Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrótorta ahogy szekelyanna készíti

Túrótorta ahogy szekelyanna készíti
Túrótorta ahogy szekelyanna készíti
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon egyszerű és rettenetesen finom torta. Egyetlen negatívuma, hogy időigényes, hiszen sokáig sül. A díszítés is nagyon egyszerű, de feldobja. Természetesen bármilyen díszítéssel vagy anélkül is rettenetesen finom. Ha valakinek tetszik ez a sablon, a mamintiart.blogspot.hu oldalon olvashat róla.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A túrós keverékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Alaptésztához: a tojást, a cukrot és a vajat összekeverjük, belegyúrjuk a sütőporral elkevert lisztet. Ezt a tésztát belesimítjuk egy kerek tortaformába (24-26 cm átmérőjűbe) úgy, hogy kicsit felnyomkodjuk a tortaforma oldalán. Erre öntjük a túrós keveréket, ami folyékony, de sülés közben meg fog szilárdulni.
  2. Túrós keverékhez: a tojásokat a vajjal habosra keverjük, hozzáöntjük a cukrot, belekeverjük a túrót, a pudingport, és hozzáöntjük a tejet. Homogénre kell keverni (én turmixolóval szoktam).
  3. 170 fokos sütőben egy órát kell sülnie. Egy óra múltával egy fél pohár tejfölt elkeverünk 2 evőkanál porcukorral, rásimítjuk, és még 10 percet sütjük. Csak akkor lehet kivenni a formából, ha kihűlt, mert szétesik.
  4. Hűtés után a cukros tejföl (ami 10 percet sült) már nem ragad, és nyugodtan rá lehet tenni a sablont. Kakaóval vagy fahéjjal díszíthetjük.
  5. Aki biztosra szeretne menni, önthet cukor- vagy citrommázat is a tetejére. (30 dkg porcukrot vízzel vagy citromlével összekeverünk úgy, hogy ne legyen nagyon folyós. Ezt a tortára öntjük, elsimítjuk. Akár hagyhatjuk, hogy az oldalán csurogjon, vagy a formában hagyva csak a tetején oszlik el. Egy óra múltán megszilárdul a máz, és díszíthető.)
  6. Díszítés: sablonon keresztül megszórjuk kakaóporral.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x25 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 792
elküldve: 4
receptkönyvben: 111
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

szekelyanna

Mióta szakács: 2013.03.10.
36 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: torta
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vaníliás túrótorta, páva mintás díszített túrótorta, túrós vaníliás torta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsik
zsuzsik Mon, 2015-06-15 23:41

Megsütöttem, és... odavagyunk érte! Az egész család :) Csak annyit változtattam rajta - egy másik túrós sütemény kipróbálása után - hogy a tésztát másfél adagból készítettem, vagyis 24 dkg lisztből, 9 dkg cukorból és így tovább... Nekem tovább sült, mint egy óra, de ennek több oka is lehet: 1 óra után a tészta már jónak tűnt, a töltelék pedig még nem, úgyhogy betettem egy üres tepsit a rács és a gázláng közé, hogy ne égjen meg a torta alja, és még adtam neki egy félórát. Köszönöm a receptet, Anna, azt hiszem, hamarosan újra nekilátok ennek a finomságnak!

okyna
okyna Sat, 2013-03-16 22:23

Ezen a téren még gyakorlatlan vagyok, de akkor megpróbálom kisebb lángon, és a túrós tölteléket pedig legalább szobahőmérsékleten, hátha... :) Azért köszönöm a tanácsokat, remélem akkor így már legközelebb nem csak a túrós tölteléket élvezhetem, ámbár ez a kanalas módszer sem volt rossz. :) így is elfogyott.

szekelyanna
szekelyanna / szekelyanna Fri, 2013-03-15 20:47

Köszönöm Saci a tanácsot. Én azért nem értem Okyna gondját, mert soha nem fordult elő ilyen- és hideg tejből készítem. Pontosan meg szoktam várni az egy óra sütési időt, és nem szokott gond lenni.

saci1203
saci1203 Fri, 2013-03-15 19:36

Kedves Okyna és Anna!
Régebben többször készítettem a habos-túrós süteményt, és akkor tapasztaltam, hogy nagyon gyorsan megsült az alja és még sületlen a túrós töltelék. Az oka az volt, hogy a túró a hűtőszekrényből elővéve a tejjel együtt hideg volt, és sok idő kellett, hogy felmelegedjen sülés közben, akkorra pedig a tészta már meg is sült. Melegített tejjel és nem a teljesen hideg túróval kellene legközelebb kipróbálni. Nekem így sikerült.
Saci

szekelyanna
szekelyanna / szekelyanna Fri, 2013-03-15 17:07

Kedves Edit, köszönöm, nekem nagyon bevált. Olyan masszív, mint egy sajttorta.
Kedves Okyna! Nem értem mi történhetett!!! Én mindig 170 fokra teszem, és valóban egy órán keresztül sütöm... Soha nem égett még oda a tészta!
Nem volt nagyobb a láng? Vagy nem csak alulról sütötted? Villany vagy gáz sütőben készült?

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2013-03-15 16:58

Kedves Anna!
A leírás alapján fincsi lehet a tortád. Nagyon szép is ezzel a kis díszítéssel.
Üdv. Edit

okyna
okyna Fri, 2013-03-15 16:58

Szia! Kipróbáltam, de nekem az alaptészta feketére sült, mire megsült a túró része. Hogyan lehet ezt kivédeni? A túrórésze finom, és most kanalazva is jó lesz, de azért újra nekifutnék.

283
finomliszt 16 dkg
cukor 6 dkg
vaj 6 dkg
tojás 1 db
sütőpor 0.5 csomag
tehéntúró 50 dkg
cukor 14 dkg
vaníliás pudingpor 1 tasak
tojás 2 db
vaj 3 dkg
tej 0.5 l