Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós-meggyes és mákos-almás rétes

Túrós-meggyes és mákos-almás rétes
Túrós-meggyes és mákos-almás rétes
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rétessel még nem próbálkoztam, de ezután gyakrabban fogok:) Mi tésztásabban szeretjük, ezért használtam rudanként 5 lapot, ha valaki kevésbé, akkor elegendő 3 lap is egy tekercshez. A töltelék gyakorlatilag bármi lehet, én most az idénynek megfelelő gyümölccsel (meggy), és az otthoni maradék mákból indultam ki.

A mákos-almás rétes a tejszínes pudingos sűrítés miatt különlegesebb az átlagosnál, nem is gondolnátok, milyen finoman krémesíti, és ízesíti a máktölteléket, és egészíti ki az almát. Használhatnánk vaníliás pudingport is, vagy akár kapható francia-krémes ízesítésű pudingpor is, tessék bátran kísérletezni! Citromlé helyett/mellett citrom/lime héja is mehet a krémekbe. A túrótölteléket szintén jobban krémesíthetjük a pudingporral, további előny, hogy szeletelésnél nem esik szét darabosra a töltelék, jobban összeáll, mert sülés közben a túróból és a meggyből származó nedvességgel kellemesen "összefő".

hozzávalók / 6 adag

3 rúd réteshez:

Mákos-almás töltelékhez (1 rúd):

  • 10 dkg mák
  • 1,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • ½ cs tejszínes pudingpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 db kisebb alma
  • 5 cl citromlé

Túrós meggyes töltelékhez (2 rúd):

  • 50 dkg túró
  • 3-5 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 5 cl citromlé
  • 30 dkg magozott meggy

ajánlat

Ebéd után desszertnek magában, akár vanília fagyival tálalva kitűnő!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mákos töltelékhez a mákot megdaráljuk, hozzáadjuk a kétféle cukrot, felöntjük tejjel, és feltesszük főni. Ha már forró a keverék, hozzáadjuk a tejszínes pudingport (1/2 cs!), ezzel pár perc alatt besűrítjük. Ha már krém állagú, lehúzzuk a tűzről, hagyjuk hűlni.
  2. Az almákat megpucoljuk, nagy lukú reszelőn lereszeljük, citromlével elkeverjük. Rövid pihentetés után kifacsarjuk, és a kihűlt mákos keverékhez adjuk.
  3. A túrós töltelékhez a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrokat, a citromlevet és a vaníliás pudingport.
  4. A meggyet kimagozzuk, lecsöpögtetjük.
  5. A három rúd rétes elkészítéséhez rudanként 5-5 lapot használunk (az egyikhez + 1db). Rétesenként a lapokat egyenként olvasztott vajas-olajos keverékkel átkenünk, úgy helyezzük egymásra. Az ötödik lap tetejét a kenés után búzadarával is megszórjuk, erre kenjük a tölteléket.
  6. A tölteléket nem a teljes lapon, hanem harmadán/felén egyengetjük el, erre ráhajtjuk a lap tőlünk távol eső részét, és így felcsavarjuk. A túrós-meggyes réteshez a réteslapra rákent, túrós keverék tetejét rakjuk meg jó sűrűn a meggyel, ezt követően tekerjük csak fel.
  7. A három rúd tetejét előbb a maradék vajas-olajos keverékkel kenjük meg, majd tojássárgájával.
  8. Előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20×20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 462
elküldve: 4
receptkönyvben: 84
elkészítve: 7/8
Facebookon megjelent: 1

szakács

Giovanna

Mióta szakács: 2013.03.24.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

különleges túrós-meggyes és mákos-almás rétes, túrós rétes, meggyes rétes, mákos rétes, almás rétes

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zsófi88
Zsófi88 Fri, 2015-01-02 14:49

Kedves Giovanna !
Azt nem tudom,hogy a pudingot meg kell előtte főzni,vagy porban csak ráhinteni a meggyre

Giovanna
Giovanna / Giovanna Sun, 2015-01-04 15:01

Kedves Zsófi!
Nem kell a pudingot elkészíteni, csak magát a port a keverékhez szórni, ez mint ízesített sűrítőanyg funkcionál:))
Üdv
Giovanna