Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrógombócok

Túrógombócok
Túrógombócok
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban általában tutira ment édesanyám, így határozott tartással rendelkező, katonás, kemény gombócok készültek. Való igaz, hogy nem könnyű eltalálni az igazán megfelelő állagot az alapanyagok összedolgozásánál, és főzés közben is széteshet, de a puha gombócok megérik az odafigyelést. Ha a legpuhább gombóc a cél, akkor első körben csak 1-2 gombócot engedjünk a vízbe, és inkább ezek essenek szét, hiszen kevés búzadarával vagy darált keksszel gyorsan javíthatjuk a masszát, és a többi már tuti jó lesz.

Sokféle túró túlzottan vizes, ezekhez több búzadara kell, néha annyi, hogy a végén domináns lesz az ételben, és ezzel elrontja. Egyszer megpróbáltam a darált kekszet, és bevált, merem ajánlani.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Hidegen-melegen is nagyon finom. Jómagam rengeteg tejföllel szeretem, míg alföldi és tiszántúli barátaim kizárólagosan tejföl nélkül, sok fahéjas porcukorral eszik.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A túrót egy villával összetörjük, majd hozzátesszük a tojást, a cukrokat és egy csipet sót. A búzadara, majd a darált keksz fokozatos adagolásával kézzel könnyen formázható masszát készítsünk. Legalább 10, de inkább 30 percig hűtőben pihentetjük.
  2. Ezt követően vizes kézzel ízlés szerinti méretű (cseresznye, dió, barack, 1-5 cm) gombócokat formázunk; minél nagyobb, annál könnyebben szét fog főni! Egy közepes edényben enyhén sós vizet forralunk. Az enyhén forrásban lévő vízben 1-2 részletben kifőzzük a gombócokat. 1-2 perc után feljönnek, ezután a kicsi gombócokat 3-5 percig, a nagyokat 8-10 percig kell főznünk.
  3. Ezalatt egy arra megfelelő edényben 1 ek zsírt olvasztunk, és közepes lángon megpirítjuk rajta a panírmorzsát. Ha kezd barnulni, lekapcsolhatjuk, mert a folyamat végén igen gyorsan készre pirul. A tejfölt krémesre keverjük a megmaradt vaníliás cukorral.
  4. A kifőzött gombócokat tésztaszűrőn lecsepegtetjük, és még vizesen megforgatjuk a pirított prézliben. Az édes tejföllel meglocsolva ízlés szerint még egy kevés porcukorral meghintve kínáljuk, s a prézlivel díszíthetjük a kész tur(b)ógombócokat.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 063
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós gombóc, prézlis túrógombóc tejföllel

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

687
tehéntúró 25 dkg
tojás 1 db
porcukor 1 teáskanál
vaníliás cukor 1 csomag
búzadara 1 evőkanál
kekszmorzsa 3 ek
sertészsír 1 ek
zsemlemorzsa 5 dkg
1 csipet
tejföl 200 g