni is. Ismét letakarjuk, és hagyjuk pihenni 15 percig.

  5. Forró sütőbe rakva megsütjük.

  6. Amikor megsült, megszórjuk a cukor+fahéj keverékkel. Most mindenkit ki fog verni a víz, aki elkészíti, mert úgy fog kinézni, mintha árvíz lenne a sütemény tetején, és ezért kínlódtam órákon keresztül? Nem lesz semmi baja, nem fog elázni az egész tészta. Olyan krémes lesz, mint a szilvás gombóc belseje, DE CSAK a szilva alatt.


  • sütési hőfok: 220°C
  • tepsi mérete: 42x30x2,5 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 864
elküldve: 29
receptkönyvben: 209
elkészítve: 8/15
Facebookon megjelent: 1

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
721 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: ősz
kalória: átlagos
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szilvás kelt lepény, kelt tésztás sütemény szilvával, szilvás sütemény, LAPOTYA

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tné-Orsi
Tné-Orsi Fri, 2014-07-18 09:57

Kedves Witch!
Régóta keresem egy jó kelttészta receptjét. Apu süttetett Anyuval gyakran kelt tésztás pitét többféle gyümölccsel éppen mi volt a kertben, vagy kapros túróval. Anyukám sajnos már meghalt, s nem volt írott formája. Nagyon szépen köszönöm.
Elsőre is jól sikerült, egy nap alatt elfogyott így ma megint ezt sütök, mert tart még a szilva. Sok recept van a neten ugyanolyan néven de van úgy hogy az összetevők arányai merőben másak. Sokan sütnek egy sütit (életükben elősször) s rögtön felteszik a netre, holott nem a legjobban sikerült. Ezt a receptet igazán érdemes terjeszteni.
Orsi

witch
witch / witch Fri, 2014-07-18 12:18

Kedves Orsi!
Igazan sajnalom, hogy az Anyukad receptje nem volt leirva, de orulok, hogy talaltal egy kozel hasonlot! Mert valljuk be oszinten, olyan mint amit az Anyukank sutott nem lesz. Ezt nem sertesnek szanom, de amikor mas keszit nekunk valamit szeretettel, az sokkal finomabb.
A receptet, pedig nagyon szivesen!
udv:witch

marti48
Marti48 / marti48 Sun, 2013-10-06 14:45

Kedves Witch! En is igy csinalom, mert a ferjem-uram ezt nagyon szereti, es a peksegekben 1: draga, 2: nem olyan fincsi, mint ahogy mi csinaljuk... t.i. ilyen kicsit magas tesztaval, mert ök egy nagyon lapos alapot keszitenek, ugy is hivjak: "Zwetschgen Datschi" - azaz "Szilvas lapotya". Ez egy tipikus bajor elnevezes, es ha jol tudom, tölük is ered ez a süti. Szerintem Sem nem szarad ki, ha jo sürün megrakjuk a szilvaval. Különben, a Mamam is sokszor sütött ilyet, es turosat is, az is nagyon fincsi!

Üdv-üdv! Marti:)

witch
witch / witch Sun, 2013-10-06 20:35

Kedves Marti!
Nalunk is a parom miatt keszulnek ilyen hagyomanyos sutikek, ha egy-ket
napot nem sutok, mar hianyolja. Itt csak a tortak finomak, de majdnem mind
egykaptafara keszul. A lanykam csodalkozik mindig, hogy az europai sutemenyek
annyira kolonbozoek, szinte nincs ket egyforma szinre, izre, kinezetre es meg
sorolhatnam.
Haha, de jo a neve leforditva:lapotya es ezt meg en is le tudom irni, mert nem
kell ekezet ra. :o) Hmmm...... most, hogy mondod, hat turosat en is
sutottem mar igy. Mi jo sok kaporral meg par szem mazsolaval szeretjuk.
udv:witch

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2013-10-07 19:31

Kedves Wich, hat igen... a good old Eurpe! A legislegfinomabb sütiket, tortakat Olasz- es Franciaorszagban ettem. A nemet keszitmenyek bar szinten valtozatosak, nagyon "geil"-ek. Persze vannak klassz kis kavezok Münchenben is, ahol v. olasz, v. francia a tulaj, v. berlö. Anyukam soha nem csinalt vajas-kevertet, hanem mindig fözött tölteleket, az sokkal finomabb es nem olyan tömeny. Ma nagyon divatos a pudingtöltelek, de szerintem meg mindig a fözött krem az igazi.

