Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós koszorú

Túrós koszorú
Túrós koszorú
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ehhez a tésztához a jól bevált buktareceptemet használtam fel, amivel könnyű dolgozni, viszonylag kevés hozzávaló szükséges hozzá, de nagyon finom a végeredmény mindig.
Egyszerűen nem volt kedvem buktákat gyártani, meg amúgy is valami túrósat kívántunk, így született ez az egyszerű fonott túrós koszorú.
A tésztáját kicsit különlegesé teszi a citromhéj, nagyon jó íze lesz tőle, a töltelékkel is jól harmonizál. Aki szereti használhat több túrót is hozzá, de azért vigyázni kell, nehogy kifolyjon, és persze, hogy össze lehessen rendesen fonni. Az általam használt mennyiség arra elég, hogy kellemesen krémes állaga legyen tőle, kicsit olyan, mintha egy töltelék nélküli túrós kalács lenne.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

ajánlat

A kelt tészták kedvelőinek ajánlom.
Nagyon kellemes uzsonna lehet, aranyos kis szeletekre lehet felvágni. Másnapra is puha marad.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat (a reszelt citromhéj kivételével) a kenyérsütőgépbe pakoljuk és " Tészta" programon (1 ó 50 p) dagasztjuk és kelesztjük a tésztát. (A citromhéjat az első sípoláskor adjuk a tésztához). A tésztát hagyományos módon, kézzel is dagaszthatjuk természetesen.
  2. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük és annyi tejföllel elkeverjük, hogy krémes, de ne folyós töltelék legyen belőle. Ízesítjük ízlés szerint a cukorral és vaníliás cukorral, majd belekeverjük a reszelt citromhéjat.
  3. A program lejárta után még egyszer átgyúrjuk a tésztát és 4 egyenlő részre osztjuk. (Két koszorút sütünk ebből a mennyiségből.) Ezekből 4 téglalapot nyújtunk. Ezeket egyenlő arányban megkenjük a túrós krémmel és hosszában feltekerjük mindegyiket.
  4. Kettőt-kettőt összefonunk és körbe rendezzük, a végeit egybenyomjuk. Tetejüket megkenjük a felvert tojással. Óvatosan tesszük a sütőpapírral bélelt (gáz)tepsibe, vigyázva, nehogy szétessen a fonás.
  5. Nem előmelegítve (hogy legyen ideje még nőni) közepes lángon egyenként kb. 30 perc alatt megsütjük.
  6. Langyosan, porcukorral megszórva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 436
elküldve: 3
receptkönyvben: 221
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Makréla

Mióta szakács: 2010.05.03.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrós fonat, túrós karika, fonott túrós karika

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Sat, 2012-12-15 06:31

Túrós kelt tészta, mINDENKOR! Mentettem, köszönöm Zsani! Kellemes Karacsonyt es BUEK! Torma :)

ritka
ritka Tue, 2011-11-08 18:23

Én is megsütöttem ezt a finomságot. A tészta tényleg fenséges, és puha marad. .) Az első adagban sikerült túladagolnom a túrót, -bár szándékomban is állt valamivel többet tenni bele- így lett egy jól megtermett fonatom. Koszorúról szó sem lehetett. Gondoltam majd másodjára sikerül, de hiába jutott már csak minimális túró bele, így sem sikerült olyan keskenyre és hosszúra nyújtanom a tésztát, hogy a képhez hasonló koszorút kapjak. Sebaj, tökéletesen megtette ismét, a fonat is. Mivel friss élesztőt használtam, a végeredmény két hatalmas kalács lett. :) Az egyik több túróval, a másik meg aligtúróval mazsolával. A tészta receptjét biztosan használom még. A koszorúról viszont lemondok ezután is. :)))
köszönöm

Anzsalej
Anzsalej Sun, 2011-02-27 16:44

Szóval tegnap elkészült a koszorú, illetve én csak úgy 2 rúdban együtt sütöttem. Szárított élesztő helyett frisset használtam, valőszínűleg az enyéim nem is lettek volna ilyen mutatós koszorú alakúak, ugyanis erőteljesebben keltek meg e miatt. Ez mit sem rontott az élvezeti értékén, mert rendkívül finom, puha és még ma is nagyon az. Szóval ezt a kelt tésztát alkalmazni fogom más ízesítéssel is. Köszönet érte!

