Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós pogácsa 6. - füstölt sajtos

Túrós pogácsa 6. - füstölt sajtos
Túrós pogácsa 6. - füstölt sajtos
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (77)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tévedés, nem kell bele semmi zsiradék! Nagyon könnyű, puha pogácsák lesznek ezekből az összetevőkből.
A receptet a "Kelt tészták, kalácsok, kenyerek" c. könyvből néztem ki, és nagyon sokáig nem mertem megsütni, mert azt hittem, véletlenül maradt ki a receptből a margarin vagy a zsír. Már sajnálom, hogy nem készítettem el hamarabb.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez

ajánlat

Lehet a füstölt sajtot ízlés szerint más reszelhető sajttal is helyettesíteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben.
  2. A lisztet az áttört túróval, a tejföllel, a tojássárgákkal, a sóval és a felfutott élesztővel jól összegyúrjuk. (Ha robotgép dagasztókarjával dolgozunk, nem kell a túrót áttörni.)
  3. A sajtot lereszeljük, és 3 részre osztjuk. A tésztát lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk.
  4. A tésztát megszórjuk a sajt harmadával, majd jobbról, balról három rétegűvé hajtjuk. Még alulról felfelé is kettéhajtjuk, és újból kinyújtjuk. Megint megszórjuk reszelt sajttal, és újra hajtogatjuk a már ismert módon. Ezt a műveletet aztán harmadszor is elvégezzük.
  5. A tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és kivajazott tepsire sorakoztatjuk. Vigyázat, nagyon meg fognak hízni!
  6. 45 percet pihentetjük langyos helyen, letakarva. Közben a sütőt előmelegítjük.
  7. Tojással megkenjük a közben megkelt pogácsák tetejét, és megsütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 35 973
elküldve: 12
receptkönyvben: 759
elkészítve: 27/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

túrós-tejfölös-sajtos pogácsa, kelt túrós pogácsa, hajtogatott túrós pogácsa, túrós pogácsa füstölt sajttal, füstölt sajtos túrós pogácsa, sajtos pogácsa túróval

Hozzászólások (77)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sun, 2017-12-03 00:08

Kedves Fahéj! az élesztő mentes kovásszal készült ez a pogácsa dupla adaggal 40 dkg kovásszal, plusz 1 dkg élesztővel 1,20 kg liszthez. Annyit változtattam, hogy a túróból 10 dkg-ot kikevertem 10 dkg margarinnal, amit a kinyújtott tésztára kentem és arra szórtam a füstölt sajtot, majd a rövidebb oldaláról kezdve feltekertem, (mint a beiglit) majd "S" betű formára hajtottam. Így kissé réteges lett, de nem csúszott szét az egész pogi sütéskor. Finom lett, jól megnőttek és másnap is puha, maradt még mára is,(harmadik nap) de ilyenkor fogyasztás előtt (egy-egy db-ot) 10 mp-re mikrózni szoktuk, úgy olyan lesz mintha most sült volna ki.
Külön előnye a receptnek, hogy nincs a tésztájához zsiradék adva, (csak ami a hajtogatás miatt egy kevés lett rákenve, hogy kissé réteges legyen) sokkal puhább így.
Köszönet a pogácsa receptért, és külön a kovász receptért is.
üdvözlettel: Margó

Trixi63
Trixi63 Tue, 2015-04-14 14:02

Kedves Fahéj,
Köszönöm szépen a gyors választ! :) Igen, a kész táskákat fagyasztottam le. Szuper lett úgy is!!
Üdv. Trixi

Trixi63
Trixi63 Mon, 2015-04-13 14:05

Kedves Fahéj!
Ebből a mennyiségből kb. hány darab pogácsa lesz? Továbbá még azt szeretném kérdezni, hogy ha a tésztát előző nap gyúrom be, és a hajtogatás után a hűtőben pihen másnapig, az nem árt-e a tésztának?

