Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrókrémes-szőlős kalács

Túrókrémes-szőlős kalács
Túrókrémes-szőlős kalács
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokszor abból indulok ki a vasárnapi süti kiválasztásához, hogy mi van hűtőben... Most túrót és szőlőt találtam, mint elképzelhető fő alapanyagokat, és ehhez nézelődtem a neten egy recept, egy ötlet után. Gizus lapján találtam meg az alapot, amelyet a kissé magamra formálva készítettem el.

A szőlő nagyon nagy szemű volt, ezért negyedeltem, és a viszonylag nagy magjainak eltávolításával is elbíbelődtem. Természetesen szőlő helyett más gyümölcs is elképzelhető, de higgyétek el, ez a kombó fantasztikus ízvilágot hordoz!:)

El tudom képzelni vajjal megkenve reggelire is, vagy lekvárral... Hmm, mondjuk a pár hete készített bodzalekvárral... vagy citromfűlekvárral, amit már egy ideje tervezek készíteni, ahogy barátnőm, Eda már beizzított rá.:))

Mindenkinek jó étvágyat hozzá!

hozzávalók / 4 adag

Kalácshoz:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet fahéj

Túrókrémhez:

  • 25-30 dkg túró
  • 1 lime vagy citrom  leve és héja
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 15 dkg szőlő (avagy ízlés szerint)
  • 1 tojássárgája a lekenéshez

ajánlat

Reggelire, uzsonnára, desszertként is kiváló! Gyümölccsel vagy egy pohár tejjel, esetleg megkenve vajjal vagy lekvárral.:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy kanál cukorral a langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A tojássárgáját a cukorral összekeverjük, ehhez hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, csipet fahéjat.
  3. A liszthez hozzáadjuk a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebben öntjük a tejes élesztőt és a tojásos keveréket. A gép habverő dagasztó rúdjaival keverjük 10 percig, amíg összeállnak az alapanyagok, ezt követően fél órát kelni hagyjuk letakarva, langyos helyen.
  4. Amíg kel a tészta, elkészítjük a túrókrémet. Ehhez a túrót összetörjük villával, majd hozzáadjuk a lime levét+héját, vaníliás cukrot, sima cukrot és a pudingport, és mixerrel könnyű krémmé habosítjuk.
  5. A megkelt kalácstésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük a túrókrémmel, megszórjuk a közben megmosott és negyedekre vágott, kimagozott szőlővel, és csigaszerűen feltekerjük. (Nekem elég hosszú lett, kettévágtam, és két őzgerinc formát töltött meg.)
  6. Miután sütőpapírral bélelt formába raktuk, újabb fél órát kelni hagyjuk, majd ezután megkenjük a tetejét egy tojássárgájával.
  7. Előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük (150 fokon, légkeveréses módon, sütés félidejében a tetejét takarjuk le sütőpapírral, nehogy megégjen).
  8. Ha kihűlt, felszeleteljük, porcukorral meghintve vagy szőlővel kínáljuk.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 194
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Giovanna

Mióta szakács: 2013.03.24.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, újév
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós kalács, túróval töltött kalács, túrós-szőlős kalács

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!