Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tripla gesztenyés torta Beától

Tripla gesztenyés torta Beától
Tripla gesztenyés torta Beától
160 perc / előkészület: 120 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Barátnőm kérésére gesztenyetorta készült a születésnapjára, amit szilveszterkor ünnepeltünk meg. Kellemest a hasznossal.

hozzávalók / 12 adag

Gesztenyés keksztekercs

Kakaós piskóta

Gesztenyés töltelék

Gesztenyés krém

Csokimáz a tetejére

Torta összeállítása

Szólj hozzá!

elkészítés

Gesztenyés keksztekercs

  1. A gesztenyemassza, a vaj és a 10 dkg porcukor kivételével a többi hozzávalóból jól sodorható tésztát gyúrunk.
  2. A tésztát kétfelé vesszük, és két szilikonos sütőpapír között 6-8 mm vastagságú téglalap alakra sodorjuk.
  3. A töltelékhez először a vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd a gesztenyemasszát is belekeverjük, hogy jó habos töltelékünk legyen.
  4. Megkenjük a kisodort lapokat a töltelékkel, majd a szilikonos sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük.
  5. Egy tálcára helyezzük a tekercseket, és hűtőszekrénybe tesszük. Ezt a hozzávalót már érdemes előző nap elkészíteni, hogy a habos töltelék visszaszilárduljon. Azonban ha aznap készítjük, mint a tortát, akkor fagyasztószekrénybe tesszük a tekercseket, hogy visszakeményedjenek a rudak. A tekercsből 1 cm-es szeleteket vágunk.

Kakaós piskóta

  1. Az adagokat megfelezzük, és 2 darab 3 tojásos kakaós piskótát készítünk az alábbiak szerint.
  2. 3 tojásfehérjét elkezdünk felverni, majd lassan hozzátesszük a porcukrot és egyesével a tojások sárgáját.
  3. Egy kis tálba kimérjük a 2 evőkanál lisztet (én most Dia Wellnes csökkentett ch piskóta liszttel készítettem), az 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport és az 1 teáskanál sütőport. Amikor a tojásos massza kellőképpen habos, a legkisebb fokozaton vagy egy spatula segítségével belekeverjük az átszitált lisztes keveréket. Egy 23 cm-es tortaformában, sütőpapírral az aljában sütjük meg a piskótánkat.
  4. A maradék alapanyagunkból még egy 3 tojásos piskótát sütünk az előzőek szerint. Én jobban szeretem külön sütni a lapokat, mert soha nem sikerül egyforma vastagságúra vágni a 6 tojásos piskótát. Azonban, ha valaki ebben profi, akkor egy keveréssel és egy sütéssel elkészítheti a piskótát.
  5. A lapokat kihűtjük.

Gesztenyés töltelék

  1. A háztartási keksz kivételével egy nagyobb tálba egyneművé keverünk minden összetevőt.
  2. Ebbe keverjük bele az összetört háztartási kekszet. Jól elkeverjük, hogy a kekszeket minden oldalról bevonja a massza. Marad egy kis folyós része, de mire a torta összeállításához érünk, nagyjából a keksz ezt is felszívja.
  3. Félretesszük a gesztenyés töltelékünket.

Gesztenyés krém

  1. A növényi tejszínt nagy fokozaton felverjük. Ha valaki édesebben szereti, tehet bele egy evőkanál porcukrot (vagy még többet), de alapjában a Hulala habtejszín édes ízű. Érdemes kóstolni.
  2. Ha már kemény a tejszín, beletördeljük a gesztenyemasszát, és egyneművé keverjük.

Csokimáz a tetejére

  1. Az alapanyagokat gőz felett sűrűre főzzük, és visszahűtjük langyosra.
  2. Ez nem egy merev, kemény csokimáz, hanem kicsit maszatos. Egyébként a Sacher-torta bevonójának használom ezt a mázat.

