Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós-barackos-rácsos pite

Túrós-barackos-rácsos pite
Túrós-barackos-rácsos pite
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár napja édesapám kertjében szedtünk isteni finom, édes sárgabarackot, amiből még aznap egy kis mennyiségű lekvárt főztünk, de nem "eltevésre", hanem azonnali fogyasztásra. Ám mivel elég sok lett, valami finom süteményt akartunk belőle csinálni. A rácsos túrós pite receptje férjem nagymamájától van, az arányokon változtattunk kicsit, illetve hozzátettük a barackot, mivel a túró-barack párosítás kézenfekvő volt. De szerintem ki lehet próbálni ezt bármilyen más lekvárral is.

hozzávalók / 12 adag

Tésztához

Töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük össze a tészta száraz hozzávalóit (liszt, porcukor, sütőpor, vaníliás cukor), majd morzsoljuk hozzá a margarint. Végül gyúrjuk össze a tojással, és annyi tejföllel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
  2. Válasszuk ketté az összegyúrt tésztát, egyik a pite alja, másik a rácsos teteje lesz. Nyújtsuk ki az alsó tésztát kb. 3 mm vastagságúra, majd helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsi aljára (elég nagy tepsihez elég ez az adag).
  3. A túrót nyomkodjuk szét egy villával, majd adjuk hozzá a porcukrot, tojást és citromhéjat. A túrómasszát kenjük rá az alsó tésztára (nem szükséges alá grízt szórni, de ha valaki szárazabban szereti a tölteléket, azt is lehet).
  4. A túró tetejére óvatosan kenjük rá a nem túl híg baracklekvárt, de ne keveredjen el teljesen a túróval, inkább annak a teteján maradjon!
  5. A maradék tésztát nyújtsuk ki, majd vágjuk csíkokra, és hengergessük meg őket, hogy hosszúkás "kukacokat" kapjunk. Majd ezeket helyezzük átlósan, rács formában a sütemény tetejére. (Nem kell a rácsokat belenyomkodni a lekvárba, elég rátenni.)
  6. Előmelegített sütőben közepes fokozaton süssük kb. 20 percig, míg a tészta teteje megbarnul. (A töltelék ekkor még elég folyósnak látszik, de ahogy kihűl, megszilárdul.)
  7. Hidegen szeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 68 682
elküldve: 80
receptkönyvben: 1 156
elkészítve: 92/112
Facebookon megjelent: -

szakács

szebori

Mióta szakács: 2011.10.08.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

rácsos pite, túrós sütemény, lekváros rácsos

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Emy88
Emy88 Sun, 2015-12-20 17:07

Nagyon örülök hogy ez a receptet választottam.Isteni finom sütemény lesz belőle.Mindenkinek ajánlom kipróbálásra,Én azóta minden fajta ízű rácsos linzert ebből a tésztából csinálok.köszi

ercs'o
ercs'o Tue, 2015-08-25 18:52

Kedves szebori! Először készítettem ilyen rácsos sütit és örülök, hogy a tiedre esett a választásom. Isteni volt, még aznap el is fogyott. Egészen biztos, hogy máskor is megsütöm. Köszönöm a receptet!

rohinton
rohinton Wed, 2015-05-20 16:25

Kedves Szebori!

Ha csak túrót teszek bele lekvár nélkül, ahhoz mennyi túró kell? Azt írtad, hogy az eredeti recept szerint csak túrós. Köszönöm előre is!

rekaszarvas
rekaszarvas Sat, 2015-03-21 21:17

Szia!
Nagyon finom lett. Kicsit féltem a rácsoktól, de szép lett a végeredmény! Én kicsit keveslem a fél kg túrót is. Legközelebb vagy kevesebb tésztával kisebb tepsiben vagy ennyi tésztával, de sokkal több túróval készítem. Mi így szeretjük :)
Köszönöm a receptet!

mikula zsoltné
mikula zsoltné Thu, 2014-04-10 17:41

Kedves Szebori!
ilyen finom tésztát,még nem sikerült sütnöm!!!igaz én vanília pudingot kentem rá,és diós szilva volt még a töltelék!!!Nagyon köszi a receptet!!!!

Nikosz88
Nikosz88 Mon, 2014-03-24 15:51

Hétvégén megsütöttem, ezt a remek sütit. Isteni finom lett. Köszi a receptet, felvettem a kedvenc sütijeim közé:)

Krisztina9
Krisztina9 Wed, 2013-11-27 11:13

Nagyon fincsi! Én is fél kg túróval készítettem :-)
Az igazság az, hogy már 3 x készítem.

Marietta72
Marietta72 Sat, 2012-11-24 20:05

Nagyon jó recept, nagyon finom, gyorsan elkészíthető. Köszönöm :-)

ilona.kolozsi
ilona.kolozsi Sat, 2012-09-08 12:12

Kedves Szebori! Megsütöttem. Isteni finom!!!!! :) Csak annyit változtattam a recepten, hogy 50dkg túróval készítettem. Könnyen és gyorsan elkészíthető finomság. Köszi a receptet!!! Szép napot!

538
finomliszt 50 dkg
margarin 25 dkg
porcukor 15 dkg
sütőpor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
tejföl 3 ek
tehéntúró 35 dkg
tojás 1 db
porcukor 4 ek
citromhéj 3 teáskanál
sárgabaracklekvár 24 ek