Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tyúkhúsleves Brofi konyhájából

Tyúkhúsleves Brofi konyhájából
Tyúkhúsleves Brofi konyhájából
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húú, hát erről nehéz írni, mert tyúkhúsleves kérdésben, ahány ház, annyi szokás. Azért írom inkább tyúkhúslevesnek, mint csirkeaprólék vagy simán csirkehúslevesnek, mert lényegében ebben (egy extra farhát kivételével) ugyanazok vannak. Véleményem szerint egy igazán jó tyúkhúsleves akkor jó (azon túl, hogy jó az alapanyag), hogy jó tömény, ezért ne féljünk sok zöldséget és húst beletenni.
Egy tyúkhúsleves elkészítése könnyű, de egy igazán jó tyúkhúslevest megcsinálni nagyon nehéz. Őszintén szólva, ezt nem lehet egy receptben leírni, mert az ételnek lelke van, és ide is kell ez, még én sem tudom azt a tyúkhúslevest visszaadni, amit pl. anyukám tud csinálni, pedig az alapanyagok ugyanazok. Húsleveskockát ne sajnáljuk, mert nem lesz tőle "kocka" íze, de sokat segít a dolgon, megéri. Én pl azért teszek bele paradicsomot, mert a levesfőzés végén azt szétnyomva megbolondítja a levest. A sózás a legnehezebb, mert véleményem szerint a tyúkhús leves akkor jó, ha kicsit sós, de nem tolakodó. A legfontosabb része a jó tyúkhúslevesnek mégis a főzése, és ez a legnehezebb, ugyanis lassú lángon, gyöngyözve kell főzni, amit beállítani nem könnyű. Erre van egy módszer, az úgynevezett fakanál módszer: Tegyünk egy vastag nyelű fakanalat a peremtől kb. 5 centire, és úgy tegyük rá a fedőt. Ezzel könnyebb beállítani, hogy gyöngyözve forrjon. Profibbak fakanál nélkül is csinálhatják. Szóval íme az én tyúkhúslevesem :)

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket pucoljuk meg, és a hagyma, fokhagyma kivételével tegyük őket vízbe. A karalábét, zellert közepes cikkekre vágjuk, a répákat félbe, ha nagyon hosszúak. A paradicsomot csak megmossuk.
  2. Vegyünk elő egy nagy lábost, amibe kényelmesen elférnek a csirkék. A húst mosás után tegyük fel annyi vízbe főni, hogy kb még egy 10 centire ellepje. Ha már kezd felforrni, akkor szedjük le a habot, ha már nincs sok hab, akkor dobjuk bele az összes zöldségünket, ami van ("bezöldségeljük" a levest).
  3. Várjuk meg, míg újra felforr, utána azonnal vegyük vissza a lángot (majdnem a legalacsonyabbra). Tegyük bele a két kockát, az egész borsot, és mehet bele először kb 1 evőkanál só, ha nem elég sós, akkor később utána sózunk. Gyöngyözve főzzük (lásd story) kb 1 órát a zöldségelés után. Kóstolgassuk, nézegessük, hogy jól fő. Egy répa keménységét ellenőrizve tudjuk, hogy már jó-e a leves.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 113
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Szega

Mióta szakács: 2014.08.15.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsleves, csirkeaprólék leves, csirkehúsleves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

236
csirke alsócomb 2 db
csirkeszárny 2 db
csirkefarhát 2 db
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
karalábé 1 db
zeller 1 közepes db
paradicsom 1 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
vöröshagyma 1 közepes db
fekete bors 1 csipet
leveskocka 2 db
0 ízlés szerint
víz 2 l