Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrótorta sütés nélkül 3. - édesítővel

Túrótorta sütés nélkül 3. - édesítővel
Túrótorta sütés nélkül 3. - édesítővel
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Először a keresztanyám készített egy hasonló tortát, de abban volt cukor, vaj és tejszín is, viszont legalább piskótamentes volt, ami a férjemnek nagyon tetszett, hiszen ő mindig otthagyja a sütemények tésztáját.
Cukrot és vajat is keveset fogyasztunk, így megpróbáltam ezek nélkül az összetevők nélkül, és nagyon bevált. Minden családi ünnepre el kell készítenem, ezért hogy ne legyen unalmas, mindig más formát vagy díszítést találok ki rá. Volt már vár alakú a fiam szülinapjára, szív alakú valentin napra, maci alakú gyerekfarsangra....stb.

hozzávalók / 4 adag

A krémhez

A tetejére

ajánlat

Azoknak ajánlom, akik ugyan kedvelik az édességet, de nem akarnak túl sok kalóriát bevinni :).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgájához hozzáadjuk az édesítőt. (Én 200 g cukornak megfelelő mennyiséget használok, ami pl. bogyósból 40 db-ot jelent. ) Ezt egy kanál meleg vízben feloldjuk, és így tesszük a tojássárgájához. Ezután habosra keverjük ezt a két összetevőt robotgéppel.
  2. Hozzáadjuk a túrót, a vaníliás cukrot, a citrom héját és a citrom levét is. Összedolgozzuk, hogy a túródarabok szétessenek, és finom krémet kapjunk. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, és hogy elég citromos-e, nem mindenkinek ugyanolyan az ízlése.
  3. Elkészítjük a zselatint. A port elkeverjük a vízzel. Nem baj, ha nem csomómentes, mert szét fog olvadni. Majd hozzáadjuk a tejet, és felforraljuk. Ha ez megvan, akkor picit hagyjuk hűlni, és utána hozzáöntjük a túróhoz (én van, hogy nem várok, rögtön hozzáöntöm, semmi baja nem lesz).
  4. Kétféle formát választhatunk a dermedéshez - vagy kifordítósat, vagy olyan formát, aminek lecsatolható az oldala.
  5. Kifordítós forma esetén: Ha valaki olyan tortát szeretne, aminek mondjuk gyümölcs van a tetején, akkor a szezonális gyümölcsöt tegye a tepsi (vagy forma) aljára, és öntse le gyümölcskocsonyával, hagyja megdermedni teljesen, majd ezután kövesse a további lépéseket. Ha gyümölcskocsonya nélkül szeretné, akkor a gyümölcs eloszlatása után jöhet a túrókrém, mivel a gyümölcs (így a mazsola is) a súlya miatt úgyis az alján fog maradni, így ha kifordítjuk, ott virít majd a tetején.
  6. Lecsatolhatós forma esetén: először a túrót dermesztjük meg, és ha az kész, a tetejét díszítjük gyümölccsel, és leöntjük tortazselével.
  7. A folyékony állagú tortánkat öntsük a kívánt formába, amit előzőleg kicsit kiöblítettünk vízzel. (Én szinte minden alkalommal más formát választok, az alkalomhoz megfelelően. Legutóbb kismackó formába öntöttem a kisfiam farsangjára. Imádták.)
  8. Ügyeljünk arra, hogy a forma lehetőleg tele legyen, mert ez megkönnyíti majd a dermedés után a kifordítást, hiszen nem fog zuhanni a torta, ha megfordítjuk. Tapasztalatom szerint hideg helyen pár óra alatt megköt. Ha lapzselatinból csináljuk, akkor talán hamarabb, mert azt nem kell felforralni, így nem is kell annyit hűlnie.
  9. A tojásfehérjéket fagyasszuk le, és készítsünk belőle francia krémest a későbbiekben (felrakom ezt a receptet is).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 49 690
elküldve: 12
receptkönyvben: 702
elkészítve: 5/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Nagyné Marczali Hédi

Mióta szakács: 2011.02.18.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyümölcsös túrótorta, cukormentes túrótorta

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lilibe
lilibe Sat, 2013-06-01 19:05

nyers tojásosat nemszeretem, és senkinek nem is készítenék a szalmonella veszély miatt

nmh
Nagyné Marczali Hédi / nmh Sun, 2014-05-25 07:50

Szia, bocsánat, mostanában nem használtam az oldalt. Ha vki idegenkedik a nyers tojástól, akkor gőz fölött a tojást a cukorral/cukorhelyettesítővel meg lehet gőzölni. Gyerekeknek általában en is úgy készítem. Szép napot.

finomatfőznék
finomatfőznék Mon, 2013-01-14 03:55

Én nem ajánlom a mesterséges édesítőszert, főleg nem gyerekeknek. Javaslom helyette a xilitet. Egyik közeli hozzátartozómra mindenki azt mondta, hogy olyan fitt, hogy 120 évig fog élni. Megreformálta az étkezését, vaj helyett margarint evett és cukor helyett édesítőket. Azt hitte, hogy nagyon egészségesen él, vékony volt. És aránylag fiatalon elment agydaganat miatt :( Remélem a mi ovinkba senki nem vitt és nem is fog bevinni mesterséges édesítős sütit.

evacili
evacili Sat, 2012-11-03 17:05

Szia Hédi! Jól értem, az 1. pont alapján, hogy ehhez a mennyiséghez 200 gr. cukor kell? Én nem használok édesítőt. Mentve a recept. Üdv: Cili

Bertalucia
Bertalucia Tue, 2012-04-03 14:32

Nem használtam még soha zselatint, ha joghurtba teszitek akkor ugye nem kell forralni.
Köszi a választ.

nmh
Nagyné Marczali Hédi / nmh Wed, 2012-04-04 13:41

Szia, attól függ milyen zselatint használsz. Ez ami ebbe a tortában van, főzős zselatin, tehát kell forralni, így a joghurttal is fel kell forralni, vagy ha nem azzal szeretnéd, akkor külön kisebb adag tejjel, vagy vízzel kell felforralni, és úgy beleönteni. A sima főzés nélküli por zselatinok nekem nem váltak be.
Üdv, Hédi

blondevilke
Blondevilke / blondevilke Mon, 2011-03-14 15:33

Én is így szoktam csinálni, piskótaalj nélkül, kanderellel. Csak a tej helyett én ízesített gyümölcs joghurtot használok, pl. meggyeset.
Köszi a receptet.

nmh
Nagyné Marczali Hédi / nmh Tue, 2011-03-15 09:32

Kedves blondevilke! Igen gyümölcsjoghurttal is isteni! Én is csináltam már úgy. Azért szeretem ezt a receptet, mert mind formailag, mind díszítés szempontjából sokféleképpen variálható. Én már kefírrel is csináltam és azzal is finom volt.

blondevilke
Blondevilke / blondevilke Tue, 2011-03-15 10:09

Erdei gyümis joghurttal tetszik a legjobban, szép halványlilás árnyalatú lesz. És kékáfonya darabkákat bele. Gyönyörű szép.
:P Kedvet is kaptam, hnap csinálni fogok.

369
tehéntúró 500 g
tojás 5 db
édesítőszer 5 db
vaníliás cukor 1 csomag
zselatin 20 g
víz 1 dl
tej 2.5 dl
citrom 1 db
tortazselé 1 csomag
őszibarack 20 dkg