Köszönettel: Trixi

A túrós táskáddal működik a fagyasztásos dolog!! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2015-04-13 21:42

Kedves Trixi!
Nekem 2 tepsivel lesz, ami kb. 50 db pogácsát jelent. Attól is függ, mekkorára szaggatjuk. Szerintem nem árt a hűtős pihentetés. Ha kiveszed, akkor hagyd kicsit átmelegedni, hogy beinduljanak az élesztőgombák.
A túrós táska fagyasztás nagyon jó hír! Ha szükség lesz rá, alkalmazom. A kész táskákat fagyasztottad le? Vagy a tésztát egyben?
Üdv: Fahéj

Hasibecker
Hasibecker Wed, 2014-12-31 13:48

Kedves Fahéj!
A mai Szilveszter éjszakájára a Te pogácsádat sütöttem meg és meg kell mondjam, hogy ez isteni, mennyei sorolhatnám még a jelzőket de nem találok rá szavakat annyira jó. :)
Remélem marad még a vendégeknek is a három tepsiből, mert kis családom igencsak neki állt elpusztítani (velem együtt). :D
Bekerült a receptkönyvembe ez a fincsi. :)
Nagyon Boldog új évet kívánok neked és kedves családodnak!
Marika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-12-31 21:52

Kedves Marika!
Épp ezt a pogácsát sütöttem meg én is ma. Még langyos. Először nem is akartam sütni semmit, mert csak kettesben szilveszterezünk a párommal, de aztán úgy gondoltam, ez gyorsan megvan, és olyan finom, hogy méltó lezárása lesz az évnek. Pogácsa nélkül nem ünnep az ünnep. :)
Örülök, hogy nektek is elnyerte a tetszéseteket.
Boldog új évet kívánok én is nektek! Üdv: Fahéj

macuskácska
macuskácska Thu, 2014-06-26 16:19

Ma megsütöttem, isteni lett!!Por élesztővel csináltam,egy picit bedugtam a langyos gázsütőbe kb 4-5 percre, és utána sütöttem meg.Kívül ropogós, belül puha.

őszmanó
őszmanó Thu, 2013-03-28 22:22

Vajon túró helyett ordával is megállná a helyét ez a pogi? Tobzódik az orda a hűtőben, és úgy szeretném már felhasználni. (:

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-03-29 08:22

Szerintem próbáld meg. Biztos jó lesz úgy is. Hiszen állagra ugyanaz, csak ízre kicsit karakteresebb. Jaj, bár lenne itthon ordám, azonnal csinálnék egy adag pogit. Ha hozzájutok, meg is teszem. :)
Üdv: Fahéj

Kató81
Kató81 Fri, 2013-03-01 20:09

Kedves Fahéj!
Köszönöm ezt a receptet, életem első sikerült pogácsája! Nagyon finom, puha, és pont úgy néz ki, mint képeden!
Én szárított élesztővel sütöttem, és így is tökéletesre sikerült!:-)
Holnap túrázni megyünk a Börzsönybe, visszük magunkkal, eszegetni a pihenőkön:-)
Üdv: Kató

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-03-01 23:18

Kedves Kató!
De jó, hogy sikerült! :) Én is örülök. Biztos jól fog esni túrázás közben is.
Szép hétvégét kívánok a szépséges Börzsönyben! Fahéj

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 Thu, 2013-02-28 14:11

Kedves Fahej!

Miutan a krumplis pogacsadat mar nem egyszer keszitettem es mindig isteni lett, igy gondoltam elkeszitenem ezt is. Viszont, szeretnem megkerdezni, hogy sajt nelkül is jol sikerülhet, vagy mindenkepp ajanlod a sajttal valo kesziteset?

Elöre is kösznm a valaszt.
Üdv.: Edina

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-02-28 18:44

kedves Edina!
Szerintem ne hagyd el belőle a sajtot. Viszont ha a füstölt sajtot sima sajttal helyettesíted, úgy is jó. Csak persze nem lesz az a jellegzetes, kissé füstölt íze. Nem tartalmaz a tészta zsiradékot, tehát a sajtban lévő zsír az, ami ezt pótolja. Viszont van olyan pogi receptem is, amelyikbe csak túró kell, sajt nem. Az is finom, bár az nem hajtogatott.
Üdv: Fahéj

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 Thu, 2013-02-28 18:57

Kedves Fahej.
Köszönöm a gyors valaszt és a segítséget, épp a sütöben sül a masik pogacsa amit toled neztem szinten turos. Hat mit monjak ez is isteni:-) legközelebb kiprobalom a sajtosat.
Üdv.: Edina :-)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-02-28 19:47

Örülök, hogy ízlik! :) kíváncsi leszek, mit szólsz majd a sajtoshoz.
Üdv: Fahéj

ziza83
ziza83 Sat, 2012-12-29 20:11

Kedves Fahéj! Életem első pogácsáját készítettem el a recepted alapján, és nagyon finom lett, nagy sikert aratott. Köszönöm :)

Marietta71
Marietta71 Sun, 2012-11-11 12:45

szia Fahéj!

