Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrógömb csokihéjban gyümölcsszósszal

Túrógömb csokihéjban gyümölcsszósszal
Túrógömb csokihéjban gyümölcsszósszal
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (104)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet egy szakács próbafőzésén (H.J. így a receptet neki ajánlom) hallottam először, azt továbbfejlesztve, újragondolva, hoztam létre a saját változatomat. Családomnak készítettem először, azóta rendszeresen kérik ezt az egyszerű, mégis különleges ízű desszertet.

Ha vörösborból többet rakunk bele, nem lesz olyan gyerekbarát, de különlegesebb ízt kapunk.
Ha nagyobb gombócokat készítünk, én kb. 6-7 cm-es átmérőt szoktam készíteni, akkor jobban bírják a csokimáz készítést, nehezebben melegszik át a súlyánál fogva.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Remek, önálló "délutáni sütemény"! Viszont ez a könnyű hatású desszert remekül zárja az ételsort a domináns, nehezebb főételek után is.
Egy finom cherry brandy remek kiegészítője lehet!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fehér csokoládét a tejszínnel és a vanília rúd kikapart tartalmával gőz fölött összeolvasztjuk, majd kb. 35-40 fokosra hagyjuk visszahűlni.
  2. A hideg túróhoz, melyet ha darabos villával előtte áttörünk, a fenti elegyet hozzáöntjük, hozzáadjuk a margarint hidegen nem olvasztva, valamint a mézet, majd a meggybefőtt felét felaprítva, jól kinyomkodva a nedvességtartalmától.
  3. Miután jól elkevertük, akkor 3-4 órára hűtőbe tesszük (majdnem fagyasztó szintre).
  4. Ha massza megszilárdult, formázható (ha folyós, akkor kókuszreszelékkel sűrítünk), kivesszük a hűtőből, és golyókat formálunk, enyhén benedvesített kézzel, majd az olvasztott csokoládéval bevonjuk, és további 5-6 óra alatt hűtjük. Hagyjuk az ízeket tovább érni. (A csokival bevonást úgy értem, kanállal rámerjük óvatosan a csokoládét, én egy sűrű sütőrácson szoktam, alá tálcát téve.)

Meggyes-vörösboros-erdei gyümölcsös mártás:

  1. A felaprított, fagyasztott erdei gyümölcsöket és a felaprított meggyet kevés cukorral és kb. fél dl száraz vörösborral valamint a meggybefőtt levével felfőzzük, míg szószos állagú nem lesz. (Ez a folyamat addig tartson, míg a gyümölcsök el nem kezdenek homogén elegyet alkotni.)
  2. Megvárjuk, míg visszahűl, de ne tegyük hűtőbe, szobahőmérsékleten tálaljuk.

Csokimáz készítése (150 g porcukor, 30 g vaj, 150 g étcsokoládé vagy tortabevonó):

  1. A csokoládé bevonatot úgy készítjük, hogy a cukrot kevés vízzel (kb. 1,5 dl) felforraljuk sziruppá, hozzáadjuk a vajat, majd az eltördelt csokoládét, és simára keverjük.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 42 998
elküldve: 58
receptkönyvben: 773
elkészítve: 7/43
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gasztro hedonista

Mióta szakács: 2012.08.26.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: Haas Natural receptverseny
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: bonbonok
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Túrógömb csokihéjban erdei gyümölcsös megyszósszal, csokis túrógolyó, túrós csokigömb vörösboros gyümölcsszósszal

Hozzászólások (104)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dorinaaa
dorinaaa Fri, 2012-12-28 21:32

Találomra választottam ki ezt a receptet, de nagy sikere lett a döntésnek, Karácsonykor ez volt a desszert, mindenki dícsérte és mindenki repetázott :) a gyümölcsszósz valami mennyei.

gastro hedonista
Gasztro hedonista / gastro hedonista Fri, 2012-12-28 23:38

Örülök a sikerednek, és köszönöm dicsérő szavaid. Javaslom fejleszd tovább, készítsd el eperrel is. Nálunk volt karácsonykor epres és meggyes is ... és fehér csokival "burkolt" is...