A lapotya az en szohasznalatom, de teljesen passzol a bajor "Datschi"-ra. Pl. a Reiberdatschi, az a Magyar tocsni egy-az-egyben! A bajorok ezt almapürevel talaljak - az is igen finom, de nem ismerik a sos-sajtos-tejfölös-hagymas stb. valtozatot.

Anyukam a turosat nem kaporral, csak citromejas, mazsolas turobol csinalta, mi "a kapros turost" sosan szeretjük, ferjem egyik nagy kedvence, ezt a receptet az ö Mamajatol kaptam.

Üdv.! Marti:)

witch
witch / witch Tue, 2013-10-08 15:45

Kedves Marti!
Na, a pudingos toltelekkel igy vagyok en is, nem igazan kedvelem. Senki nem
olvassa el a hatuljan, hogy az csak izesitett kemenyito?
Tetszik akkor is a lapotya, nem baj, hogy csak a Te szavad jarasa. Mar be is
irtam az egyeb elnevezesekhez, csupa nagybetuvel. :o)
Ez a turos erdekes, mindenki azt mondja, hogy sosan eszi. Nekem jobban
tetszik az edes-fuszeres, hat izlesek es pofonok.
udv:witch

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2013-10-08 16:03

Kedves Witch!

Mi a kapros-turost szeretjük sosan. Es van a szinten irto finom edes valtozat az Anyukamtol. Majd ha mar visszamentünk, elöszedem, es megprobalom elkesziteni, es feltenni. De az izlesek es pofonok teljesen igaz, leven vannak pl. jo sokan, akik a kaposztas tesztat is cukrosan szeretik - mi speciell sosan es joooooooo borsosan! "Ilyen az elet"!:)))
Üdv.: Marti

witch
witch / witch Wed, 2013-10-09 01:24

Kedves Marti!
Igen-igen, a kapros-turosrol mondtam, hogy mi edesen szeretjuk, de nem tulsagosan
csak 3-4 ek cukor meg egy mareknyi mazsola es jo nagy keve kapor.
A kaposztas cvekedli meg jo borsosan, de edesen is johet, az mar a
hangulatomtol fugg.
udv:witch

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2013-10-09 11:23

Edesen en meg nem probaltam, rengeteg borssal imadom (a cvekkedlit)... Most, hogy annyit beszelünk rola, olyan kedvem lett hozza, meg is csinalom valamelyik nap...:)

Üdv-üdv!
Marti

Adriennke26
Adriennke26 / Adriennke26 Sat, 2014-01-25 21:34

A sütemény jól fagyasztható, ha esetleg nem fogyna el. Anyósom (aki német) szokott ilyet sütni és ő mindig tesz el a fagyasztóba néhány szeletet. És a legfontosabb, hogy frissen felvert tejszínhabbal tálaljuk; ez egyszerűen hozzátartozik ehhez a süteményhez!

Adriennke26
Adriennke26 / Adriennke26 Sun, 2014-01-26 12:05

Azt elfelejtettem, hogy természetesen a cukros-fahéjas keverék nélkül fagyasszuk le a sütit. Ha kivettük a fagyasztóból, rögtön tegyük be egy kis időre a sütőbe (szóval nem kell előre felolvasztani), és miután kellőképpen megmelegedett, akkor szórjuk rá a fahéjas cukrot. És a tejszínhab tényleg elengedhetetlen!

witch
witch / witch Sat, 2014-01-25 23:57

Koszonom szepen az otletet/tanacsot! A kovetkezo szilva szezonban feltetlen kiprobalom! Szep hetveget!
udv:witch

witch
witch / witch Mon, 2013-09-30 11:58

Igen, az ajanlatnal oda is irtam, de a reklam kozvetlen
felette van es olyan figyelem elterelo, szoval a reklamazo
ceg elerte a celjat. :o)
udv:witch

witch
witch / witch Tue, 2013-09-03 01:34

Orulok, hogy elkeszitetted, annak megjobban, hogy
izlett is. :o) Koszi, hogy megirtad!
udv:witch

PeRitus
PeRitus Sun, 2013-09-01 11:33

Sziasztok :)

