Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós-medvehagymás csigák

Túrós-medvehagymás csigák
Túrós-medvehagymás csigák
85 perc / előkészület: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mostanában gyakran sütöttem buktát a régebbi lekvárok elhasználásához, és nagyon megszerettem ezt a fajta tésztát. Úgy gondoltam, húsvétra sósan készítem el, és hogy szép is legyen, a mindig szabályosra sikeredő csiga formát választottam. Tölteléknek a medvehagyma adta magát, mert éppen szezonban van, a túró pedig jól kiegészíti. Nálunk nagy a család, ezért 1 kg liszt az alap, de a recept felezhető.

hozzávalók / 12 adag

tészta

töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a két csomag instant élesztőt, és félretesszük, hogy egy kicsit feléledjen az élesztő.
  2. Közben megolvasztjuk a vajat, és félretesszük, hogy langyos legyen.
  3. A liszthez adjuk az élesztős tejet, 2 tojást, a vajnak kb. a négyötödét (egy keveset hagyunk a tepsi aljára), enyhén megsózzuk, és alaposan kidagasztjuk.
  4. A tésztát meleg helyen duplájára kelesztjük.

Töltelék

  1. A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük, és apróra vágjuk.
  2. A túrót kikeverjük kb. 5 evőkanál tejföllel (ez a mennyiség aránylag szárazabb, nagydarabos túróhoz kell, ha nem ilyen száraz a túró, kevesebb is elég lehet).
  3. Hozzáadunk egy tojást és a medvehagymát, majd megsózzuk. A tészta nem lesz nagyon sós, ezt lehet jobban sózni.

Összeállítás és sütés

  1. A maradék olvasztott vajat egy magasabb falú tepsibe öntjük, és szétkenjük, hogy mindenhová jusson, a tepsi falára is.
  2. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és két egyenlő részre osztjuk.
  3. Az egyik részt vékonyra nyújtjuk - kb. 45*65 centiméteres vékony lap lesz, próbáljuk a lehető leginkább négyszögletesre alakítani.
  4. A töltelék felét vékonyan eloszlatjuk rajta. A tőlünk távol eső szélénél egy 4-5 centis sávot kihagyunk, itt záródik majd a tekercs.
  5. A felénk eső szélesebbik végénél elkezdjük feltekerni a töltelékes lapot, így egy kb. 65 centis rudat kapunk.
  6. A rudat 12 egyenlő részre vágjuk.
  7. A tekercseket vágott felükre állítva a tepsi felén, két sorban, egyenlő távolságokra elhelyezzük. (Sülés közben majd összekel.)
  8. Mindezt megismételjük a tészta másik felével is, így végül a tepsiben 4 sorban hat-hat csigánk lesz. A tetejüket megkenhetjük tojással vagy tejjel, ez nincs benne ebben a receptben, és a képen lévő csigák sincsenek semmivel megkenve.
  9. A tepsit a hideg sütőbe tesszük, majd a sütőt bekapcsoljuk, és a csigákat a sütési hőfok elérését követően kb. 45 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x42 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 433
elküldve: 0
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

pszilv

Mióta szakács: 2017.04.15.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, buli receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sós csiga, medvehagymás tekercs

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

586
finomliszt 1 kg
tej 5 dl
instant élesztő 2 tasak
cukor 2 teáskanál
tojás 2 db
vaj 250 g
0 ízlés szerint
tehéntúró 500 g
tejföl 5 ek
medvehagyma 1 csokor
tojás 1 db
0 ízlés szerint