Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Trencsényi palacsinta

Trencsényi palacsinta
Trencsényi palacsinta
115 perc / előkészület: 45 perc főzés: 45 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha mindent frissen készítünk, akkor igazi pepecselős hétvégi ebéd. Nagyon tömör, nagyon laktató, nagyétkű férfiak jóllakatására tökéletes! Természetesen, ha van maradék pörköltünk, akkor a munka jó részét megspóroljuk, és csak kényelmesen újrahasznosítunk.
Mint a rakott ételek általában, ez is annál jobb, minél többet áll, és minél többször van újramelegítve. Ennek csak az a feltétele, hogy ne legyen folyós egyik krém se, részint, hogy ne tudjanak kiszökni a palacsinták közül, és ne is tudja teljesen felszívni a tészta (mindkettő fojtósságot eredményez).
Természetesen bármilyen fajta húsból elkészíthetjük, én csak azért használtam most csirkét, mert minden frissen készült, és az fő meg leghamarabb.


hozzávalók / 6 adag

A palacsintához

A csirkepaprikáshoz

Továbbá

Szólj hozzá!

elkészítés

Pörkölt készítése:


  1. A hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre dinszteljük, sózzuk, hozzátesszük a felkockázott csirkehúst, fehéredésig kevergetjük. Megszórjuk paprikával, mellétesszük a paradicsomot, megszórjuk majorannával és felengedjük kb 1,5-2 dl vízzel.
  2. Közepes lángon kb 45 percig főzzük, a végén belekeverjük a tejfölt, és egyet rottyantunk rajta, hogy besűrüsödjön.
  3. Amíg a pörkölt készül, előkszítjük a palacsintát.

Palacsinta készítése:


  1. A krumplit héjában, enyhén sós vízben megfőzzük.
  2. Ha elkészült, megpucoljuk, jól áttörjük, és hagyjuk kiűlni.
  3. A többi hozzávalóból sűrű palacsintatésztát készítünk, hozzákeverjük a kihűlt krumplit, és egy órát pihentetjük hideg helyen.
  4. Vékonyan kiolajozott serpenyőben közepes vastagságú palacsintákat sütünk (nekem ebből a mennyiségből 14 darab lett)
  5. Ha a paprikáscsirke elkészült, kivesszük a husokat a szaftból, és összeturmxoljuk. Csak annyi szaftot keverünk hozzá lassan és fokozatosan, hogy sűrű krémet kapjunk. Megkóstoljuk, ha szükséges, utánafűszerezünk. A krémnek nem szabad nagyon folyósnak lennie, mert akkor kifolyik a palacsinták közül!
  6. A juhtúrót kikeverjük kb 1 dl tejföllel, hogy szintén kenhető, de sűrű állagú legyen.

Összeállítás:


  1. Egy kapcsos tortaformának (aminek átmérője nagyjából egyforma a papalcsintasütő átmérőjével) leszedjük az oldalát, és elkezdjük rétegezni a palacsintát: Az első palacsintát megkenjük a paprikáscsirke-krémmel, befedjük egy másikkal, amit a juhtúrós krémmel kenünk meg, és így tovább, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére a maradék tejföllel elkevert tojást kenjük.
  2. Felhelyezzük a tortaforma kapcsos oldalát, és előmelegített sütőben kb 25 perc alatt átsütjük az egészet.
  3. Kivesszük, kb 20 percet állni hagyjuk, majd tortaszerűen szeleteljük.
  4. Tálaláskor a szeletek tetejére öntünk a megmaradt paprikáscsirke szaftból, és tejfölpöttyökkel díszítük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 441
elküldve: 6
receptkönyvben: 481
elkészítve: 2/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: palacsinta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csirkepaprikással és juhtúróval rakott krumplis palacsinta, csirkepaprikás-juhtúrós krumplis palacsinta-torta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kirpi51
kirpi51 Fri, 2012-10-12 11:25

nekem hasonló receptem van, csak ott gombóc tésztába kell tölteni a leturmixolt pörkölt husit, és a tejfeles szaftba kiszedni. Az is nagyon laktató és finom, de kipróbálom a palacsintával készült változatot is. Némelyik piacon lehet kapni friss juhtúrót, aminek még nincs meg az az erős jellegzetes íze. Én azt szoktam használni.

zsuzsi965
zsuzsi965 Fri, 2010-05-21 17:40

Én is tehéntúróval fogom megcsinálni, mert a juhtúró nagyon nem jön be nekünk.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2010-05-21 17:55

Kedves Zsuzsi!
Kíváncsian várom az eredményt, mert én meg még tehéntúróval nem próbáltam :) De ha lehet egy javaslatom, akkor picit lazítsd valamivel (pl tejföl) mert ha nagyon száraz, akkor nem issza be a palacsinta, és akkor egy nagy élvezeti faktorral kevesebb :)
Szép hétvégét!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2010-03-27 01:22

Kedves benkovendeghaz
Meg soha nem probaltam tehenturovel, mert a juhturo olyan kulonleges izt ad neki, amit -szerintem- a tehenturoval nem lehet elerni. De ha megbolonditod valmivel -pl fokhagyma- akkor szerintem ugy is finom lesz! :-)
Udv:
dacota

868
finomliszt 40 dkg
burgonya 30 dkg
tojás 2 db
tej 5 dl
1 kk
napraforgó olaj 0.5 dl
csirkemell filé 70 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
napraforgó olaj 0.5 dl
fűszerpaprika 2 ek
majoranna 0 ízlés szerint
paradicsom 1 db
tejföl 1 dl
juhtúró 30 dkg
tejföl 2 dl
tojás 1 db