Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós nudli szalonnával

Túrós nudli szalonnával
Túrós nudli szalonnával
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám receptjének a szilvás gombóc tésztája az alapja, nála mindig a gombóctészta egy részéből készült a túrós nudli. A mennyiségből emberes adag készül, de a csupasz nudlikat másnap akár édesen, prézlivel is feltálalhatjuk. A pici zsír miatt ugyanolyan lágy marad a tészta, mint frissen kifőzve. Én rajongok a szalonnáért, minden formájában, naponta tudom enni. Viszont igazi finomat csak kistermelőtől/háztól érdemes venni. Ez igaz a zsírra is, semmi préselt vacak, hagyományosan kisütöttet kell beszerezni. A különbséget még zongorázni sem kell.

hozzávalók / 4 adag

Hozzávalók a nudlihoz

Hozzávalók a feltéthez

Szólj hozzá!

elkészítés

A nudli

  1. Meghámozzuk és kockákra vágjuk a burgonyát, sós vízben jó puhára megfőzzük.
  2. Leszűrjük, és krumplinyomón áttörjük. Közben feltesszük a vizet kevés sóval forrni.
  3. Keverőtálba tesszük a krumplit, miután kicsit kihűlt, kissé elsimítjuk, keresztben bejelölve négy részre osztjuk. Az egyik negyedet a másik negyedre tesszük, és az üres negyed helyére kerül a liszt, kissé púposan. (Mérleg helyett így mértek anyáink.) Kis kávéskanál zsírt és kevés sót teszünk hozzá, és összegyúrjuk. A lágy tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 1 cm-esre, majd felvágva nudlikat sodrunk belőle, amit kb 2 centisre darabolunk.
  4. A lobogva forró vízben adagonként kifőzzük a nudlikat.
  5. A kifőtt nudlit tálba tesszük, és pici zsírt rakunk rá, óvatosan megrázogatjuk, hogy ne tapadjanak össze. Egy részét félretehetjük a másnapi édes nudlihoz.

A feltét

  1. Közben felkockázzuk a szalonnát, és egy edényben feltesszük sütni. Addig sütjük, míg aranybarna kis pörcök úszkálnak az edényben. Aki nem rajong a mangalica szalonnáért, az nyugodtan készítheti húsos angolszalonnából is.
  2. A juh- és a tehéntúrót összemorzsoljuk, és összekeverjük a nudlival, tálaljuk a tányérokba, az adagok tetejére mindenki ízlése szerint tehet a tejfölből és a kisült szalonnából, sőt az elvetemültebbek némi szalonnazsírral is meglocsolhatják.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 969
elküldve: 0
receptkönyvben: 40
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Kobra

Mióta szakács: 2014.11.15.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
receptverseny: Nevezd be a legjobb fogásod és nyerj!
kategória: tészta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

túrós nudli, szalonnás-túrós nudli, házilag készített nudli túróval és szalonnával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kobra
Kobra / kobra Tue, 2014-11-25 22:26

Remélem beszámolsz az eredményről! DD
A fehérszalonna alatt a sózott és füstöletlen szalonnát érted? Még sosem próbáltam feltétként kisütni a füstöletlen szalonnát. Én azt le szoktam fagyasztani, aztán télidőben többször előkapva, héjában főtt krumplival és sózott lilahagymával körítve zabálom. :)

1023
burgonya 1 kg
finomliszt 25 dkg
sertészsír 2 g
0 ízlés szerint
juhtúró 20 dkg
tehéntúró 25 dkg
tejföl 175 g
mangalica szalonna 20 dkg