Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós bukta Andi konyhájából

Túrós bukta Andi konyhájából
Túrós bukta Andi konyhájából
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nagysikerű szilvalekváros bukta után gondoltam újítok egy kicsit. Túró mindig van itthon, és mindenki szereti a családban. A töltelékbe lehet tenni mazsolát is, én most kihagytam.

Arra kell ügyelni, hogy amikor beletesszük a tepsibe (én két kicsibe tettem a 18 darabot), hagyjunk helyet a bukták között, mert a második kelesztés alkalmával majd összeérnek.

Ne aggódjunk, ha a bukta hajtogatása során nem a legformásabbra sikerülnek a sütik, mert szintén a második kelesztéskor majd szépen felveszik az igazi bukta formát.

Sütéskor én azt tapasztaltam, hogy a 30 perc sütési időből érdemes 25 percet alulsütésen tölteni, és az utolsó öt percet alul-felül sütésre venni. Így kapja meg a bukta teteje a szép barna, de nem túl sötét színt. Természetesen ez sütő függő is.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

  • 5 dkg margarin (olvasztott, sütés előtt)
  • 1 dl tej (sütés után)

A tepsi kenéshez

ajánlat

Mindenkinek ajánlom, nem csak haladó háziasszonyoknak. Megéri próbálkozni, a végeredmény isteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tepsit (tepsiket) kikenjük margarinnal, kilisztezzük.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy kanál cukorral.
  3. A liszthez adjuk a cukrot, a tojást, a mézet, az olvasztott vajat, a sót és a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk. Egy órát meleg helyen kelesztjük.
  4. A túrót egy villával alaposan összetörjük, és hozzákeverjük a cukrot, vaníliás cukrot és a búzadarát.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán elnyújtjuk kb. 1,5 cm vékonyra. Kb. 18 egyenlő részre (téglalapra) vágjuk.
  6. Minden egyes tésztára teszünk túrót, összehajtjuk, és a végeit benyomkodjuk.
  7. Belerakjuk az előkészített tepsibe (kis helyet hagyva egymás mellett), és még ott is 30-60 percet kelesztjük.
    Megkenjük olvasztott margarinnal.
  8. Megsütjük.
  9. Amikor kivesszük a sütőből, megkenjük tejjel, és letakarjuk konyharuhával.
  10. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23×38 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 14 615
elküldve: 3
receptkönyvben: 244
elkészítve: 13/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bukta túróval töltve, mézes tésztájú túrós bukta, édes kelt bukta

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tipikus
Tipikus Wed, 2017-03-15 14:27

Kedves Andi! Most készítettem el, férjem szerint " Osztályon felüli" ! :-D
Köszi a receptet!

edina8212
edina8212 Wed, 2014-01-29 17:24

Kedves Andi! Már rég lementettem a receptedet, de csak a napokban készítettem el! Nagyon-nagyon finom lett! A tésztája még másnap is isteni volt! A formája még nem volt tökéletes első próbálkozásra, de legközelebb az is jó lesz! :-)

Kjiszti
Kr3 / Kjiszti Tue, 2013-06-11 10:05

Kétszer is elkészítettem már, valami isteni!!! Először így túrósan, most hétvégén meg lekvárosan készült, elmondhatatlanul finom lett :) Köszönöm, hogy megosztottad ezt a mennyei bukta receptet :)

veressandrea
Andi80 / veressandrea Fri, 2013-06-14 22:45

Szia, Nagyon örülök, hogy már többször is elkészítetted, kedves egészségetekre!
Szép hétvégét kívánok!
Üdv:Andi

wentimami
wentimami Fri, 2012-05-18 10:30

Tegnap elkészítettem, túl lágy lett a tészta, több liszt kellett hozzá, a végeredmény viszont jó lett. Ezentúl ezt a tésztát fogom elkészíteni, mert sokkal puhább, mint a régi receptem szerinti tészta. Csak kevesebb tejet rakok majd bele.

veressandrea
Andi80 / veressandrea Mon, 2012-05-21 14:58

Kedves Wentimami, Örülök, hogy kipróbáltad és megosztottad a tapasztalatodat. Köszönöm a visszajelzést. Legyen szép napod. Üdv, Andi

840
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 2.5 dl
cukor 4 ek
cukor 1 ek
tojás 1 db
méz 1 ek
margarin 5 dkg
0.5 tk
tehéntúró 0.5 kg
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 4 ek
búzadara 1 evőkanál
margarin 5 dkg
tej 1 dl
margarin 1 ek
finomliszt 1 evőkanál