Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós-grízes-almás süti

Túrós-grízes-almás süti
Túrós-grízes-almás süti
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyors, egyszerű, de finom süti...... nem volt sütés betervezve, de valami házi finomságra vágytunk...... minden flancos idegen kifejezés nélküli :D - ki nem állhatom, ha egy magyarul írt receptet telerak valaki hangzatos, idegen elnevezésekkel, amit a receptet olvasónak kell megfejteni -, egyszerű magyar túró :D épp volt itthon, más lett volna a sorsa, de azt elhagyhattuk..... minden más adott volt, így ezt a fincsiséget dobtam össze - amikor ez született...... ennyi...... aki kedvet érez, hogy elkészítse, tegye meg :)....... nagyon finom...... ami számunkra minden süteménynél, s más ételeknél fontos, ne legyen száraz...... nem száraz :)...... ja, és maradok az érthető, magyar kifejezéseknél a leírásban, hogy mindenki megértse, attól senki sem lesz több, hogy fitogtatja az idegen nyelvű kifejezéseket, aminek persze, van magyar megfelelője...... a másik, azért írom részletesen, egyszerű kifejezésekkel, hogy a kezdő háziasszonyok, illetve sütni-főzni vágyók is könnyedén megértsék.......

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Készíthetünk hozzá - ha sok időnk van :) - savanykás öntetet, például citromöntetet, az illik hozzá!

DE! Öntet, minden flanc nélkül is fergetegesen finom! :) 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először egy kerek sütőformának az alját sütőpapírral kibéleljük, a lekapcsolható oldalát vékonyan kivajazzuk, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső állásba, mire összeállítjuk a süteményt, bemelegszik.
  2. Egy lábasban - amelyben majd minden kényelmesen elfér - feltesszük forrni a tejet, tejszínt, vajat, mazsolát, vaníliás cukrokat, a kristálycukor felét, a búzadarát - állandó kavargatás mellett, rövid ideig forraljuk, majd félretesszük.
  3. A túrót kikeverjük a tojások sárgájával, a fehérjéket a csipet sóval, s a kristálycukor másik felével kemény habbá verjük.
  4. Először a tojásos túrót hozzáadjuk a grízes masszához, egyneművé kavarjuk az egészet, majd a felvert tojásfehérjét kavarjuk a masszához.
  5. Az almákat kimagozzuk, meghámozzuk, apró kockákra daraboljuk.
  6. A masszát beleöntjük a tortaformába, tetejét elegyengetjük, rászórjuk a tetejére az almadarabokat, végül a tetejét beszórjuk a barna cukorral.
  7. A bemelegített sütőbe tesszük, s szép pirosra sütjük.
  8. Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni, kihűlés után egy órácskára betehetjük a hűtőbe, hogy szebben lehessen szeletelni, de nem fontos. Lekapcsoljuk a forma oldalát, de előtte késsel körben fellazítjuk a süteményt a forma oldalától, majd felszeleteljük, s áttesszük ügyesen egy süteményes tálra, szépen körbe, ahogyan a képen is látható! (Ebből már hiányzik!:) ) Ha marad, lefedve hűtőben tároljuk. Porcukorral enyhén meghintve a tetejét, lehet tálalni. Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 777
elküldve: 5
receptkönyvben: 150
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: 1

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
151 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

grízes süti, almás-túrós kevert

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

babika
babika Mon, 2019-01-07 09:52

Szia! Tegnap este megcsináltam, azt hiszem, bekerül a kedvenc receptjeim közé.:) Az, hogy melegen vághatatlan, egyáltalán nem tartott vissza a kóstolástól, úgy is nagyon finom volt. Köszönöm a receptet!

rejtettk
rejtettk Sun, 2017-06-25 08:41

Nekem a tojásfehérje nem akar bekeményedni sajnos, de így is beleteszem. Meglátjuk mi lesz. :-)
Búzadarát még most tettem hozzá 3 kanállal, hogy azzal se legyen majd baj.

