Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós-citromos torta

Túrós-citromos torta
Túrós-citromos torta
210 perc / előkészület: 180 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy igazán csajos tortát szerettem volna készíteni egy családtag szülinapjára. Az ötlet a piros-fekete színkombinációról és a papucsról a tetején már hónapokkal korábban megvolt. Természetesen neten böngészés során leltem hasonlóra. A túrós-citromos krém az ünnepelt kérése volt. Szeretek mindent magam csinálni, mindennek utánajárok. A papucs házi készítésű hamis marcipánból van. Köszönöm! Már egy héttel korábban elkezdtem gyártani a papucsot, ami szuper ötlet volt, mert az első ketté is tört száradás alatt. Nem mondom, egy párszor megszenvedtem vele, de végül sikerült. A fondantot is én szoktam csinálni, a köszönet ezért is Nassoló Naplopónak jár!!! :) A piskótáért köszönet Kiskuktának!!! A 4 tojásos receptjét csináltam meg innen. A krém dicsérete is Kiskuktát illeti!!! Köszönet neki a fantasztikus ötleteiért, amit a blogján találok!!! Szóval az én érdemem csak az összeállítás, a díszítés, a kreativitás és a kitartás. Nehézségi fokozatot csakis azért jelöltem, mert tényleg minden saját készítésű, és azért tudni kell, hogy folyamatában 3 napig készült a torta.

hozzávalók / 10 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskóta elkészítését nem írom le, mindenkinek van bevált receptje. Az én piskótám Kiskukta tortás blogjáról van, tökéletesen meg vagyok vele elégedve. 4 tojásból sütöttem 26 cm-es tortaformában. A kisült, majd kihűlt piskótát háromfele vágjuk.
  2. A krémhez:a zselatint elkeverjük a tejben, addig melegítjük míg szépen elolvad, majd félretesszük hűlni. A túrót a tejföllel, az 5 ek porcukorral és a vaníliás cukorral összeturmixoljuk. Hozzákeverjük a citrom levét és reszelt héját.
  3. A jól behűtött tejszínt keményre verjük a 2 ek porcukorral, majd összekeverjük a túrós keverékkel. Végül állandóan keverve hozzáadjuk a zselatinos tejet. És kész is a krémünk.
  4. Rakjuk össze a tortát. Kapcsos tortaforma aljára teszünk egy lapot, rá a fele krém, rá a második lap, másik adag krém, és végül a harmadik lappal fedjük be. Több órás hűtés után szabad csak a forma oldalát levenni, és díszíteni. Nálam egy éjszakát volt hűtőben.
  5. Aztán jöhet a díszítés. A tortát vékonyan bekenjük lekvárral, hogy a fondant tudjon tapadni. (Csak eperlekvár volt otthon, tudom, egy kicsit vicces egy citromos ízesítésű tortánál, de annyira vékonyan kentem, hogy nem lehetett észrevenni, és így is finom lett).  Aztán megy rá a fondant. (Mivel nekem soha nem elég piros a beszínezett fondantom, ezért utána ecsettel vékonyan bekentem a piros ételfestékkel.) Erre mentek a fekete marcipáncsíkok, oldalra a golyók, a tetejére a papucs és egy-két rózsa.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 149
elküldve: 1
receptkönyvben: 49
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Mettácska

Mióta szakács: 2012.05.18.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

tejszínes-citromos-túrós torta, citromos túrós torta marcipán fondant bevonattal, citromos túrótorta

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Jeanette21
Jeanette21 Mon, 2013-04-08 00:01

Meddig kell száritani a diszeket? és volt-e mintád a csikokhoz..vagy össze-vissza vágtad ki?

Mettácska
Mettácska / Mettácska Mon, 2013-04-08 10:03

A papucsot én egy héttel korábban elkezdtem. A talp rész két napig hagytam szobahőmérsékleten ( kipolcoltam, hogy magas legyen-a saroknak ). Itt keményedett addig, hogy már bátrabban rá mertem rakni a pánt részt és végére a sarokrészt. Így is hagytam még két napig szikkadni. Persze folyamatosan tapiztam, hogy elég kemény e már. A legvégén pedig a sarkát illesztettem hozzá, egy fogpiszkáló segítségével, csak arra figyeltem, hogy kellően legyen vastag a sarok, mert nem tartaná meg a talpat. Nem mondom, hogy nem izgultam mikor rátettem a tortára, de egyben maradt.
A csíkokat össze-vissza vagdostam ki.
Remélem tudtam segíteni.
:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-03-09 19:55

Nagyon nőcis, nagyon vagány, ügyes kéz és fantázia kell hozzá. :)
Gratulálok!
Azon kívül, természetesen, biztosan finom is.:)
Köszönöm szépen.
Éva-Anyóca

928
cukor 280 g
finomliszt 350 g
napraforgó olaj 1.5 dl
tej 1.5 dl
tojás 4 db
sütőpor 1 csomag
tehéntúró 300 g
habtejszín 4 dl
tejföl 1 dl
porcukor 7 ek
vaníliás cukor 1 csomag
zselatin 1 ek
tej 1 dl
citrom 1 db
lekvár/ dzsem 3 ek
cukorfondant 50 dkg
marcipán 30 dkg
ételfesték 10 csepp