Épp most készítem ezt a sütit , apró módosítással !:)) Szilva helyett Körtével csinálom .:)) Rengeteg körtét kaptunk a szomszédtól :DD
Kíváncsi leszek milyen lesz !:))

witch
witch / witch Sun, 2013-09-01 13:44

Szia! Biztos finom lesz ugy is, en egy kis gyombert ajanlok
a kortehez fuszerkent.
udv:witch

iberenyi
iberenyi Thu, 2013-08-29 20:49

Évek óta hasonló szilvás lepényt sütök, (nem tudtam, hogy ez a hagyományos német szilvás lepény :) ). Azzal a különbséggel, hogy a szilvákat félbe vágom és a héjas felével fölfelé teszem sűrűn egymás mellé a tésztára, majd fahéjas kristálycukorral meghintem. Isteni! Mindenki imádja! A nyárutó kedvenc sütije.

witch
witch / witch Fri, 2013-08-30 01:25

En sem, amig nem talaltam ra erre a receptre. :o) A feltoltoje azt irta, hogy
zwetschgenkuchen a neve nemetul. Na, ezt mondja ki valaki gyorsan haromszor.
A nevekkel ugy vagyok, hogy banom is en mi a neve, csak finom legyen.
udv:witch

Tövismami
Tövismami / Tövismami Fri, 2013-08-30 11:52

Kedves witch
Nagyon guszta a sütid, hasonlót készítettem már én is. Annyi külómbséggel, hogy 4 ek darált mák,
1ek zsemlemorzsa, 4ek cukor és 1 tk fahéj keverékével megszortam a tészta tetejét és utána ültettem rá a szilvákat. A szilva levét a mák és a morzsa felszívta. Finom igy is.

witch
witch / witch Fri, 2013-08-30 12:39

Koszonom a dicseretet kedves Tovismami! Ennel a tesztanal ez a lenyeg, hogy kicsit
kremes legyen a szilva alatt, ezert kell sutes utan raszorni a fahejas cukrot.
Nem az egesz lesz ilyen, alulrol teljesen szaraz marad. Viszont, ha valaki nem
akarja, hogy kremes legyen, akkor biztosan kiprobalja majd a Te valtozatodat.
Koszonom, hogy megirtad, mert a makot en is nagyon szeretem.
udv:witch

Vilhelem Erzsebet
Vilhelem Erzsebet Thu, 2013-08-29 13:46

Nagyon finom, csak en meg a tetejre teszek egy nagy doboz tejfolt osszekavarva 2 tojassargaval. Ezt igy sutom ki, es amikor kisult lehintem vanilias porcukorral! Probaljatok ki!

witch
witch / witch Thu, 2013-08-29 16:12

Nekem a szilva osszeveszne a tejfollel. :(
De koszi, hogy megirtad, mert biztos lesz valaki, aki
ugy szeretne majd elkesziteni. :o)
udv:witch

witch
witch / witch Thu, 2013-08-29 16:10

Nem tudom, mert azt meg nem kostoltam, de ahogy elnezem a ket
suti eg es fold. Ez egy puha teszta, a szilva alatt pedig kremesse
valik a megolvadt cukortol es az a rengeteg fahej a tetejen mamorito.
A retes viszont olyan jo piros-ropogosnak nez ki.
udv:witch

palice
palice / palice Thu, 2013-08-29 17:14

Az csak a latszat,mert sutes utan meglocsoljuk cukros vizzel es attol nagyon puha lesz az egesz suti es szinten kremes a szilva alatt.Nem az enyem a recept,nem reklamozom :) de tenyleg nagyon finom,probald ki.
A Tiedet is biztosan kiprobalom mert nagyon jol nez ki.
Udv,Alice

witch
witch / witch Thu, 2013-08-29 19:42

Igen, lattam, hogy egy hires hazaspar receptje. :o) Ahogy elmondod, hat
igy duplan jo lehet, mert szep pirosra van sulve, utana meg puha, yummy!
Koszonom a dicseretet, remelem Neked is izleni fog.
udv:witch

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-08-29 12:05

Hű, ezt én mennyire szeretném! :) Nekem is van hasonló recim, de holnap EZT sütöm meg, olyan ígéretes.
Üdv: Fahéj

witch
witch / witch Thu, 2013-08-29 16:06

Perszehogy, hat fahejas! Meglestem a Tiedet, azta milyen szepseges!
Remelem izleni fog az "enyem", nekem meg masnap is csuszott, pedig
a teszta mar nem az igazi.
udv:witch

321
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 3 dkg
cukor 4 ek
tej 2.5 dl
vaj 7 dkg
tojás 1 db
1 csipet
szilva 2 kg
mangalica zsír 1 dkg
cukor 4 ek
fahéj 1 teáskanál