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Tue, 2012-12-04 23:43

Kedves Gastro Hedonista!Gratulálok az elsö helyezéshez:)Megmondom öszintén,hogy nem kísértem figyelemmel ezt a versenyt,így nem is szavaztam.Most viszont véletlenül belepillantottam,így megnéztem,hogy melyik recept nyert.Mégegyszer gratulálok!Üdv:Mercedes

b.eszter
b.eszter Sun, 2012-12-02 21:31

Gratulálok az első helyezésnek! :) További jó sütést, főzést kívánok! Persze ide is kérünk majd feltöltést, hogy a többi jót is kipróbálhassuk!
Eszter

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2012-12-01 21:50

Kedves Szakácsaink!
Mindig örülünk a véleményeknek, de kérünk Titeket, hogy kerüljétek a bántó, személyeskedő megjegyzéseket. A játékban több receptet is díjazunk, így a legtöbb szavazatot szerző sütemény mellett sorsolunk is, és a szakmai zsűri is választ szerencsést!:)

ritaa001
ritaa001 Thu, 2012-12-13 17:46

Kedves NoSalty!

Mikor fog kiderülni a többi kategória nyertese?

Köszönöm!

doktorchick
DoktorChick / doktorchick Sat, 2012-12-01 15:42

5. lett a receptem, de ahogy elnézem a hozzászólásokat talán örülök is neki hogy kimaradtam ebből az "élet-halál" harcból. :) Gratulálok, én nem csináltam meg a recepted de kép alapján nagyon tetszik, szerintem abszolút megérdemelt győzelem volt! :)

Barbica
Barbica Fri, 2012-11-30 10:18

Én mélyen meg vagyok döbbenve a hozzászólásokon! Nem követtem nyomon a szavazást, talán túl későn csatlakoztam az oldalhoz .... Megtetszett a recept, KÉPRŐL , és gondoltam ma megcsinálom kis családomnak, 2,5 éves kislányomnak. Mindig el olvasom a hozzászólások zömét, hogy abból is tanulhassak, tapasztalatokat szerezzek, hisz alig egy éve kezdtem el sütni , és hála ég azon szerencsések táborát gyarapítom, hogy a legelső próbálkozástól kezdve sikerélményem volt . Itt pedig csak a háborút olvasom :O Én csináltam már az oldalról legalább 30 receptet , és volt közte amivel pepecseltem 3 órát , jól nézett ki, de nem győzött meg, nem a mi ízlésünk és volt olyan is, ami pikkpakk kész, 1 óra alatt és biztos, hogy máskor is megcsinálom . Nem értem itt a felháborodást, hogy hogy indulhat valaki ilyen meg olyan recepttel, hogy lehet az egyszerű jobb stb ...? Ezt a tipikus magyar hozzáállást mélyen megvetem és utálom az ilyen embereket az életben is, aki úgy áll a dolgokhoz, " ha nekem nincs, ne legyen másnak sem" Nem, én úgy élem az életem, " ha másnak Porshe áll az udvaron, nekem is lesz" !
Valaki felhozta itt az X-faktort, pont jó példa, talán mondhatom azt is, hogy visszanyalt a fagyi, mert nézzük meg Z.K.-t , nem azért jutott el addig ameddig, mert benne van az X, hanem mert édesapja rajongó tábora szavazott és szavazott, hisz ez erről szól ! Talán a kritizálások helyett inkább szavazni kellett volna a saját receptre, vagy épp arra ami tetszik az illetőnek, nem ?

Nem akartam beleszólni a nagyok dolgába , de én nagyon máshogy látom ezt az egészet még így 23 évesen is, és én az acsarkodásra munka, egyetem, család és háztartás mellett nem nagyon szánnék időt ! :)

Minden esetre biztos neki vágok ma ennek a golyócskáknak és ha elakadok remélem segítettek :D

Szép napot mindenkinek !

gastro hedonista
Gasztro hedonista / gastro hedonista Fri, 2012-11-30 14:35

Kedves Barbica, természetesen amiben tudok segítek, hajrá! A kivárási időket tartsd be! A vizes kézzel formázás fontos, és sűrű legyen a túró massza! Lentebb elhangzott még pár dolog csak keresni kell :) Biztos menni fog! Üdv :GH

Barbica
Barbica Fri, 2012-11-30 18:09

Köszi, már csak a csokimáz hiányzik a bevonásához és készen vagyok, szerintem holnapig érni hagyom, kíváncsian várom milyen lesz :)
Nem volt már kedvem keresgélni, nem értettem miért kritizálta bárki is a munkád, ha minden kritériumnak megfelelt és indulhatott a versenyen, akkor onnantól már csak a szavazásokon múlik ...nekem ami nem tetszik, bezárom és tovább keresek, az hogy meg egy "verseny" meg kell tanulni veszíteni, ennyi, nem ?:)
"Néha a kevesebb több " :D nem igaz ?

