Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tyúkzsíros grízgaluska

Tyúkzsíros grízgaluska
Tyúkzsíros grízgaluska
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A grízgaluskát vajjal készítettem, de néha előfordult, hogy  furcsa utóíze volt a vajnak. Aztán sertészsírral is kipróbáltam, de azzal is ugyanúgy jártam. A húsleves zsírját, mikor már megdermed a hűtőben, mindig leszedem a tetejéről, mert a férjem úgy is ide-oda tologatja rajta, nem szereti. Innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha azt a felesleges zsírt használnám a grízgaluskához? Nekem bevált így a recept, mert semmi utóízt nem éreztem ki belőle.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojást alaposan verjük fel a sóval, illetve a kurkumával. Adjuk hozzá a hűtőben jól megdermedt tyúkzsírt. (Én egy kis tálba rakom, hogy minél szilárdabb legyen, mire a galuskát készítem belőle.) Keverjük alaposan össze vele. Végül a búzadarával is kikeverjük. Hagyjuk pihenni 5 percig.
  2. Egy kislábasban rakjunk fel vizet forrni. Legalább 6 cm magas legyen, hogy a galuskák szépen meg tudjanak fordulni benne maguktól, ahogy főnek.
  3. Amikor a víz forr, sózzuk, és szaggassuk bele a galuskát egy vízbe mártott kávéskanállal. Minél kevesebbet nyomogatjuk, formázzuk a tésztát, annál hamarabb puhul.
  4. Főzzük 10 percig fedő nélkül, de nem szabad, hogy nagyon rotyogjon a víz, mert szétfőnek a galuskák. Fedjük le, húzzuk le a tűzről. Hagyjuk állni a forró vízben 10 percig. Ha esetleg nem záródik tökéletesen a fedő, akkor rakjunk rá konyharuhát, hogy ne tudjon megszökni a meleg.
  5. Nekem egyszer-kétszer már előfordult, hogy máshol vettem a búzadarát, és az nem úgy puhult, ilyenkor tovább hagyom "ázni" a forró vízben lefedve. Előfordulhat, hogy 10-20 perc kell neki az alap 10 perc felett, de előbb-utóbb csak megpuhul. 15 darab lesz belőle.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 034
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
735 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 5 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

levesgaluska

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

132
tojás 1 db
1 csipet
kurkuma 0.25 teáskanál
tyúkháj 4 dkg
búzadara 8 csapott ek