Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós párnácska

Túrós párnácska
Túrós párnácska
70 perc / előkészület: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor az ember lánya élete pogácsáját szeretné elkészíteni, de fogalma sincs, hogy kell pogácsát készíteni, és egyáltalán milyen a jó tészta... Kb. 12 éve szántam el magam az első pogácsám elkészítésére, az összes egyszerűséget és világ legfinomabb pogácsáját ígérő receptet elolvastam, végignéztem, de valahogy mindet érdekesnek, vagy bonyolultnak találtam, így kb. 3-4 recept alapján megszületett életem első pogácsája, természetesen kelt tészta formájában. Már mindenféle más csoda készült azóta... de ez a rendhagyó túrós pogácsa minden céges rendezvényre, és szinte minden családi eseményre elkészül, az akkori változatlan formájában. Még másnap is finom, de persze egy pogi mindig frissen az igazi... ;-)

A neve pedig azért párnácska, mert már lusta voltam szaggatni, így egy pizzavágóval csak felkockáztam. Pogácsaként már el sem tudnánk képzelni...

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben. A margarint a túróval a két tojássárgájával, a sóval és a tejföllel összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd 50 dkg lisztet.
  2. A maradék 10 dkg lisztből annyit adunk hozzá, amennyit felvesz. A liszt mennyisége függ attól, hogy milyen zsírtartalmú tejfölt, túrót használunk, hogy milyen, mekkora a tojás. Juhtúróval is készíthető, akkor elegendő egy evőkanál só, és kevesebb lisztet is vesz fel az 50 dkg felett. Könnyű, lágy tésztát gyúrunk belőle.
  3. A tésztát 30-40 percig kelesztjük. Tovább nem érdemes, mert amíg a sütőre „vár”, túlkelhet.
  4. A megkelt tésztát kb. 0,5-1 cm vastagra nyújtjuk. A tetejét megkenjük a két tojásfehérjével. Pirospaprikát, köményt, sajtot szórunk a tetejére. Bármilyen más fűszerrel, kendermaggal vagy szezámmaggal, esetleg mákkal is megszórható – ízlés szerint. Nálunk a parmezános verzió is nagyon népszerű.
  5. Pizzavágóval vagy derelyevágóval, vagy simán egy élesebb késsel kis kockákra vágjuk. A sütéskor szélesebb nem lesz, csak magasabb. Tehát nyugodtan pakolhatjuk a tepsibe szép sorjában.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Ebből az adagból kb. 7-8 tepsinyi adag sül ki.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 38 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 731
elküldve: 0
receptkönyvben: 74
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Hófehérke

Mióta szakács: 2018.10.12.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: szüret, húsvét, buli receptek, karácsonyi receptek, szilveszter
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tejfölös pogácsa

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

636
margarin 25 dkg
tehéntúró 50 dkg
tojás 2 db
2 ek
tejföl 3 ek
tej 1 dl
cukor 1 teáskanál
friss élesztő 5 dkg
finomliszt 60 dkg