gastro hedonista
Gasztro hedonista / gastro hedonista Fri, 2012-11-30 18:35

Mielőtt a csokimázat ráteszed, rakd be 15 percre a fagyasztóba hamarabb megdermed a csoki, ez a legutóbbi alkalommal nekem bejött. A "kevesebb több" dologra úgy gondolom az én cukrász tudásom kb. ezt a szintet tükrözi jelenleg, de hajlok felé, hogy tovább fejlesszem.
Nem értem miért fajult el ez a dolog idáig, talán szép mai magyar társadalmunk metszete mutatkozott itt is meg, mint megannyi dologban napjainkban. Voltak akik támogattak, voltak akik nem, és voltak, akik csak mint egy tragikomédiát élték meg, a versenynek ezen nem túl nemes részét, én végig próbáltam udvarias és tisztelet tudó maradni, senkivel nem személyeskedve, a fair play határain belül maradva, megélni a helyzetet. Ez persze nem azt jelenti, hogy bármit eltűrök. Visszatérve a desszertre, várom a visszajelzést a csoki után, hogy ízlett, azt még légyszi írd meg :)

Barbica
Barbica Tue, 2012-12-04 12:10

Szia, gratulálok én is neked ! :)

Talán elég ha annyit mondok amit a kislányom mondott róla :" Anya, finomra eszem magam " :D
Nagyon finom, nagy sikert arattam vele, ízlett mindenkinek , úgyhogy beveszem majd a kedvencek listájára :)

Barbica
Barbica Fri, 2012-11-30 18:43

Köszönöm, pont most akartam csinálni, de akkor még fagyóba teszem egy negyed órára , ezen ne múljon ! Én minden tanácsot szívesen veszek, ok, hogy magamnak kísérletezve fogom megtanulni, de meghallgatok mindenkit.
Igen, sajnos nagyon is jellemző a negativizmus, a rosszindulat sok emberre, én őket igyekszem elkerülni ! Viszont én sem az a típus vagyok, aki hagyja magát :) Ne is foglalkozzunk már ezzel, persze, hogy beszámolok, főleg majd a kicsi lányom leteszteli :D

Habcsók Mézi
Habcsók Mézi / Habcsók Mézi Thu, 2012-11-29 19:27

Kedves GH! :)
Nekem kifejezetten tetszik a recept, a tálalás meg talán még jobban, noha részben együtt érzek a "pepecselősebb" süti költemények készítőinek csalódottságával, hogy azok kevésbé népszerűek.
Én is már évek óta sütögetek, két éve blogolok, és így pontosan látom a statisztikámban is, hogy melyik receptemet kedvelik inkább, és bizony mindig (1-2 kivétellel) az egyszerű, a gyors, sütés nélküli receptek vezetik a listát, azokról szokott jönni visszajelzés, hogy más is elkészítette, a többit inkább csak nézik... És ez nem baj, meg is tudom érteni, tényleg van, hogy nem érünk rá órákon át alkotni, és ilyenkor nagyon jól jönnek ezek a receptek. :) Hisz a lényeg, hogy finom legyen, és ráadásul még jól is mutat! Gratulálok! :)

gastro hedonista
Gasztro hedonista / gastro hedonista Thu, 2012-11-29 20:20

köszi a gratulációt, valamint azon gondolatokat, melyeket én is sejtettem csak... a titok tényleg ennyi lehet: gyors, finom, egyszerű, "csinos" és az "olcsó"! Amennyiben ezekből a legtöbb teljesül, akár népszerű is lehet. Köszi a biztatást és remélhetőleg a szavazatokat! Üdv: GH

pakóca
pakóca Thu, 2012-11-29 16:11

Szia!
Szavaztam, elkészítettem. Nem utoljára :-)) És azóta is folyamatosan szavazok a túrógömbödre. Én nagyon drukkolok Neked és a pályaművednek!
Csodálom, hogy még bírod ezt, ami itt folyik hetek óta :-(((
Minden jót kívánok, kitartást és sok sikert!
pakóca

gastro hedonista
Gasztro hedonista / gastro hedonista Wed, 2012-11-28 22:31

***** Nagyon köszönöm mindenkinek, aki szavaz a desszertemre a receptversenyben *****

Az alábbi hozzászólások némelyike megpróbálta kihasználni a névtelenséget, némelyikük nevét ennek ellenére kiírtam, könnyen kideríthető volt számomra... mindegyikük a labdatorta csapat tagja .. rokoni vagy majdnem azon a szálon. Megkérem őket a félreértések elkerülése végett, hagyjanak fel ezzel a "jó" szokásukkal. Üdvözlettel: GH

b.eszter
b.eszter Thu, 2012-11-29 14:55

Szia!

