Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Trikolor palacsintatorony

Trikolor palacsintatorony
Trikolor palacsintatorony
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A palacsintatorony az én extrém sportom a konyhában. Termeli ám az adrenalint, hajaj... eldől, nem dől el, egyenes a belseje, felszívja a szószt, kiszárad?
Na, ezt a tornyot azért fogom máskor is megcsinálni, mert nincsenek vele ezek a problémák. A palacsinta, mivel könnyű s levegős, kitűnő az építkezéshez, mert nem húzza le a saját súlya, mint pl. a krumplis palacsintát. A szósz kellemesen krémes, de nem nagyon szaftos, így nem folyik minden irányba. Na és annak a palacsintának a nedvszívó képességére is kíváncsi lennék, amelyik "eltünteti" a leveles spenótot :).
Szóval, összegezve, minden kezdőnek (és palacsintatorony-ellenzőnek) szeretettel ajánlom, mert könnyű elkészteni, és nagyon-nagyon fínom!
Vegetáriánusok természetesen elhagyhatják a szalonnát, de aki alapvetően nem vega, csak nem egy nagy húsevő, hagyja benne, isteni, ahogy néha találunk egy-egy kis darab jól lepirított szalonnát.
Az eredeti receptet a Magyar Konyha 2007. szeptemberi számában találtam.

hozzávalók / 6 adag

A palacsintához

A töltelékhez

ajánlat

Könnyű, száraz fehérbor.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A palacsintát az itt leírtak alapján elkészítjük.
  2. A szalonnát jó apróra vágjuk, és kisütjük.
  3. A spenótot alaposan megmossuk, vastagabb részeit kivágjuk, leveleit aprítjuk.
  4. A szalonnára és kiolvadt zsírjára dobjuk, és 2-3 percig főzzük, épphogy csak a nyersségét elveszítse, majd zúzott fokhagymával, és borssal ízesítjük. (Mivel a szalonna elvileg sós, én ezt nem sóztam külön. Kóstolgatni azonban nem árt.)
  5. A paradicsomokat előkészítjük: jól megmossuk és vékony, lehetőleg nagyjából egyforma karikákra vágjuk.
  6. Elkezdünk rétegezni: egy kapcsos tortaformába (aminek mérete nagyjából megegyezik a palacsintáéval) teszünk egy palacsintát, amit megkenünk a tejföllel, majd a spenótos-szalonnás raguval, majd ráteszünk pár karika paradicsomot, amit picit sózhatunk-borsozhatunk.
  7. Addig ismételjük a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó palacsinta tetejét már csak tejfölel kenjük meg, és helyezünk rá pár karika paraicsomot.
  8. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a paradicsom a tetején meg nem sül egy kicsit.
  9. Megvárjuk, amíg hűl annyit, hogy szeletelni lehessen (mert ha forrón nekiesünk, eldől, szétesik, és akkor kihullik a hajunk), lekapcsoljuk a tortaforma peremét, és már vághatjuk is!

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 067
elküldve: 4
receptkönyvben: 300
elkészítve: 4/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
537 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kategória: palacsinta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

spenótos-tejfölös palacsintatorony paradicsommal, speótos-tejfölös-paradicsomos palacsintatorony, háromszínű palacsintatorony

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lyly
Lyly / Lyly Thu, 2010-10-21 14:36

Most készítettem el, mennyeien finom, csak 2 személyre készült ezért nem tornyot építettem hanem egyesével betöltöttem őket. Ezer köszönet a receptért. :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-10-21 16:23

Kedves Lyly!
Nagyon örülök, hogy ízlett, és köszi, hogy megosztottad velünk!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

varikriszti
varikriszti Tue, 2010-09-14 20:27

Ja, azt elfelejtettem megírni,hogy én a rétegek közé és a tetejére is reszeltem trappista sajtot.

varikriszti
varikriszti Tue, 2010-09-14 20:25

Kedves Dacota!Nekem a palacsintával volt némi gondom ,de gyakorlat teszi a mestert, szokták mondani.Nem adom fel!Nekem 5 darab palacsinta sikerült, de lehet azért mert 26 cm-es a palacsintasütőm.Ebből is csak 4 palacsinta volt használható, így nem lett magas tornyom.De az íze kárpótólt mindenért.Köszi a remek receptet!Üdv.:Kriszta

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-09-15 09:25

Kedves Kriszti!
Örülök, hogy ízlett, és sajnálom, hogy nem sikerült elsőre a 8 darab. :( De igazad van, ne add fel, legközelebb :) A palacsintasütés amúgy nekem is a halálom volt sokáig, már rég sokkal faksznisabb kajákat is simán megcsináltam, mikor még mindig leragadt, vastag lett, elszakadt...belejön az ember :)
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Bia
Bogi :o) / Bia Sat, 2010-08-21 16:53

Nagyon jól néz ki!Már a sós kelt palacsintával is szemeztem,de így elkészítve biztos szuper!Üdv:Bogi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-08-14 20:58

Kedves Dacota! Isteni étel lehet, biztosan ki fogom próbálni! A story pedig nagyon jó! :) Gratulálok!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2010-08-15 10:14

Kedves Bridzs!
Sikeres toronyépítést, örülök, hogy tetszik, remélem ízleni is fog!
Üdvözlettel:
Nóra

470
friss élesztő 2 dkg
rétesliszt 25 dkg
tej 5 dl
tojás 2 db
1 teáskanál
cukor 0.5 teáskanál
napraforgó olaj 1 ek
kolozsvári szalonna 10 dkg
spenót 50 dkg
fokhagyma 2 gerezd
paradicsom 30 dkg
tejföl 3 dl
bors 0 ízlés szerint