Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós-lekváros töltött-fonott kalács

Túrós-lekváros töltött-fonott kalács
Túrós-lekváros töltött-fonott kalács
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ilyen tésztából fonott kalácsot már sokszor csináltam, de most úgy gondoltam, kipróbálom töltve is. És érdemes volt!:)

Ha valaki azt szeretné, hogy a kalács ne nyíljon ennyire szét, akkor sütheti valamilyen formában is, de akkor hosszabb lesz a sütési idő, mert magasabb, sűrűbb lesz a tészta.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet kicsit meglangyosítjuk, és elkeverjük egy kávéskanál cukorral. Ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk állni 3 percig.
  2. Ezalatt a lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba. Beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. Utána beletesszük az egyik tojást és a másik tojásnak a fehérjét. (A maradék egy tojássárgáját félretesszük a végére, a kalács lekenéséhez.)
  3. Ezután beleöntjük az élesztőt és a habtejszínt is. Minden összetevőt elkeverünk a liszttel, és utána jó alaposan összegyúrjuk. A tésztának nem szabad keménynek lenni, puha és ruganyos legyen. (Szükség esetén tegyünk még bele tejet vagy lisztet.) Kb. 10 percig kell gyúrni kézzel ahhoz, hogy ruganyos legyen. A végén összegömbölyítjük a tésztát a tálban, és megszórjuk kevés liszttel.
  4. Lefedjük a tálat, és kelni hagyjuk a tésztát kb. 1 óra hosszáig, amíg a tészta a kétszeresére nő.
  5. Ezalatt a túrót összetörjük egy villával, és összekeverjük a cukorral, a tejföllel és a fahéjjal.
  6. Mikor a tésztánk megkelt, akkor szétvágjuk 6 kb. egyforma darabra. Hármat egyenlőre félreteszünk, a másik hármat pedig kinyújtjuk hosszú csíkokra. A hossza legyen háromszorosa a szélességének.
  7. Ezután egymás mellé fektetjük a kinyújtott csíkokat, és egyenletesen elosztjuk rajta a túrót. Szétkenjük a tészta teljes felületén, nem egy csíkban tesszük rá. Utána ezeket a csíkokat feltekerjük hosszában. Majd ezt a három szálat összefonjuk, mint a fonott kalácsokat szokták. A fonatot rátesszük egy sütőlapra, amire sütőpapírt tettünk.
  8. Aztán ugyanezt megcsináljuk lekváros töltelékkel is. (Én több lekvárt tettem rá, mint a hozzávalóknál írtam, de láthatóan elég sok kifolyt belőle, ezért csökkentettem a mennyiséget.:))
  9. A sütőlapon lévő kalácsokat megint kelesztjük, letakarva 30 percig.
  10. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A maradék tojássárgáját pedig összekeverjük 1 ek tejjel.
  11. A másodszor is megkelt kalácsokat bekenjük a tojásos-tejes keverékkel. (Ha azt szeretnénk, hogy a kalács teteje sötétebb legyen, akkor a tojásba még tegyünk 1 tk cukrot is.)
  12. Betesszük az előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 051
elküldve: 1
receptkönyvben: 46
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Vera vagyok

Mióta szakács: 2013.04.04.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

túrótöltelékes kalács, túrós fonott kalács, kelt fonott kalács töltve

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

528
finomliszt 60 dkg
habtejszín 200 ml
tojás 2 db
friss élesztő 2.5 dkg
tej 0.5 dl
cukor 8 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tehéntúró 15 dkg
cukor 8 dkg
tejföl 1 ek
fahéj 1 teáskanál
lekvár/ dzsem 6 ek