crazymary
Makréla / crazymary Mon, 2011-02-28 09:14

Kedves Anzsalej!
Nagyon köszönöm, hogy megírtad a tapasztalataidat, és ezáltal visszacsatolást adsz nekünk.
Nagyon örülök, hogy végül jól sikerült és ízlett is nektek. :-)
További sok sikert a konyhában,
üdv,
Zsani

Anzsalej
Anzsalej Sat, 2011-02-26 14:45

Van itt 30 hozzászólás, de senki meg nem írta a tapasztalatait. Nem azért mert kételkedném a finomságában, de elkészítés előtt mindíg megnézem , hogy vajon van e valaki aki esetleg külön, kimondottan a végeredmény után hozzászólt volna. Na ennek ellenére én neki kezdek és majd beszámolok!

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2010-09-08 12:14

Hát ez tényleg gyönyörű! De hát akinek két kis segítsége is van...

crazymary
Makréla / crazymary Wed, 2010-09-08 14:27

Kedves Edit,
aranyos vagy, hogy ezt mondod. Valóban nagy motiváló-erő, ha az embernek két kotnyeles, szorgoskodó kislánya van, és persze időnként nagy segítség is, főleg ami a sütik eltüntetésében nyilvánul meg leginkább. :-)
Szép napot, jó sütést-főzést neked!
üdv, Zsani

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-09-08 00:31

Tényleg nagyon szép! Erre Junior Smith azt mondaná, hogy látszik, hogy olyan szeretettel és jókedvvel készült! Gratula: Mrs Smith

crazymary
Makréla / crazymary Wed, 2010-09-08 14:23

Kedves Mrs. Smith,
köszönöm a kedves szavakat.
Valóban jól látja Junior Smith, nálunk mindig jókedv és vidámság van a konyhában, és a lányok leginkább akkor szeretnek körülöttem sürgölődni, amikor valami süti készül. Ha rajtuk múlna, akkor mindennap sütnénk valamit. :-) Bár gondolom Junior is épp ilyen segítőkész. :-)
Üdvözletemet küldöm Veszprémből:
Zsani

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-09-07 19:00

Nagyon köszi a gyors választ...és bocsi a vakságom miatt...biztos, hogy hétvégén az asztalon lesz!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-09-07 18:29

Sziasztok!
Állati finomnak néz ki...biztos az is!
Kenyérsütőgép nélkül és normál élesztővel is meg lehet oldani?
Ha igen akkor meg kell hogy csináljam.

crazymary
Makréla / crazymary Tue, 2010-09-07 18:53

Kedves Julianna!
Az elkészítése semmiben nem különbözik a többi kelt tésztáétól, természetesen el lehet készíteni gép nélkül, a hagyományos módon, normál élesztővel. Szerintem bátran állj neki. :-) Ha ízlett, majd írd meg légyszi. :-)
üdv,
Zsani

crazymary
Makréla / crazymary Tue, 2010-09-07 18:55

Köszi Eszter! Állati gyors vagy! :-) Bírom, hogy mindig ott vagy, ha szükség van egy hozzáértőre! :-)))

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-09-07 19:01

Nagyon szívesen...csak ugye nem tudtam, hogy mennyire vagy így este gépközelben a gyerekek mellett...
Egyébként öhöm...maradjunk a második mondat első tagmondatánál... ;-D

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-09-07 18:50

Kedves Julianna!
Addig is, amíg Zsani válaszol: meg lehet gép nélkül is sütni, ott is van a recept első pontjában. Épp úgy kell eljárni vele, mint amikor normál kelt tésztát készítünk.
Üdvözlettel:
Eszter

crazymary
Makréla / crazymary Tue, 2010-09-07 18:18

Köszönöm lányok, kedvesek vagytok, pedig nem is tudtam igazán "belemélyedni" a fonásba, mert a pici lányom a lábamnál a nagyobbik meg éppen körülöttem sertepertélt. :-)

984
finomliszt 60 dkg
tej 3.5 dl
tojás 1 db
instant élesztő 1 tasak
cukor 5 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
tehéntúró 30 dkg
tejföl 75 g
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 1 db