Lgabimezei12
Lgabimezei12 Fri, 2016-10-21 13:29

Én is megsütöttem tegnap este és nekem is lágy lett - pedig semmit sem változtattam a recepten.
Másnap reggel kezdtem volna szeletelni, de nekem nem lehetett olyan szépen mint a képen.
Ízre nagyon finom, de az állaga lágy.
Ami eszembe jutott:
- számomra kevésnek tűnt a 40 perc sütés
- a búzadarát mennyii ideig forraltad?

Válaszodat megköszönöm, mert a recept jó és szeretném megsütni máskor is.

Köszönöm előre is, Gabi

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Wed, 2017-02-15 20:26

Bocsi, hogy csak most válaszolok, nem vettem észre!
Én addig forralom a búzadarát, míg sűrű nem lesz......ez búzadarafüggő lehet, van olyan fajta, amiből több kell......tegyél bele akkor több darát, s akkor tutira tökéletes lesz......valóban nagyon finom, érdemes újra kipróbálnod!

Köszönöm, hogy írtál, hogy egyébként ízlett, annak nagyon örülök!

Remélem, még nem annyira késő a válaszom!

Szia, további jó sütögetést: Judyth

Anzsalej
Anzsalej Wed, 2016-10-05 13:07

Kedves Walaky, az iskolai szüreti mulatságra szeretném ezt elkészíteni. Én tepsiben gondoltam és kérdezem tőled, hogy ekkora adaghoz mekkora méretű tepsit vegyek? Köszönöm a válaszod, Anzsalej

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Wed, 2016-10-05 17:23

Kedves Anzsalej! Gondolom, úgy működik a szüreti mulatság, hogy a szülők sütnek 1-1 tálca süteményt - nos, ez erre kiváló lesz! Én ezt általában tortaformában szoktam sütni, de ki lehetne pontosan számítani, mekkora tepsi kellene ehhez az adaghoz - a 26 cm átmérőjű kör területét kellene kiszámítani, melynek a sugara 13 cm.....ha ez megvan, akkora tepsit választani, aminek az alapterülete megegyezik a tortaforma alapterületével!
Most én ezt nem számolnám ki, de körülbelül 23x28 cm-es téglalap alakú tepsibe tenném én.....biztosan akad otthon hasonló méretű jénai vagy sima tepsi, ezért külön venni felesleges!
Remélem, tudtam segíteni!
A szüreti mulatsághoz jó kedvet, vidámságot kívánok, előtte jó sütögetést!
Üdv.: Walaky :)

Anzsalej
Anzsalej Mon, 2016-10-10 10:16

Köszönöm a válaszodat és már el is készült! Úgy jártam, hogy én abban a hitben kezdtem hozzá, hogy külön van egy alja és arra rá kerül a túrós töltelék. Szóval az összeállítás kezdetén olvastam el figyelmesebben és jöttem rá, hogy nem így készül. Tehát annyit variáltam rajta, hogy gyorsan gyúrtam hozzá egy linzeralapot és erre jött a túrós- grízes cucc. Egy picit nekem lágyabb lett, mint a tiéd a képen de összességében finomra sikerült. Úgyhogy köszönöm még egyszer!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2016-10-16 18:09

Nagyon kreatív voltál, örülök, hogy végül is sikerült megoldanod a problémát, s finom lett! A lágyság búzadarától is függhetett, én is jártam már úgy, hogy nem a megszokott darát használtam, s kissé lágyabb lett! A lényeg, sikerült, s ízlett! Köszönöm a visszajelzésedet!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sat, 2016-09-24 07:17

Szia, Márti! Köszönöm, örülök, hogy elnyerte a tetszésedet! Kellemes hétvégét kívánok!
Üdv.: Judyth

583
búzadara 100 g
tej 3 dl
habtejszín 200 ml
vaj 2 dkg
mazsola 3 marék
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 3 csomag
tehéntúró 25 dkg
tojás 3 db
1 csipet
alma 5 közepes db
barna cukor 3 ek