Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrógombóc egy szem meggyel

Túrógombóc egy szem meggyel
Túrógombóc egy szem meggyel
60 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyre kevesebben látnak neki házi túrógombóc készítéséhez, pedig roppant egyszerű, és az íze a boltiéval összehasonlíthatatlan. Én Anyukámtól tanulhattam meg a finomság minden csínját-bínját.
A túrógombóc valóban olyan étel, amely "ahány ház annyi szokás" alapon változik. Ez csak egy fajta a sok közül. Mi így készítjük. Már többféle töltelékkel próbálkoztunk, de leginkább a meggy vált be. 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

TIPP: Megéri nagyobb kivitelben elkészíteni a túrógombócot akár töltve, akár töltetlenül. A főzésre kész gombócokat bezacskózva lefagyaszthatjuk, és bármikor elővehetjük. 1-2 hónapig bátran tárolhatjuk a fagyasztóban.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Valóban nem kell nagy dologra gondolni. A túrót, a búzadarát, a réteslisztet, a tojásokat és a sót egy edénybe tesszük, és összegyúrjuk. 
  2. Majd a hűtőben egy-két órát hagyjuk pihenni. 
  3. Vizezett kézzel tetszőleges nagyságú darabokat csippentünk a tésztából.  Én nem vagyok a nagy gombócok híve, így körülbelül egy közepes paradicsom nagyságút készítek. De mindenkinek a saját ízlése dönt. A vizezett kéz segít abban, hogy ne tapadjon a kezünkhöz a gombóc.
  4. Kicsit ellapítjuk a tésztát a tenyerünkben, és a közepébe egy szem magozott meggyet rakunk. Majd szép golyót görgetünk a kezünkkel.
  5. Vizet forralunk, és a gombócokat belehelyezzük. 
  6. Menet közben Anya igazi kenyérmorzsából készíti a pirított morzsát. Most bővebben kifejtem, mert így egy kicsit furcsán hangzik. A kenyér fehér belsejét egy nagyobb szitán átmorzsolja, és ezt pirítja meg. Durvább, rusztikusabb szemű morzsát kapunk. Aki nem szeretne ilyesmivel bíbelődni, akkor csak egyszerűen bolti finom szemű zsemlemorzsát pirítson meg.
  7. Ezután egy kevés olajjal, gyakori kevergetés mellett szép aranybarnára pirítjuk a morzsát. 
  8. Amikor feljön a víz tetejére a gombóc, akkor kiszedhetjük. Maximum néhány perc. 
  9. Ha hirtelen hideg vízbe mártjuk a forró gombócokat, akkor szép lesz a külsejük, és a pirított morzsa jobban tapad rá.
  10. Folyamatosan megszórjuk a vízből kikerülő gombócokat morzsával, hogy ne ragadjanak össze. Természetesen cukor is kerül rá. Mi kristálycukrot szórunk rá, de van aki porcukorral és tejföllel fogyasztja.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 160
elküldve: 5
receptkönyvben: 110
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Boldog Kukta

Mióta szakács: 2012.07.16.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

túrógombóc Anyukám receptje szerint, meggyel töltött túrógombóc, gyümölcsös túrós gombóc

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-07-17 21:07

Köszönöm, meggyel még én sem ettem, de csak jó lehet.:-))
Köszönöm, elkészítésre vár.:-))
Éva-Anyóca

kisseszter79
Kiseszti / kisseszter79 Tue, 2012-07-17 16:04

Nagyon szeretem a túrógombócot - de meggyel még soha nem kóstoltam. Viszont olvasva a receptedet, nem kell soká várni, hogy megkóstoljam! Nagyon jó, hogy felraktad a receptet! Üdv:Eszter

684
tehéntúró 50 dkg
búzadara 6 evőkanál
rétesliszt 2 evőkanál
tojás 3 db
1 kk
víz 1 l
meggybefőtt 25 dkg
napraforgó olaj 2 ek
porcukor 4 csapott ek
tejföl 4 ek
zsemlemorzsa 20 dkg