Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tuti piskóta

Tuti piskóta
Tuti piskóta
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Apám készíti így, és soha senkié nem is közelítette meg ízben, így én is megcsináltam. Nem száraz, nem ragad,nagyon finom, megy tekercshez is, tortához is alapnak, tepsi válogatja, milyen alakú, méretű lesz.

hozzávalók / 4 adag

  • 6 db tojás (nagy tojások)
  • 6 ek finomliszt
  • 4 csapott ek cukor (így a töltelék jobban érvényesül, de ha édesen szereted, akkor 6)
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna (1 cm hosszan told bele a hegyes kést (szalonnavágó bicska hegye))

ajánlat

Ahány tojás, annyi csapott kanál cukor és annyi kanál liszt, annak aki édesen szereti. Amúgy 4 csapott ek. cukor. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztbe belekeverjük késhegynyi szódabikarbonát. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A fehérjéből kemény habot verünk, mikor már hab állagú, hozzáadagoljuk lassan a cukor felét, miközben folyamatosan verjük. Keménynek kell lennie, nem folyhat.
  3. A cukor másik felét hozzákeverjük a sárgájához, és krémesre keverjük (akár fel is lehet verni).
  4. A kemény habhoz lassan hozzáadagoljuk a sárgáját finom kevergetéssel úgy, hogy a hab ne törjön össze. Ugyanígy hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet is, evőkanállal szitálva lassan, hogy felvegye. Lesz belőle egy sűrű, krémes állagú piskótaalap.
  5. A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tepsit, amiben sütjük, finoman kivajazzuk, majd lisztezzük. A piskótát beleöntjük, és rázogatással elegyengetjük. Kb. 30 percre betesszük a sütőbe, nem szabad addig rányitni, mert összeesik. Aranybarnára sütjük.
  6. Nekem eléggé vastag szokott lenni, így amikor teljesen kihűl, kettévágom 2/3/4 lapra, azután megkenem, amivel akarom, és laza mozdulattal feltekerem, vagy tortát kreálok belőle.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x40x10 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 30
össznézettség: 28 871
elküldve: 2
receptkönyvben: 117
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Safi

Mióta szakács: 2018.06.17.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Tuti piskóta ahogy senki sem csinálta, eddig:)

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sun, 2019-03-03 23:30

A recepttel semmi gond, az elkészítése ami időigényes ilyen módon. Időt és mosogatnivalót takarítunk meg, ha a szétválasztás helyett az egész tojásokat keverjük ki gépi habverővel a cukrot egy mélyebb de keskeny tálban, amiben elfér amikor a térfogata már nagyobb, mint a duplája, akkor is. A szódabikarbónával elkevert lisztet már óvatosan, lehetőleg egy nagyobb lyukas kanállal keverjük hozzá a tojáshabhoz, hogy ne törjön össze. A módszer már bevált, semmi rizikó nincs vele. Az eredmény ugyanaz, csak kevesebb fáradsággal és mosatlan edénnyel.
üdv: Margó

ZoltanS
Safi / ZoltanS Mon, 2019-03-04 12:55

nekem ugy tuti ahogy csinalom es irtam, idotakarekossaggal nem tokeletes vegeredmeny nem az en vilagom:)

dadimami
dadimami Mon, 2019-03-04 23:09

A nem tökéletes végeredményt te teszed hozzá, de szíved joga hogy a saját múlt századi módszerrel készítsed továbbra is, de talán átnevezhetnéd az "Én tuti piskótámnak", mert nem biztos, hogy másnak is ez a tuti. Bocsánat, hogy javasoltam egyszerűbb, de ugyanolyan jó eredménnyel járó megoldást javasolni.

ZoltanS
Safi / ZoltanS Mon, 2019-03-04 23:13

aki kiprobalja tudja mirol beszelek, ha valami ezer eves es mukodik is jo marad, sok sikert a te receptedhez en maradok a bevaltnal.
Az elnevezes a nosalty erdeme en mast adtam neki anno megpedig tuti piskota ahogy apam kesziti

NoSalty
Nosalty / NoSalty Tue, 2019-03-05 11:44

Kedves Safi!

A recept eredeti címe "Tuti piskóta ahogy senki sem csinálta, eddig:)" volt. Ha kívánja, szívesen átnevezzük a hozzászólásában írt elnevezésre, tehát: Tuti piskóta ahogy apám készíti.
Üdvözlettel:

a Nosalty csapata

ZoltanS
Safi / ZoltanS Tue, 2019-03-05 11:46

Nem kell, nekem nincs bajom a cimmel, senem azoknak akiknek tetszik a recept, csak ennek a valakinek aki receptet nem tesz fel csak kommental gondolom:)

dadimami
dadimami Tue, 2019-03-05 23:12

"Ennek a valakinek" a felhasználónevén kívül neve is van, Margó, mint aláírtam, de úgy tűnik egy leértékelt személyt a neve sem illet meg, aki csak kommentel, receptet nem tesz fel. Már bánom, hogy jó szándékból tudattam, hogy egyszerűbben is lehet ugyanolyan jót készíteni. Nem kritizáltam a receptedet, igazából nem értem a sértődött reakciódat.
Margó

ZoltanS
Safi / ZoltanS Tue, 2019-03-05 23:16

receptleirasoknak a receptek kozt es nem a kommentekben a helye. kommentben kerdes es velemeny valo Margo.

dadimami
dadimami Tue, 2019-03-05 23:44

Ok, csakhogy én nem receptleírást, hanem csupán a készítésre vonatkozó egyerűsítésre tettem javaslatot, amivel Neked és a receptedet elkészítőknek akartam segíteni, - minden bántó szándék nélkül - azt hiszem ennyi véleményként kommentbe belefér. A témát részemről ezzel lezártnak tekintem.

225
tojás 6 db
finomliszt 6 ek
cukor 4 csapott ek
szódabikarbóna 1 késhegynyi