Torta összeállítása

  1. Egy tálcára vagy tepsibe szilikonos sütőpapírt helyezünk, és erre állítjuk össze a tortát.
  2. Alulra kerül az egyik kakaós piskóta, melyet nagyon vékonyan megkenünk sárgabaracklekvárral. Majd egy tortagyűrűt helyezünk a piskóta köré, a piskóta méretéhez igazítva.
  3. Erre a gesztenyés krém harmad részét kenjük rá, majd a gesztenyés tölteléket. A gesztenyés tölteléket több fázisban rakjuk rá, és egy kanál segítségével szorosra lapogatjuk a tölteléket, hogy a kekszdarabok között ne maradjon levegő.
  4. A gesztenyés töltelék tetejére tesszük a tejszínes-gesztenyés krém szintén egyharmad részét.
  5. A második kakaós piskóta egyik felét szintén vékonyan megkenjük sárgabaracklekvárral, és a lekvárral lefelé ráfordítjuk a krémre.
  6. Ezután óvatosan leemeljük a tortagyűrűt, melyet alaposan elmosunk és megszárítunk.
  7. A torta oldalát megkenjük a maradék tejszínes gesztenyekrémmel (hagyjunk annyit, ami a tetejére teszünk). Ha soknak tartjuk, akkor hagyhatunk díszítésnek belőle, vagy egyszerűen elnyalogatjuk.
  8. AZ 1 cm-re szeletelt keksztekerccsel körberakjuk a torta oldalát. Majd ezután ismét visszahelyezzük a tortagyűrűt a torta köré, és szorosra állítjuk, hogy a tekercsek jól rátapadjanak a tortára. Vigyázzunk, hogy a tortagyűrű szabad vége ne vágjon bele a keksztekercsbe. (Nekem sikerült egy kicsit elcsúfítani ezzel, de tálalás előtt egy kés segítségével elsimogattam.)
  9. A torta tetejét szintén megkenjük nagyon vékonyan sárgabaracklekvárral, majd egy kisebb mennyiségű tejszínes-gesztenyés krémmel. Ezután a félig visszahűtött csokimázat kanalanként rátesszük a torta tetejére. Hagyjuk kicsit szilárdulni.
  10. A keksztekercsből levágott szeletekkel és a megmaradt gesztenyés-tejszínes krémmel cifrázhatjuk a torta tetejét. (Tehetünk rá akár bonbon-darabokat, csokiforgácsot, esetlegesen gesztenyeszíveket, gesztenyegolyókat. Mindenki fantáziája szerint alkothat.)
  11. A tortát érdemes egy nappal a fogyasztás előtt elkészíteni, hogy a háztartási keksz teljesen megpuhuljon, és az ízek összeérjenek.
  12. Tálaláskor áttesszük egy tortakartonra vagy egy tortacsipkével ellátott tortatálra.
  13. A hosszú leírás és a sok hozzávaló ne ijesszen el senkit sem a torta elkészítésétől. Mivel én mindent ch csökkentett piskótaliszttel és édesítővel készítettem, így nyugodt lelkiismerettel fogyaszthattuk a barátaimmal. Azonban a tejszínes-gesztenyés ételeket célszerű 1-2 nap alatt elfogyasztani, mert sajnos hamar megsavanyodik, és kár lenne ebből még egy kis szeletet is eldobni. Jó étvágyat! :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 172
össznézettség: 12 951
elküldve: 10
receptkönyvben: 89
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: 1

szakács

SzekerBea

Mióta szakács: 2017.06.18.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gesztenye, gesztenyés keksztekercs, gesztenyés kekszes töltelék

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

897
kekszmorzsa 50 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 csapott ek
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 20 dkg
sárgabaracklekvár 3 ek
tej 2 dl
rumaroma 10 ml
gesztenyemassza 25 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 10 dkg
tojás 6 db
porcukor 6 csapott ek
finomliszt 4 csapott ek
cukrozatlan kakaópor 2 csapott ek
sütőpor 2 teáskanál
gesztenyemassza 25 dkg
sárgabaracklekvár 4 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tej 3 dl
rumaroma 10 ml
vaníliás cukor 1 csomag
háztartási keksz 50 dkg
növényi habtejszín 4 dl
gesztenyemassza 25 dkg
porcukor 1 ek
méz 15 ml
étcsokoládé 60 g
növényi habtejszín 0.5 dl
sárgabaracklekvár 3 ek