Köszi ezt a receptet! Hát isteni finom lett. :) Recept mentve..... :)
Üdv Marietta

andilawyer
andilawyer Wed, 2012-09-26 23:25

Kedves Fahéj!

Tanácsot szeretnék kérni Tőled pogi-ügyben, mert kb.7 éve sütök-főzök, de még nem találtam meg "az igazi" pogireceptet. Legalább 20 félét már kipróbáltam, volt amit tényleg többször is elkészítettem, de én olyat keresek, ami könnyed, pihe-puha, és - urambocsá' - még másnap is puha marad. Mert frissen majdnem mindegyik nagyon finom, de ha másnapra szeretnék csomagolni belőle a korán induló férjecskémnek, az már nem olyan..Ha tudnál nekem segíteni, hogy melyik fajta verzióval érem el ezt az eredményt (hajtogatott, túrós, krumplis, kevesebb zsíradékkal készülő, sok sajt a tésztában, stb.).
Előre is köszönöm a választ, a Te konyhai tapasztalataidban feltétlenül megbízom!
Andi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-09-27 17:48

Kedves Andi!
Köszönöm a bizalmat, jól esik nagyon.
Szóval egyik ajánlatom épp ez a pogácsa, mert ez valami mennyeien könnyű és másnap is finom. A másik ajánlatom meg a krumplis pogácsám, az is nagyon-nagyon puha frissen, de másnap se ropog a fogunk alatt. Én azt szoktam csinálni, hogy jól bebugyolálom, ami marad másnapra, több "ruhába" is betcsomagolom vagy egyszerűen zacskót húzok rá vagy sztaniol papírba csomagolom. Ezek akkor puhák maradnak. Azt tapasztaltam, hogy a túrós-élesztős (mert ebből van élesztő nélküli is), a krumplis-élesztős pogik maradnak a legtovább frissek. Forró sütőben kell őket sütni, hogy ne száradjanak ki már a sütéskor, ez is puhább pogácsát eredményez másnapra.
Remélem, tudtam segíteni a választásban. Nekünk egyébként ez a két kedvenc pogink.
Üdv: Fahéj

andilawyer
andilawyer Thu, 2012-09-27 21:14

Köszönöm szépen, segítettél! Így legalább biztosra mehetek. :) Jól sejtettem akkor - a sok próbálkozás után - hogy itt lesz a megoldás - Nálad -, hamarosan kipróbálom, és értesítelek!

andilawyer
andilawyer Tue, 2012-10-02 19:07

Drága Fahéj!

Ha tudnám, hova kell, küldenék neked egy jóféle bonbont!!! Ezt kerestem már évek óta! Ez valami csodás: pihe-puha, légiesen könnyed, és ráadásul még nagyon finom is! A férjem azt mondta, hogy ilyen finom pogit még életében nem evett!... Hát, én sem... :)
Már "másnap" van, és tényleg puha maradt! Tényleg nagyon köszönöm a receptet és a tanácsaidat, minden bevált! Tolmácsolom neked a családom és a rokonságom köszönetét! (sokan keresnek ilyen jóféle pogireceptet, de ezt nekem kell megadni anyukámnak, anyósomnak, sógornőmnek és mindenkinek)

Köszönjük!:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-10-02 19:29

Kedves Andi!
Ez az üzeneted felért egy jóféle bonbonnal, annyira jó volt olvasni, hogy tökéletes lett a pogi. Én is sütöttem szombaton, és mind egy szálig elfogyott. Nekünk kedvencünk, és örülök, hogy mostmár nektek is az! :)
Üdvözlettel: Fahéj

Tímea80
Tímea(0 / Tímea80 Sat, 2011-12-31 19:54

Ma megcsináltam! Szénhidrát csökkentett update liszttel. Tökéletes lett! A liszt miatt fél deci tejjel kellett több hozzá! Nagyon könnyű elkészíteni, viszont hihetetlen finom!!! Köszönet a receptért! :)

