Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós pite epres-rebarbarás szósszal

Túrós pite epres-rebarbarás szósszal
Túrós pite epres-rebarbarás szósszal
70 perc / előkészület: 25 perc főzés: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi klasszikus sütemény egy kis csavarral. A nagymama hamisíthatatlan vasárnapi desszertje, amit én eddig sosem készítettem, ezért éppen itt volt az ideje.

hozzávalók / 9 adag

a tésztához
  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 ek tejföl
  • 2 tojás (+1 a kenéshez)
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só
a túrós töltelékhez:
  • 1 kg tehéntúró
  • 5 tojás
  • 1 vaníliarúd kikapargatott belseje
  • 15 dkg kristálycukor
  • 4-5 ek tejföl
az öntethez:
  • 30 dkg eper
  • 1 nagy szál rebarbara
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 ek étkezési keményítő
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük. Mivel viszonylag sok benne a vaj, ezért érdemes az összegyúrt tésztát 20 percig hűtőben pihentetni. Így később könnyebben tudjuk majd kinyújtani, és nem fog szakadni.
  2. A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapargatott belsejét.
  3. A cukros tojássárgáját elkeverjük a túróval és a tejföllel.
  4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a túrós keverékbe, ezzel lazítjuk a tölteléket.
  5. A pihentetett tésztát két részre osztjuk, majd az egyik adag tésztát tepsi méretűre nyújtjuk.
  6. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, és beletesszük a kinyújtott tésztalapot.
  7. Felvert tojással megkenjünk a tészta tetejét, és 175 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  8. Az elősütés után a tésztára tesszük a túrós tölteléket, majd a tetejére a másik adag kinyújtott tésztát.
  9. A felső tésztalap tetejét megkenjük tojássárgájával, majd 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük a pitét.
  10. Amíg a pite sül, azalatt elkészítjük az epres-rebarbarás szót. Ehhez a megtisztított és apróra vágott epret és rebarbarát egy edénybe tesszük.
  11. Megszórjuk a cukorral, hozzáadunk 3 evőkanál vizet, és fedő alatt 10 percig főzzük.
  12. Ha már levet eresztett, akkor botmixerrel pürésítjük a szószt, majd hagyjuk kicsit hűlni.
  13. Egy tálban az étkezési keményítőhöz kanalazunk kevés szószt, jól kikeverjük, majd hozzáadjuk az epres-rebarbarás püréhez.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 847
elküldve: 15
receptkönyvben: 227
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós kocka, gyümölcsszószos túrós pite, túrós lepény gyümölcsmártással

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!