Én már írtam egyszer, azóta is szavazok....sőt el is készítettem a "tucatárut". Nagyon ízletes és finom volt.
Amit írtál és írtak elég érdekes, de úgy érzem, aki arról próbálja meggyőzni a szavazókat, hogy milyen tisztességes és becsületesen állja a támadásokat, az a végén így jár! Saját maga alatt vágja a fát! Most ő is így járt, megérdemelten! Drukkolok Neked, addig is kitartás! Üdv. Eszter

gastro hedonista
Gasztro hedonista / gastro hedonista Thu, 2012-11-29 19:19

szia Eszter, köszönöm a szavazatokat először is, és nagyon örülök ha ízlett! Ezzel a legfőbb célom már el is értem! Az élet mindig oszt valamit, remélhetőleg mindenkinek azt ami jár neki, én ebben bízom! Köszi a biztatást, már csak 2 nap! Üdv: GH

pifli
pifli / pifli Wed, 2012-11-28 18:14

Szeretettel javasolom minden kedves és nem kedves felhasználónak, hogy olyan receptekkel foglalkozzon, olyanokat kommenteljen, ossza meg a véleményét róla, amelyik neki TETSZIK. Vagy ha nem tetszik, írja le, miért nem (pl túl sok benne a cukor, nem elég benne a rózsavíz, az említett sütési idő nem megfelelő, stb), miután kipróbálta. Mert ha már kipróbálás nélkül sem tetszik neki, akkor semmi esetre se próbálja ki. Ha meg ennyire nem tetszik a recept, akkor minek foglalkozni vele? Keressen egy olyat, ahova építő kritikát lehet írni. Az a vélemény senkit nem szokott érdekelni, hogy "ez szar". Komolyan nem értem. Kár, hogy nincs egy olyan gomb, hogy "hozzászólásod annyira szánalmas, hogy válaszra se méltatom". Woody Allenre kéne hallgatnom.

pifli
pifli / pifli Wed, 2012-11-28 18:14

("Soha ne vitatkozz idiótákkal. Lesüllyedsz az ő szintjükre, aztán legyőznek a rutinjukkal.")

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-11-28 18:18

:DDDDDDDDDDD
Nahh ezért nem válaszoltam kreditkének, és a hasonszörűeknek. Sosem vívok szellemi párbajt fegyvertelenekkel. Ennyi:)

pifli
pifli / pifli Wed, 2012-11-28 18:24

igazából sajnálom az "ez szar"-embereket, azzal töltik az idejüket, hogy olyan receptekkel foglalkoznak, ami szerintük rossz -amivel egyébként a világon semmi bajom nincs, ha valaki valamir nem szeret. Van olyan étel, amit az emberek 99%-a imád én meg utálok. De én jobban szeretek olyanokra vadászni, amik tetszenek, és amiket szívesen kipróbálok. Milyen szörnyű az, ha az a programod délutánra, hogy azt keresed, hogy mi rossz??? :o

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-11-28 18:29

nem, nem gondolom, hogy az ócsárolók ebben az esetben direkt a rossz recepteket keresik. Úgy gondolom, jelenleg egészen más a cél. Biztos elégedett az ilyen típusú kommentelő, "na jól megmondtam neki...jól tele szemeteltem a receptet. Gondolom elégedetten hátradől a székében. Csak sajnálni tudom, "sekély e kéj"

therka
therka Wed, 2012-11-28 17:48

Teljesen igazad van!Ez a recept millió helyen megtalálható,abszolút nem újdonság,még csak különleges ügyesség sem kell hozzá!

gastro hedonista
Gasztro hedonista / gastro hedonista Wed, 2012-11-28 18:07

-pedig azt hittem megvan a "spanyolviasz" ... köszi, hogy szóltál, így nem fogom elkezdeni a levédetését... kérlek szavaz rám, olyan jó lenne, de ha nem, szavazz valaki másra, mint a többiek akik ismerik a tetszés kifejezésének módját, ahelyett, hogy tele szemeteled ezt az oldalt.