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Tue, 2011-11-22 18:17

Szia Éva!
ma elkészítettem ezt a túrós pogit, igaz, sima sajttal, mivel nem volt itthon füstölt sajt. A szárított élesztővel a tej sajnos nekem sem kelesztette meg a pogit (újra és újra meg kell állapítanom, nem szeretem a szárított élesztőt!), így betettem az alap 50 fokos sütőbe kelni egy rövid időre a pogácsákat és ez máris megtette a hatását. Az íze ezek után - a férjem szerint - isteni lett (én sajnos nem tudom még megkóstolni, mivel épp diétázom, de majd újra megsütöm). Nagyon köszi a receptet, ez az első pogi, amit sütöttem, és örülök, hogy ilyen jó lett!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-11-22 22:01

Kedves Andi!
A lényeg, hogy sikerült! Én is örülök ennek. :) Én se szeretem a szárított élesztőt, mert párszor megjártam vele. Nem is használom már soha.
Üdv: Éva

Vera67
Vera67 Fri, 2011-06-24 09:24

Köszönöm a receptet, nagy sikere volt barátaink körében, mindenki kéri a receptet.
Végre egy pogirecept, ami Nekem is sikerült és másnap is finom.
Üdv: Vera

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-06-24 09:36

Kedves Vera!
Nagyon szívesen a receptet. Örülök, hogy Neked is bevált! :)
Üdv: Fahéj

Nyuszifüles
Nyuszifüles Tue, 2011-06-14 11:38

Kedves Fahéj!
Csatlakoznék az előttem szólokhoz, tényleg fantasztikus ez a pogi recept!
Kipróbáltam már többféle pogácsa receptet, azok is jók voltak, de a Párommal megegyeztünk, hogy "Akkor ez lesz AZ" :) Szóval vége a kísérletezésnek :)
Ja és még annyi, hogy a hűtőben pihentetést is nagyon jól bírta! Volt olyan tepsi, ami a kelesztés után 2 éjszakát is állt a hűtőben, és csak a következő reggel sütöttem meg, de így is teljesen jó volt.
Szóval köszi, hogy megosztottad velünk!
Üdv, Nyuszifüles

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-06-14 14:37

Kedves Nyuszifüles!
Én meg azt köszönöm, hogy Te megosztottad velünk a tetszésedet, no meg azt, hogy hűtőben is tárolható a tészta. Jól jöhet még ez az infó! Üdv: Fahéj

iliameli
Panini / iliameli Mon, 2011-06-06 10:25

Kedves Fahéj!

A hétvégén elkészítettem ezt a csudafinom pogit, és mondhatom nagy sikert aratott! Gulyásleves mellé tálaltam, és a családomnak nagyon ízlett. Félretettem belőle másnapra, és hihetetlen, hogy milyen omlós és puha maradt. Köszönöm a finom receptet, bíztos, hogy sűrűn fogom megsütni!
Üdvözlettel: Panini

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-06-06 15:08

Kedves Panini!
Köszi, hogy beszámoltál. Ez tényleg nagyon csúcs-pogi, ennél én finomabbat még nem is ettem, bár sokfajta pogácsát sütök, és mindet nagyon szeretjük, de akkor is ez köztük a király! :)
Üdv: Fahéj

dorka84
Dóri / dorka84 Sun, 2011-05-15 13:05

Kedves Fahéj ! Ma megsütöttem a pogidat és fantasztikus lett ! Még melegen megdézsmáltuk, annyira finom volt az illata és gyönyörű a színe...hihetetlenül puha és omlós belül, ropogós kívül. Köszönet a receptért :) Üdv, Dóri

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-05-15 13:29

Kedves Dóri!
Jaj, de jó ezt hallani (azaz olvasni)! Kedvet is kaptam, mindjárt én is nekiállok, mi is annyira szeretjük. :)
Szép napot! Fahéj

pacho17
pacho17 Thu, 2011-03-17 19:49

Már többször is elkészítettem a pogit és nagyon finom lett!Ez a család kedvenc pogácsája.Köszönjük a receptet!:)

vivi55
vivi55 Wed, 2011-03-09 19:30

Most lett kész, és nagyon finom lett! Ilyen puha pogácsát talán még nem is csináltam, köszönöm:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-03-09 20:16

Tényleg nagyon pihe-puha, könnyű pogácsa. Kedvet is kaptam hozzá megint, ahogy most eszembe jutott. Jó, hogy jön a hétvége, itt az alkalom, hogy megsüssem. :)) Üdv: Fahéj

894
finomliszt 50 dkg
tehéntúró 25 dkg
tejföl 2 dl
tojássárgája 2 db
1 teáskanál
élesztő 4 dkg
tej 1.5 dl
cukor 0.5 ek
füstölt sajt 20 dkg
tojás 1 db