Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós kalács Katharosztól

Túrós kalács Katharosztól
Túrós kalács Katharosztól
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a kalácsokat, és egy túrós még hiányzott a gyűjteményemből, elég régóta kipróbálásra várt ez a recept. Mivel sikert aratott nálunk, most bekerült  a családi kedvencek közé. Kiváló uzsonna sütemény.

Forrás: egy régi újságból kiollózva.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet elkeverjük a porélesztővel és a sóval, a tejet kissé meglangyosítjuk, majd az összes hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, de a tejet csak fokozatosan adagoljuk, szükség szerint.
  2. (Én a kenyérsütő gépemmel végeztem a dagasztást, először a nedves hozzávalókat raktam bele, azután a szárazat. Az egész tejet itt sem öntöttem egyszerre bele, csak adagokban, hogy ne legyen rögtön nagyon híg.)
  3. Ha kész a tésztánk, az - az összeszedi magát, ketté osztjuk, és letakarva megkelesztjük.
  4. Ha porélesztőt használunk, tovább tart ez a művelet, lassabban kel. Ha friss élesztőt használunk, kevés cukros tejbe felfuttatjuk előtte.
  5. Egy tepsit vajjal kikenünk vagy sütőpapírral kibélelünk.
  6. A megkelt tésztánkat enyhén lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk, rákenjük a fele tölteléket úgy, hogy a széleken egy kis rész szabadon maradjon.
  7. Ezután három üres részt ráhajtunk a túrós részre úgy, hogy először a két végét, majd az egyik hosszabbat is, és feltekerjük óvatosan, mint a bejglit szokás, kicsit nyeklik-nyaklik, mivel a túró lágy.
  8. Tepsibe rakjuk, és a másik tésztával is így járunk el, letakarva kb 30 percig pihenni hagyjuk. Sütés előtt lekenjük kissé meglazított tojásfehérjével, majd hústűvel megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon a sülés alatt.
  9. Sütés 180 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 percig, felűről a harmadik rácsra tegyük a tepsit.

Töltelék

  1. A túrót villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, vaníliás cukrot, citrom aromát, narancslét, reszelt citromhéjat és az előzőleg rumaromás meleg vízben áztatott, lecsepegtetett mazsolát, majd összekeverjük.
  2. A tojások fehérjét habbá verjük a porcukorral, és óvatosan a túróba forgatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 14 377
elküldve: 8
receptkönyvben: 366
elkészítve: 15/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
454 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kalács túrótöltelékkel, túróval töltött kalács, túróval tekert kalács

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

madzsid
Anyanya / madzsid Sun, 2014-02-02 13:39

Kedves Katharosz!
Nagyon finom a kalács, nagyon erőt kell vennem magamon, hogy ne kóstolgassam folyamatosan. Annyit tennék hozzá, hogy én a töltelékbe kevertem egy kis búzadarát is, mert úgy tűnt, kell bele. Köszönöm a receptet! Marietta

macska11
Sylvia / macska11 Sun, 2014-01-19 16:40

Szia Katharosz !
Mivel mi is szeretjük a túróst és a kalácsot, így nagy örömmel próbáltam ki a receptedet. Tényleg nagyon finom - holnap reggel ez lesz a kávé mellett is -, de nekem valamiért nem látszik ilyen szépen a túró-csiga benne - a tészta szinte teljesen felszívta az egészet. Még szerencse, hogy tettem bele mazsolát, így tudjuk, hogy ahol azok vannak, ott kellene lennie a túrónak is :-).
Persze így is gyorsan el fog fogyni, mert nagyon fini !
Üdv Sylvia

juszilagyi
juszilagyi Mon, 2014-01-13 13:15

Kedves Katharosz! Nem szoktam hozzászólni a receptekhez, de most muszáj kivételt tennem! Tegnap elkészítettem a túrós kalácsot és egyszerűen fantasztikus, mesés recept, abbahagyhatatlan finomság! Köszönöm szépen, hogy megosztottad! <3

694
finomliszt 50 dkg
instant élesztő 7 g
vaníliás cukor 1 csomag
rumaroma 5 ml
narancslé 1 evőkanál
napraforgó olaj 3 ek
porcukor 6 dkg
tojás 2 db
tej 2.5 dl
1 csipet
tehéntúró 50 dkg
tojássárgája 2 db
vaníliás cukor 3 csomag
citromlé 2 teáskanál
narancslé 1 evőkanál
porcukor 6 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tojásfehérje 2 db
mazsola 10 dkg