Köszönöm Üdv: GH

therka
therka Wed, 2012-11-28 19:25

Bocsika,de én mindig azt hittem,versenyen csak valami különlegessel érdemes indulni,nem "tucatáruval"!De ezek szerint lehetne az X-faktorban a boci-boci tarkával-természetesen óvodás hangnemmel-,vagy autóversenyen trabanttal,stb. ...indulni.Örülök,hogy elmondhattam a véleményem!
Üdv.: Therka

gastro hedonista
Gasztro hedonista / gastro hedonista Wed, 2012-11-28 23:17

Kedves Szabó Lászlóné Tóth Erzsébet (therka) aki "biztos nem kötődik" a konkurens (Nagyné Tóth Ildikó) csapatához rokoni szálon... :) gondolom, remélem nem Ildikó kért erre a fura vélemény megírására, vagy? a google-ban rákeresel a focitorta szóra a képek között akkor kiderül, a torta a koppintás...

valamint r.evike (Reider Éva) barátnőd is gondolom önszántából reflektál! Ha sürgősen nem hagyjátok abba gondba kerül, a tortacsapat...

r.evike
r.evike Tue, 2012-12-04 11:04

Kedves gastro hedonista!
Miután a nevemet említetted, ezért újból kénytelen vagyok hozzászólni a receptedhez. Először is gratulálok a győzelmedhez. Másodszor: nem tartozom semmiféle tortacsapathoz. A valódi nevem pedig nem Reider Éva, hanem Rétfalvy Éva. Szavazni pedig egy teljesen átlagos sütire szavaztam, ami számomra megfizethető / nagycsaládos vagyok, tehát a mennyiség és , az ár nem mindegy/ mégpedig a Lúdláb meggyzselével c. receptre. További jó szakácskodást kívánok, üdvözlettel: Éva

therka
therka Thu, 2012-11-29 19:32

Kedves G:H!
1.Nem gondoltam,hogy ha véleményt írok,azzal fenyegetést váltok ki.
2.Az említett Éva nevű hölgyet nem ismerem.
3.Gondolom,neked egyetlen rokonod,vagy ismerősöd nem szavazott....

gastro hedonista
Gasztro hedonista / gastro hedonista Fri, 2012-11-30 11:48

1. Nem fenyegetlek semmivel, a véleményed legyen meg, mondhasd el!- csak ha sportot űzöl a lejáratásomból, azt nem fogom hagyni.
2. Tudod, hogy nem így van...
3. Szavazott, de nem vezetett lejáratókampányt senki ellen, egy rokonom és ismerősöm sem...

gastro hedonista
Gasztro hedonista / gastro hedonista Wed, 2012-11-28 23:19

Kedves Therka! Magam is örülök, hogy elmondtad a véleményed, de tőlem ennyi tellett, valamint nem ismerem a "tobozos, lepkefing habcsók torta" receptjét ezért nem azzal indultam. Volt otthon meggy, csokoládé és túró, abból erre futotta.
Azon kívül, trabanttal lehet autóversenyen indulni,sőt saját kategóriát kaptak a rally világában. Ez nem az x-factor és nem énekelni kell.
Ez nem cukrász olimpia, ahol csak a cukorból gyártott "lehel kürtjével" lehet indulni. bocsika

U.i.: Ha te vagy ERDŐS HANNA – OLIMPIAI- ÉS VILÁGBAJNOK MESTERCUKRÁSZ, akkor most elnézést kérek, ő megcsinálta a kürtöt.
_____________________________________________________________

Ha nem Hanna irkál álnéven akkor: - várom a receptedet, amit tálalsz, fényképezel, energiát fordítasz rá, hogy megfeleljen a versenykírásnak, stb. Lehet utánam csinálni! Sok sikert hozzá!
Addig csak szájhősnek tekintelek, míg ezeket csak ígérni tudod, maximum.

pifli
pifli / pifli Tue, 2012-11-27 11:48

Pedig nagyon egyszerű. Ez a versenyző tisztán énekel, tökéletes a színpadképe, könnyű vele együtt dolgozni, és amatőrként profi előadást nyújt hétről hétre. Azt hiszem, összekeverted Zámbót és Oláh-t. Egyébként a szóban forgó Túrógömb névre hallgató versenyzőt hallottad már énekelni, vagy csak fényképen láttad?

587
tehéntúró 50 dkg
meggybefőtt 100 g
erdei gyümölcs mix 150 g
csokoládé 150 g
fehér csokoládé 100 g
vanília 1 db
méz 1 teáskanál
margarin 50 g
porcukor 150 g
főzőtejszín 0.5 dl
száraz vörösbor 0.5 dl
margarin 30 g
víz 1.5 dl