Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrófánk Tündértől

Túrófánk Tündértől
Túrófánk Tündértől
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valentin napra készítettem el szív alakban, nagyon tetszett mindenkinek, de legjobban a 90 éves nagymamának:)

Tudod-e? Honnan ered a fánk? A legenda egy Krapfen nevezetű pék halálával kezdődik, ugyanis műhelyét özvegyére hagyta, kinek nem volt könnyű feladata, viszont továbbra is az ő pékségében készültek a legfinomabb és a legfehérebb kenyerek. Sokan zarándokoltak el az ő pékségébe, hogy a finom kenyérhez hozzájussanak. Az egyik nap a kenyerek nem készültek el időben, sokan üres kézzel, bosszúsan távoztak a pékségből, volt, aki hangot is adott a benne rejlő feszültségnek, és cifrákat mondott Krapfennének. A pékné kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát akart az őt szitkozódó ember fejéhez vágni, de a kenyértésztával célt tévesztett, és beleesett egy lábasba, amelyben zsír forrósodott. Természetesen a kenyértésztának nem kellett sok idő, gyorsan aranysárgára pirult, és így született meg az első fánk, amit a bécsiek még azóta is Krapfennak neveznek. (Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből)

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A túrót egy tálban jól összetörjük.
  2. Hozzáöntjük a lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, belerakjuk a szobahőmérsékletű margarint, a tojássárgáját és a tejfölt.
  3. Jól kidolgozzuk.
  4. Erősen lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk.
  5. Egy nagyobb kiszúróval kiszaggatjuk {nekem most szív alakúval van kiszaggatva}.
  6. Az olajat felforrósítjuk, és a fánkokat pár perc alatt barnára sütjük.
  7. Az olajat leitatjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.
  8. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 263
elküldve: 1
receptkönyvben: 87
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tunder70

Mióta szakács: 2013.03.20.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, Valentin-nap
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrófánk tejfölös tésztából, szív alakú fánk

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

842
tehéntúró 25 dkg
finomliszt 50 dkg
sütőpor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
1 kávéskanál
cukor 1 púpozott ek
tejföl 3 ek
margarin 25 dkg
tojássárgája 1 db
napraforgó olaj 3 dl
porcukor 5 dkg